Der kommer en dag

Danmark 1967. De to Nørrebro-brødre Elmer og Erik fjernes fra deres syge mor og placeres på børnehjemmet Gudbjerg. Forstanderen Heck ser stort på, at revselsesretten er afskaffet, og han regerer hjemmet med jernhånd. Kun den nyansatte lærerinde Lillian føler med Elmer, der har klumpfod og drømmer om at blive astronaut, og den rebelske storebror Erik, der vover at sætte sig op imod tyrannen Heck. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Drama
Instruktør Jesper W. Nielsen
Medvirkende Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt, Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl
Spilletid 119 min.
Biopremiere 21.04.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lars Mikkelsen

Det var som den kriminelle bror der gjorde alting forkert i tv-serien Edderkoppen at Lars Dittmann Mikkelsen for alvor slog igennem i den brede offentlighed. Nogle vil måske kunne genkende den høje mand med det markante ansigt og lidt tynde hår fra biroller i serierne 'Strisser på Samsø' og 'Taxa'. Han debuterede inden for spillefilm med Under...

Anmeldere

Politiken
"Det er en vigtig og rigtig god historie. Men det gør ikke Jesper W. Nielsens fiktionaliserede drama om to brødre på børnehjemmet Gudbjerg til en rigtig god film."

Berlingske
"...er en brutal og hjerteskærende fortælling om ondskab, vold og overgreb på børn, om håbløshed, sorg og knuste drømme. Men midt i alt det grå også om broderskab, sammenhold, overlevelse og fantasiens utrolige magt."

Jyllands-Posten
"Der er ingen tvivl om, at "Der kommer en dag" fortæller en grusom historie, som fortjener vores opmærksomhed. Men filmen snubler i sine egne gode intentioner."

Weekendavisen
"Filmen om 60ernes misbrugte børnehjemsdrenge er tung at se på, firkantet og gammeldags - men også bevægende i al sin velmente patos."

Ekstra Bladet
"Historien folder sig ud som et stykke fiktion, der låner fra virkelighedens ubehagelige begivenheder, men 'Der kommer en dag' er sandelig også helt sin egen, der til fulde udnytter mediets potentiale. Et dragende, fascinerende og benhårdt (film) værk for nu at sige det ligeud."

B.T.
"...er en vigtig og meget rørende film, men også til tider barsk, og jeg synes, den indtil videre er årets bedste danske film."

Cinemazone
"'Der kommer en dag' er svær at sætte mange fingre på – og alligevel ønsker man så brændende, at den ville stikke lidt mere af fra sit sikre og velpolerede udgangspunkt."

Ekko
"Ethvert skrækmelodrama må have et chefmonster, og 'Der kommer en dag' rummer et høj-karismatisk eksemplar. I Lars Mikkelsens forstander-portræt forenes realisme og fabel, for her får man kun alt for genkendelige sider af et glat manipulerende magtmenneske parret med en psykotisk tyran i overstørrelse."

Brugere

16/10-16Jeg savnede den ægte vare.
Misforstå mig ikke, jeg synes filmen har et fantastisk vigtigt budskab - og der er ingen tvivl om at drengene har haft nogle uhyggelige skæbner.

To drenges far har hængt sig selv, moderen har kræft og er ikke i stand til at tage vare på dem. Dertil er den ene dreng forsynet med en klumpfod - så ikke meget går deres vej. Da moderen kommer på hospitalet er der ingen anden udvej, de overføres til et børnehjem.

På trods af voldtægt, fornedrelse, tæsk og afsavn - så ender filmen alligevel med at være en sælsom blanding af et eventyr, og det den kunne have været.

Historien om rumfart og al fantasien ved det, tjener selvfølgelig det formål at vise en nødvendig virkelighedsflugt. Men den giver også et falsk skær af hygge som ikke mange af virkelighedens drenge oplevede.

Hvis man havd...

15/05-16Velmenende, men klodset og fantaserende
*spoilers*

I slutningen af 60'erne bliver to brødre fjernet fra deres kræftsyge mor og anbragt på et børnehjem. Stedet viser sig at være det rene mareridt, for den brutale forstander terroriserer børnene med systematisk brug af vold og ydmygelser. Hverdagen er dermed 100% styret af den stærkestes ret, men de to hovedpersoner forsøger begge at finde en måde at kæmpe imod.

"Der kommer en dag" er stærkt inspireret af de skræmmende historier, som i nyere tid er kommet frem om forhold på danske børnehjem i perioden - særligt på børnehjemmet Godhavn. Filmens efterskrift henviser direkte til Godhavn, og på den led må det siges at være et væsentligt og relevant stykke danmarkshistorie, den tager op. For det er bestemt værd at huske, at det ikke er så længe siden, at folk med ansvar for bør...

21/04-16Gjanske fjiin 1
tjow maan skjulle vjel saagtjens haave gredt mjem ingejen tjaarer kom..fiint skjuespiil fraa alle oogaåå de smaa..alt i aalt iordjen filmasarbjed..meeen kjuune mjaaske haave veeret stjærkere i manus,foor deet eer maange klichheeer.

Fakta

Medvirkende
Elmer Harald Kaiser Hermann
Erik Albert Rudbeck Lindhardt
Forstander Frederik Heck Lars Mikkelsen
Lærer Lilian Sofie Gråbøl
Overlærer Toft Lassen Lars Ranthe
Lærer Aksel Søren Sætter-Lassen
Mor Sonja Richter
Inspektør Hartmann David Dencik
Onkel Paw Henriksen
Fru Oskarson Solbjørg Højfeldt
Inspektøren Jens Jørn Spottag
Doktor Hvidtfeldt Mads Wille
Bag kameraet
Instruktion Jesper W. Nielsen
Produktion Peter Aalbæk Jensen, Sisse Graum Jørgensen, Louise Vesth
Manuskript Søren Sveistrup
Fotografi Erik Zappon
Klip Janus Billeskov Jansen, Morten Højbjerg
Scenografi Sabine Hviid
Musik Sune Martin
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord 1960'erne, Astronaut, Brødre, Børnehjem, Månelanding, Oprør
Premieredatoer
Biograf 21.04.2016
Dvd 01.09.2016
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2016
Spilletid 119 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Zentropa Entertainments3
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...