Things to do in Denver when you're dead - det sidste job (Things to do in Denver when you're dead)

Jimmy 'The Saint' (Andy Garcia), ex-gangster i gang med et nyt og mere ærligt liv, skylder den tidligere gangster-boss 'The Man With the Plan" (Christopher Walken) en tjeneste. Jimmy og fire ex-kumpaner har imidlertid mistet håndelaget, og hvad der ellers skulle have været en nem opgave, løber af sporet og ender i en sand katastrofe. Gruppens dage er talte, da fejltagelsen 'belønnes' med en håndfuld dødsdomme underskrevet af 'manden med planen'. Et sandt kapløb mod tiden og diverse lejemordere kan begynde. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Komedie, Thriller
Instruktør Gary Fleder
Medvirkende Andy Garcia, Christopher Lloyd, William Forsythe, Bill Nunn
Spilletid 114 min.
Biopremiere 16.02.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

William Forsythe

William Forsythe er den arketypiske birolle-skuespiller. Hans cv er længere end 'Borte med Blæsten', men det er kun de færreste af hans film, der er kommet op i danske biografer. Hans udseende – tøndeformet med sjove tænder – er årsag til, at han er mest kendt fra komiske rolle. De bedste film, han har stukket sit hoved frem i, er 'De...

Anmeldere

Scope
Så godt som død i Denver

Andy Garcia spiller hovedrollen i en gangster-komedie, der ikke helt ved, hvor sjov den vil være

Ex-gangsteren Jimmy 'the Saint' forlader høj af sig selv, sine talegaver og sit velsiddende italienske designer jakkesæt en natklub i Denver. I en skummel gyde støder han på to gamle venner af den truende, men stadig høflige slags, med fingerringe så store som espresso-underkopper. Overvægtige af for meget af 'mama's spaghetti med kødboller og ingen anden motion, end når klaver-strengen i ny og næ med en let nonchalant håndbevægelse skal strammes om halsen på en forrædder.

Det kræver næsten ingen 'overtalelse', at få Jimmy, i Andy Garcia's temmelig nydelige og velspillende skikkelse, om bag i den røde 'convertible' og ud til ex-chef gangsteren 'The Man With the Plan', psykotisk og depraveret spillet af Christopher Walken. Jimmy står i gæld til manden med planen. For at indfri den, skal der gøres tjenester - og så har vi balladen.
Endnu en ganster-film med de gammelkendte aktører og replikskifter tager form. Filmen med den brilliante original-titel "Things to do in Denver when you're dead", på dansk "Det sidste job", er en klassisk gangster-film og alligevel ikke. Det er en gangster-komedie med romantiske indlæg. Den kender udmærket alle genrens klichéfyldte faldgruber og omgås dem med slet skjult ironi. Alligevel falder filmen lidt for ofte lige lukt i dem.

Gangster/mafia genren er svær at omgås. Det er så godt som umuligt at koge mere suppe på begreber som ære, loyalitet og hævn, som de tager sig ud i den mere velklædte del af den kriminelle underverden. I hvert fald så suppen smager af mere end fadt opkog. Det stiller store krav til opskrift og ingredienser, og sjældent kommer der noget nyt ud af det. Alligevel stortrives nogle instruktører i dette univers og det så eftertrykkeligt, at der kommer mesterværker ud af det . Tarantino er jo et oplagt eksempel, Scorsese har stort set aldrig beskæftiget sig med andet og en film som sidste års "Little Odessa", af debutanten James Gray, viste på smukkeste vis, at det kan lade sig gøre.

En plan forplumres
"Things to do in Denver when you're dead" har da også sine tilløb. Plottet er enkelt og ligetil. 'The Man Wth the Plan' be'r Jimmy om at give den fyr, der har haft den frækhed at rende med sønnens kæreste, en forskrækkelse. En fysisk forskrækkelse med noget så overraskende som en ikke-dødelig udgang. Jimmy samler fire gamle bande-venner til formålet. Dette persongalleri af plattenslagere er filmens største fortrin. Psykisk uligevægtige og fysisk fordærvede så det er en sand fryd. En af de fire, 'Critical Bill', spillet af Treat Williams, er topmålet af utilregnelighed. Han går til hånde i en bedemandsforretning og får meget belejligt afløb for sine frustrationer ved at banke løs på ligene. Derudover har han et særdeles afslappet forhold til kroppens affaldsstoffer i dets mange varianter....

Planen kører fuldstændig af sporet. Alle kortslutter, og hvad der skulle have været en forskrækkelse, ender i en blodig massakre. 'The Man With the Plan' har nok en plan, men ingen nåde. Gruppen dødsdømmes og så er spørgsmålet, hvad man foretager sig i Denver, når man er så godt som død. Filmen skifter toneleje fra det spøgende og legende, til det mere forceret 'eksistentielt reflekterende' og alvorlige. Pludselig tager filmen begreberne ære, hævn og beskyttelse lige så alvorligt som "Godfather" gjorde det. Synd, for man morede sig ellers så godt . Det selvironiske glimt i øjet glider i baggrunden til fordel for et lidt selvhøjtideligt indadvendt blik.

Den netop erobrede underskønne Dagney bliver katalysator for Jimmy's nyvundne tro på ærlighed og retfærdighed. På tærsklen til at miste alt hvad han holder af, forvandles Jimmy til et konsekvent og handlekraftigt mandfolk. Som gangsterverdenens svar på Mother Theresa, prøver han at hjælpe de fire bandemedlemmer ud af kniben i en kamp mod tiden og diverse lejemordere.

"Things to do in Denver when you're dead" mangler den fornødne stilsikkerhed for at tage stikket hjem. En ellers velsmagende gangster-suppe med masser af gode råvarer, fine skuespillerpræstationer, præcise spiddende iagttagelser af genrens konventioner og et i øvrigt forrygende soundtrack, spædes op med lommefilosofiens svar på en Knorr-bouillion terning, med en lidt kedsommelig bismag til følge. Suppe er det stadigvæk - 'creme' bli'r' det aldrig. Men det mætter jo alt sammen.

Brugere

05/09-08Live Flies By Faster Than A Summer Vacation
Denne fine lille morale pakkes ind i gangsterklæder i denne udmærkede lille thriller.

Fem gamle venner mødes for at gøre et sidste job sammen på vegne af den invalide gangsterboss The Man With The Plan (en altid herlig Christopher Walken) desværre går der rimelig meget kage i jobbet og de fem venner må nu tage flugten fra The Mans vanvittige lejemordere heriblandt den fåmælte mr. Shhhh (Buscemi).

Filmens setup er skam også kendt og velslidt, men filmens selvironiske og charmerende tone samt det fremragende persongalleri gør at man aldrig keder sig i et minut.

Alle involverede gør et fornemt arbejde. Christopher Lloyd er fremragende som den sympatiske Pieces mens Treat Williams er den dimentrale modsætning som galningen Bill, der ynder at bruge lig som boksebolde.

Hvis man le...

01/10-07en lille perle
"Remember when you was a kid and you would spend the whole year waiting for summer vacation and when it finally came it would fly by just like that? It's funny, Jimmy, life has a way of flying by faster than any old summer vacation really fucking does."

Så brug tiden fornuftigt venner

29/08-07simpel og hylende morsom 1
da jeg så filmen i midthalvfemserne var den udmærket men mest en parentes

i dag må jeg konstatere at den holder til fulde på trods af sin lidt simple og naive tilgang til filmmediet

andie garcia spiller så pigerne dåner og med skuespillere som christopher walken, steve buscemi og den uimodståelige fairuza balk er filmen i sig selv interessant

jeg skraldgrinede og følte samtidig den smerte filmen også rummer

05/01-05Gangsterdrama
Gary Fleder´s debutfilm med den lange titel fra 1995 er en udmærket lille film.
Uden de helt store bevægelser har Fleder formået at lave en underholdende lille film, som fungerer som en hyldest til de gamle gangsterdramaer.

Andy Garcia står i spidsen for denne stjernerække af skuespillere, som inkluderer Christopher Lloyd, William Forsythe, Treat Williams, Christopher Walken, Steve Buscemi og Don Cheadle.

Efter en vellykket debut havde man forventet lidt mere af Fleder, men det er dog kun blevet til et par mainstream Hollywood film, hvoraf "Seven" og "Ondskabens øjne" klonen fra 1997 "Kiss the girls", har været den mest mindeværdige.

En udmærket lille og overset film.

Fakta

Medvirkende
Jimmy "The Saint" Tosnia Andy Garcia
Pieces Christopher Lloyd
Franchise William Forsythe
Easy Wind Bill Nunn
Critical Bill Treat Williams
Joe Heff Jack Warden
Hr. Shhh Steve Buscemi
Lucinda Fairuza Balk
Dagney Gabrielle Anwar
Manden med planen Christopher Walken
Rooster Don Cheadle
Bag kameraet
Instruktion Gary Fleder
Produktion Cary Woods
Manuskript Scott Rosenberg
Fotografi Elliot Davis
Klip Richard Marks
Scenografi Nelson Coates
Musik Michael Convertino
Genrer og relationer
Genre Komedie, Thriller
Premieredatoer
Biograf 16.02.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 114 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Miramax Films, Buena Vista Pictures
Biodistributør All Right Film

Se også...