Detroit

En nat i 1967 genlyder gaderne i den amerikanske arbejderby Detroit af skud. Politiet og delstatens nationale garde forskanser sig i Algiers Motel. Men i stedet for at følge forskrifterne begynder de at bruge vold og trusler for at aftvinge oplysninger fra motellets gæster. Nattens voldsomme optøjer resulterer i adskillige hårdt sårede civile og drabet på tre ubevæbnede unge mænd. © Scope

Produktionsår 2017
Genre Drama, Thriller
Instruktør Kathryn Bigelow
Medvirkende John Boyega, Will Poulter, Algee Smith, Jacob Latimore
Spilletid 143 min.
Biopremiere 24.08.2017
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Man skal ikke se ’Detroit’ for sin fornøjelses skyld. Man skal se den for dens ekstremt intense atmosfære og desværre også for dens uhyggelige fornemmelse for historiens indimellem temmelig væmmelige insisteren på at gentage sig selv."

Berlingske
"...et aktuelt, skræmmende og balanceret drama, hvor der ikke er skruet på for mange af de urealistiske og sensationsjagende underholdningsknapper, som man plejer i Hollywood."

Jyllands-Posten
"Bigelow og medforfatteren Mark Boal, der senest arbejdede sammen på den beslægtede "Zero Dark Thirty", lykkes overordnet set med deres ærinde om at skildre hele historien så nøgternt som muligt."

Ekstra Bladet
"...en Hollywood-produktion, der vil andet og mere end at levere tomme kalorier og uforpligtende underholdning. Hermed anbefalet på det varmeste."

Cinemazone
"...en seværdig, omend ubehagelig oplevelse; årets hidtil vredeste film, og relevant som ind i helvede."

Ekko
"... ikke en film, man kan regne ud, hverken når det gælder udviklingen fra scene til scene, eller når man prøver at ryste den på plads bagefter. Historieformidling, politikrimi og actionvold i et anfægtet, men aldrig forudsigeligt miks og tilsat soulmusik og retssalsdrama."

Brugere

25/02 09:52Vold og Racisme
Instruktør Kathryn Bigelow iscenesætter effektivt i samme stil som hendes Oscarvindende krigsfilm ”The Hurt Locker”. Det semidokumentariske look klæder også emnet og giver det en troværdighed, der understreger historien.

En historie der præsenteres uden meget filter eller subtile tiltag. Allerede i forteksterne ridses fronterne op, så man aldrig er i tvivl om at vi her er ude i en film hvor vi ved, hvor vores sympati kommer til at ligge.

Det gør såmænd intet. En film om undertrykkelse, racistisk motiveret vold og optøjer må gerne præsentere sin fortælling direkte, uden at pakke det ind i forsøg på mere sofistikerede og/eller artistiske tiltag.

Så længe den ikke taber på nuancerne i sit persongalleri og det gør denne ikke, i hvert fald ikke væsentligt, selv om den sine steder ...

17/09-17Tre sorte liv, der ikke betød noget
En sommeraften i 1967 er Detroit i undtagelsestilstand efter to dages voldsomme optøjer, udløst af en politiaktion mod en smugkro. Da politiet mener, at der bliver skudt mod dem fra et motel, trænger de ind i motellets anneks og tilbageholder samtlige tilstedeværende. Om morgenen er tre af de tilbageholdte døde.

"Detroit" handler om ét af de mest berygtede tilfælde af politiovergreb i nyere amerikansk historie, nemlig den såkaldte 'Algiers Motel incident', hvor tre sorte teenagedrenge blev dræbt af hvide politibetjente i et anspændt forløb, hvor politiet ellers havde fuld kontrol med situationen. Eksempelvis blev der aldrig fundet noget våben, som kunne bevise politiets teori, om at nogen havde skudt mod dem.

Instruktør Kathryn Bigelow arbejder for tredje gang i træk sammen med man...

08/09-17Vil hun bare se os svede? 6
At ”Detroit” to uger efter sin danske premiere kun var at finde i fem biografer landet over var svært ikke at tolke som et benhårdt offer i disse streaming-dominerede tider. Svaret på biografernes kolde skulder kunne dog også være et andet, nemlig at Oscar-vinderen Kathryn Bigelows ellers rigeligt hypede racethriller er mindre god end sit rygte.

Bigelows kæphest har alle dage været intensitet. I ”The Hurt Locker” kom den krybende som en sveddråbe langs tindingen i takt med at en cirkulær, til tider trættende, men ultimativt fuldbyrdende struktur bragte os helt ind i hovedet på en bombemand. I ”Zero Dark Thirty” var perspektivet større, tonen mere distanceret og temperaturen generelt koldere, men intensiteten bestod. Vi var vidne til noget stort. Hvis ikke filmisk, så i hvert fald his...

Fakta

Medvirkende
Dismukes John Boyega
Krauss Will Poulter
Larry Algee Smith
Fred Jacob Latimore
Carl Jason Mitchell
Julie Hannah Murray
Demens Jack Reynor
Karen Kaitlyn Dever
Flynn Ben O'Toole
Advokat Auerbach John Krasinski
Bag kameraet
Instruktion Kathryn Bigelow
Produktion Kathryn Bigelow, Mark Boal, Matthew Budman, Megan Ellison, Colin Wilson
Manuskript Mark Boal
Fotografi Barry Ackroyd
Klip William Goldenberg
Scenografi Jeremy Hindle
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Periodefilm
Nøgleord 1960'erne, Baseret på en virkelig historie, Oprør, Politi, USA
Premieredatoer
Biograf 24.08.2017
Dvd 25.01.2018
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2017
Spilletid 143 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab First Light Production, Annapurna Pictures, Page 1
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør SF Studios

Se også...