Thelma

Thelma flytter fra sine stærkt kristne forældre for at studere på universitetet i Oslo. Thelma føler sig ensom i storbyen og rammes desuden af mystiske, epilepsilignende anfald. Hun fascineres af klassekammeraten Anja, som forelsker sig hovedkulds i Thelma. Men så tager anfaldene til i styrke og udløser skræmmende kræfter, som Thelmas overkontrollerende mor og far måske ved mere om, end hun aner. © Scope

Produktionsår 2017
Genre Gyser
Instruktør Joachim Trier
Medvirkende Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen
Spilletid 116 min.
Biopremiere 30.11.2017
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Som gyser forbliver ' Thelma' en seriøs anfægtelse, fordi den tager sig friheden til ikke at vælge imellem den psykiske forstyrrelse, det overnaturlige og fortrængte drifters frihedsbudskab."

Berlingske
"Jeg vil nu gerne gå videre og sige, at »Thelma« ikke bare er god, men brillant, eller hvad det nu er for klicheer, der bruges om det, der rækker ud over det forventede, det generiske og mainstream. Alt det, der er så uendeligt meget af, at vi til sidst forveksler det med kvalitet."

Jyllands-Posten
"Trier har lavet en idéfilm, men det er til sidst svært at se, hvilken der hans, og hvilke der er andres. Men for (jesus) fanden, hvor er det en smuk film."

Ekstra Bladet
"...er en af den slags film, der bliver siddende i både krop og bevidsthed, hvor den bliver ved med at vokse længe efter rulleteksterne."

B.T.
"Trier har lavet en foruroligende og smuk film om fornægtelse af identitet og begær. Undertrykte traumer indpakket i mystik, paranormale oplevelser og skønhed."

Cinemazone
"Thelma er et medrivende, troværdigt billede af en ung piges møde med verdens fordomme og intolerance – og ægte kærlighed."

Ekko
"Thelma er bestemt seværdig. Men den er mere seværdig som en stilfuld genrehybrid end som et eksistentielt drama om en lesbisk piges frigørelsesproces."

Brugere

03/12-17Ungdomsdrama tilsat ekstra ingredienser 1
I anledning af Nordisk Films store biografdag, fik jeg set Joachim Triers norske gyser "Thelma". Jeg tror dog, at mange vil blive en smule skuffede, hvis de forventer en gyser i gængs forstand. Filmen indeholder ifølge mig ikke nogen deciderede rædselsvækkende scener eller flere af de genremarkører, som man normalt ville vente af en gyserfilm.

Filmen er imidlertid instrueret af Joachim Trier, som jeg kender for "Oslo, 31. august". Jeg vil karakterisere Trier og hans film for at være ret artsy, hvilket kan forklare Triers lidt anderledes gyserfilm. "Thelma" er mest og alt et ungdomsdrama, hvor den unge hovedperson Thelma er flyttet til Oslo for at studere. Hun oplever en række epileptiske anfald og indleder et forhold til en anden pige. Desuden besidder hovedpersonen paranormale telepa...

Fakta

Medvirkende
Thelma Eili Harboe
Anja Kaya Wilkins
Trond Henrik Rafaelsen
Unni Ellen Dorrit Petersen
Thelma som 6-årig Grethe Eltervåg
Julie Ingrid Giæver
Vilde Vanessa Borgli
Dr. Paulsson Anders Mossling
Kristoffer Steinar Klouman Hallert
Daniel Oskar Pask
Bag kameraet
Instruktion Joachim Trier
Produktion Thomas Robsahm
Manuskript Joachim Trier, Eskil Vogt
Fotografi Jakob Ihre
Klip Olivier Bugge Coutté
Scenografi Roger Rosenberg
Musik Ola Fløttum
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Overnaturlig gyser, Psykologisk gyser, Romance
Nøgleord Ensomhed, Lesbisk, Overnaturlige kræfter, Universitet
Premieredatoer
Biograf 30.11.2017
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Frankrig, Norge
Produktionsår 2017
Spilletid 116 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Eurimages, Motlys, Nordic Film och TV Fund, Le Pacte, Snowglobe Films, Norwegian Film Institute
Biodistributør Camera Film

Se også...