Lykke-Per

Danmark, 1890'erne. Peter Andreas Sidenius lægger sin dybt religiøse opvækst i Jylland bag sig for at gøre lykken i København. Hans revolutionerende ideer om vedvarende energi vækker opsigt i hovedstaden, hvor han bliver kendt som Lykke-Per. Gennem selskabslivet møder han den rige, jødiske familie Salomon og forelsker sig i datteren Jakobe. Men så drejer hovmodet Per en knap. © Scope

Produktionsår 2018
Genre Drama
Instruktør Bille August
Medvirkende Esben Smed, Katrine Rosenthal, Julie Christiansen, Tommy Kenter
Spilletid 168 min.
Biopremiere 30.08.2018
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Filmatiseringer af store, hæderkronede romaner ender ofte som overfladiske forkortelser eller tunge skrumler. Bille Augusts ’Lykke-Per’ er ingen af delene."

Jyllands-Posten
"...er en loyal Pontoppidan-filmatisering, selv om man kunne savne nogle nuancer og et mere tydeligt instruktørpræg på den."

Information
"Det er tydeligt at se, at August er en garvet instruktør, der har erfaring med stort opsatte historiske dramaer, hvoraf en del (Pelle Erobreren (1987), Åndernes hus (1993), Frøken Smillas fornemmelse for sne (1997) også er romanfi lmatiseringer. Denne gang er der bare gået en del tabt i omformateringen fra roman til film."

Ekstra Bladet
"...på mange måder en ret gammeldags film. Og en ret lang film (to timer og 45 minutter). Men det adstadige tempo og den lineære fortælleform klæder historien, og Dirk Brüels billeder af både det hedengangne København og de jyske landskaber er en udsøgt fornøjelse."

B.T.
"Ikke at det er nogen dårlig film, det er mere bare en film, der bruger utroligt lang tid på at understrege en ret simpel pointe."

Cinemazone
"Lykke-Per er en stor, flot, velspillet, professionel film – der (forståeligt nok) mangler Henrik Pontoppidans mange psykologiske nuancer, den dybe lidenskab og smerte, og det sociale bid, der gør rigtig ondt og gør romanen til en klassiker. En film, der frister til: se filmen og (gen)læs bogen."

Ekko
"Bille Augusts Lykke-Per er på alle måder god i sig selv, og som illustreret klassiker giver den én lyst til at læse bogen igen eller for første gang."

Fakta

Medvirkende
Lykke-Per Esben Smed
Jakobe Salomon Katrine Rosenthal
Nanny Salomon Julie Christiansen
Phillip Salomon Tommy Kenter
Pastor Sidenius Anders Hove
Eberhardt Sidenius Jens Albinus
Eybert Rasmus Bjerg
Lea Salomon Tammi Øst
Ivan Salomon Benjamin Kitter
Delft Ole Lemmeke
Bag kameraet
Instruktion Bille August
Produktion Thomas Heinesen, Karin Trolle
Manuskript Bille August, Anders Frithiof August
Forlæg Henrik Pontoppidan
Fotografi Dirk Brüel
Klip Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud
Scenografi Jette Lehmann
Musik Lorenz Dangel
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodedrama
Nøgleord Baseret på roman, Jylland, København, Religion, Tv-serie
Premieredatoer
Biograf 30.08.2018
Dvd 31.01.2019
Øvrige oplysninger
Alternativ titel A Fortunate Man
Land Danmark, Østrig
Sprog Dansk
Produktionsår 2018
Spilletid 168 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...