Agent 007 - du lever kun to gange (You Only Live Twice)

Den britiske superagent James Bond 007 dør i tjenesten! Men kun for at narre fjenden, så han i fred og ro (som om!) kan undersøge, hvad der ligger bag de mystiske kapringer af såvel amerikanske som russiske rumskibe. Bond følger sporet til en udslukt vulkan i Japan, hvorfra hans nemesis Blofeld håber at spille supermagterne ud mod hinanden i en tredje verdenskrig. © Scope

Produktionsår 1967
Genre Action, Adventure
Instruktør Lewis Gilbert
Medvirkende Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Mie Hama, Tetsuro Tamba
Spilletid 117 min.
Biopremiere 11.09.1967
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sean Connery

Billedet af en cool, charmerende og sexet verdensmand med handlekraftig maskulin udstråling ser ikke ud til at ændre sig i publikums bevidsthed, selvom skotske Sean Connery for længst har passeret den traditionelle pensionsalder. Efter en lang og produktiv karriere avancerede Connery i sit livs efterår til filmbranchen superliga, hvor han nyder s...

Anmeldere

Scope
DVD-anmeldelse
The James Bond Collection, Volume 3
Never Say Never Again

Aldrig sige aldrig


Med tre gange Sean Connery, to gange Roger Moore og et enkelt glimt af Timothy Dalton afslutter MGM sin imponerende udgivelse af samtlige James Bond-film. Samtidig udsendes piratproduktionen "Never Say Never Again", som Connery i 1983 lod sig bestikke til at indspille, selv om han havde bebudet, at han aldrig ville røre ved 007-figuren igen.


Juveler
Boxsættets indhold giver sig selv. Her finder man simpelt hen de seks titler, som ikke var med i de første to boxsæt. Især for Connery-periodens vedkommende er der tale om juveler. Terence Youngs "From Russia With Love" (1963) red højt på succesen fra "Dr. No". Filmen er sprængfuld af selvtillid, og serien har endnu ikke udviklet alle de traditioner, som ender med at tynge den.

Lewis Gilberts "You Only Live Twice" (1967) bruger Japan som location og viser, hvordan det ville se ud, hvis James Bond blev begravet. Ærkefjenden Blofeld spilles af Donald Pleasance. I Guy Hamiltons sexede "Diamonds are Forever" (1971) gives stafetten videre til Charles Gray. Her møder Connery den smukke smuglerske Tiffany Case, som Jill St. John i dén grad giver væsen og krop.

80'ernes Bond
John Glen har instrueret både "Octopussy" (1983) og "A View to a Kill" (1985). Det er svært at elske 80'erne nu, alting virker hårdt, billigt og skingert som lyden på de første cd'er, der var årtiets væsentligste frembringelse. Men Roger Moore spiller Bond med en ironisk uforstyrrelighed, der faktisk står sig i længden. Han skærer en ægte figur. Det samme gør Grace Jones som rovdyret May Day i "A View to a Kill".

Moore sagde farvel efter "A View to a Kill". Han var trods alt fyldt 58, da han indspillede den. I stedet rykkede Timothy Dalton ind i "The Living Daylights" (1987), der ligeledes har John Glen i instruktørstolen. Denne film har en tyngde og alvor i plottet, som fantasy-fasen med Moore havde forladt. Det er atter Rusland som leverer fjendebilledet, ganske som det var i begyndelsen.

Tilbehøret
Mindst lige så underholdende som filmene er de timelange dokumentarer, som MGM har fremstillet til DVD-udgaverne. På titlerne i det første boxsæt var man rundt i forskellige arkiver efter stof, men nu er produktionen sat i system. På hver DVD belyses et bestemt aspekt, Maurice Binders titelsekvenser, de stærke temasange eller filmenes produktionsdesign.

Der er også solide portrætter af producerne Cubby Broccoli og Harry Saltzman. En særlig plads i hjertet har filmen om Ian Fleming, der ligger som ekstramateriale på "The Living Daylights". Filmene kan købes separat. De har alle kommentarspor og regulære Making Of-dokumentarer. Kun Universals serier med Hitchcock og horror kan måle sig med "The James Bond Collection".

Skuffelsen
Jeg havde glædet mig til at gense Irvin Kershners "Never Say Never Again", der i sin tid virkede skæg, respektløs og rimelig elegant. Filmen genbruger plottet fra "Thunderball" og kredser om en ny "M" (Edward Fox), der vil inddrage 00-agenternes licens til at dræbe. Kvinderne (Kim Basinger og Barbara Carrera) er smukke, Max von Sydow misser ikke et anslag som Blofeld, og som Largo er Klaus Maria Brandauer en værdig modstander.

Problemet er Connery, kort og godt. Han er tyk, forpustet, irriterende selvglad og har endnu ikke fået den distingverede grå fremtoning, som fulgte med, da han accepterede sin alder. Problemet er også, at filmen i alle henseender vil købe sig til stil og kvalitet, men får venstrehåndsværker for pengene. Michel Legrands titelsang har tekst af Alan og Marilyn Bergman, men er et gennemført middelmådigt produkt.

Aldrig igen
Filmen er i bredformat med surroundlyd, men kopien er gnidret og flere steder så upræcist overført, at konturerne kaster skygge. Coverlayoutet kopierer MGM-skabelonen i alle henseender, men indholdet lever slet ikke op til sit forbillede. Så man kan roligt sige aldrig igen.

December, 2000

Brugere

09/07-16Destination: Fun 2
At kategorisere det femte Bond-eventyr som 'Bond Goes To Japan' yder den ikke retfærdighed. Det er faktisk en ret så underholdende film, der ville have fungeret som en værdig afskedssalut fra Sean Connery (hvilket var hans oprindelige plan).

Er det fjollet at se Bond blive "forvandlet" til en japaner via den magiske kombo, kontaktlim og kunstige øjenbryn? Ja gu fanden er det da det. End ikke Connery kan cool'e sig ud af den fadæse, men lige bortset herfra, så nyder jeg faktisk det, som "You Only Live Twice" forsøger at gøre. Den VIL være fjollet, og det skal den have lov til, når den spiller med så åbne kort som her.

Jeg mener - hvor fedt er det ikke, at vi har en Bond-film med ninjaer? Hardcore japanske ninjaer der rent faktisk udvider vores helts horisont, sætter ham på skolebænk...

20/02-03Du lever alt for mange gange?
Anonym
Egentlig fortjener denne film kun to stjerner, men for gammelt venskab skyld...

Da jeg genså "You Only Live Twice" for nylig, var den overraskende for mig ENDNU dårligere, end jeg erindrede - nok har den altid været blandt mine mindst foretrukne Bond-film, men jeg formåede simpelthen ikke at se filmen i et træk - hvilket må siges, at være et dårligt tegn. Også selvom det formentlig var femte gang på ti år, jeg så den.

Connery er i dårlig form, både fysisk og skuespilsmæssigt, og virker slet ikke som om han gider rolen. En slap indsats. Der er mindre end lidt kød på Bond-heltinden - ihvertfald karaktermæssigt... Og skurken er for tynd.
Vi ser de første ansatser, til hvad der blev et af Bond-filmenes emner: Rumkapløbet - og eksotiske locations, uden at det hjælper.

Nancy Sinatras...

12/12-02Bond På Vilde Vulkaner
Anonym
Stemningsfuld og begivenhedsrig Bond-film, men også en smule mekanisk, og der bydes på for lidt ægte gammeldags action fra Bonds side.

Handlingen og visse detaljer er ikke altid lige gennemtænkte, og rigtigt spændende bliver det vel aldrig.

Men på den anden side så er filmen fyldt med spektakulære scenerier, ninjaer, hemmelige baser i udslukte vulkaner, Connery som japaner, og så er det første gang man ser 'SPECTREs' leder, Blofelds ansigt. Kan man ønske sig mere?

Bond-film nummer 5 er en flot produktion og hører trods alt til blandt de bedre film i serien, men den kunne have været endnu bedre.

Fakta

Medvirkende
James Bond Sean Connery
Aki Akiko Wakabayashi
Kissy Suzuki Mie Hama
Tiger Tanaka Tetsuro Tamba
Mr. Osata Teru Shimada
Helga Brandt Karin Dor
Blofeld Donald Pleasence
M Bernard Lee
Miss Moneypenny Lois Maxwell
Q Desmond Llewelyn
Henderson Charles Gray
Bag kameraet
Instruktion Lewis Gilbert
Produktion Albert R. Broccoli, Harry Saltzman
Manuskript Roald Dahl
Forlæg Ian Fleming
Fotografi Freddie Young
Scenografi Ken Adam
Musik John Barry
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Agent, Astronaut, James Bond, Japan, Seriefilm, Spion, Vulkan
Premieredatoer
Biograf 11.09.1967
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Produktionsår 1967
Spilletid 117 min.
Solgte billetter 246.529
Selskab Eon, Danjaq Productions

Se også...