Diamanter varer evigt (Diamonds Are Forever)

Alt for mange diamanter forsvinder fra Sydafrikas miner uden at dukke op på det internationale marked. Noget er i gære, og den britiske regering pudser James Bond på sagen. Umiddelbart ikke en opgave, der er agent 007 værdig, men bagmanden viser sig at være gode gamle Blofeld, som endnu engang vil tilrane sig verdensmagten - denne gang ved hjælp af dobbeltgængere og dødbringende satellitter. © Scope

Produktionsår 1971
Genre Action, Adventure
Instruktør Guy Hamilton
Medvirkende Sean Connery, Jill St. John, Charles Gray, Lana Wood
Spilletid 120 min.
Biopremiere 17.12.1971
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sean Connery

Billedet af en cool, charmerende og sexet verdensmand med handlekraftig maskulin udstråling ser ikke ud til at ændre sig i publikums bevidsthed, selvom skotske Sean Connery for længst har passeret den traditionelle pensionsalder. Efter en lang og produktiv karriere avancerede Connery i sit livs efterår til filmbranchen superliga, hvor han nyder s...

Anmeldere

Scope
DVD-anmeldelse
The James Bond Collection

Aldrig sige aldrig

Med tre gange Sean Connery, to gange Roger Moore og et enkelt glimt af Timothy Dalton afslutter MGM sin imponerende udgivelse af samtlige James Bond-film. Samtidig udsendes piratproduktionen "Never Say Never Again", som Connery i 1983 lod sig bestikke til at indspille, selv om han havde bebudet, at han aldrig ville røre ved 007-figuren igen.

Juveler
Boxsættets indhold giver sig selv. Her finder man simpelt hen de seks titler, som ikke var med i de første to boxsæt. Især for Connery-periodens vedkommende er der tale om juveler. Terence Youngs "From Russia With Love" (1963) red højt på succesen fra "Dr. No". Filmen er sprængfuld af selvtillid, og serien har endnu ikke udviklet alle de traditioner, som ender med at tynge den.

Lewis Gilberts "You Only Live Twice" (1967) bruger Japan som location og viser, hvordan det ville se ud, hvis James Bond blev begravet. Ærkefjenden Blofeld spilles af Donald Pleasance. I Guy Hamiltons sexede "Diamonds are Forever" (1971) gives stafetten videre til Charles Gray. Her møder Connery den smukke smuglerske Tiffany Case, som Jill St. John i dén grad giver væsen og krop.

80'ernes Bond
John Glen har instrueret både "Octopussy" (1983) og "A View to a Kill" (1985). Det er svært at elske 80'erne nu, alting virker hårdt, billigt og skingert som lyden på de første cd'er, der var årtiets væsentligste frembringelse. Men Roger Moore spiller Bond med en ironisk uforstyrrelighed, der faktisk står sig i længden. Han skærer en ægte figur. Det samme gør Grace Jones som rovdyret May Day i "A View to a Kill".

Moore sagde farvel efter "A View to a Kill". Han var trods alt fyldt 58, da han indspillede den. I stedet rykkede Timothy Dalton ind i "The Living Daylights" (1987), der ligeledes har John Glen i instruktørstolen. Denne film har en tyngde og alvor i plottet, som fantasy-fasen med Moore havde forladt. Det er atter Rusland som leverer fjendebilledet, ganske som det var i begyndelsen.

Tilbehøret
Mindst lige så underholdende som filmene er de timelange dokumentarer, som MGM har fremstillet til DVD-udgaverne. På titlerne i det første boxsæt var man rundt i forskellige arkiver efter stof, men nu er produktionen sat i system. På hver DVD belyses et bestemt aspekt, Maurice Binders titelsekvenser, de stærke temasange eller filmenes produktionsdesign.

Der er også solide portrætter af producerne Cubby Broccoli og Harry Saltzman. En særlig plads i hjertet har filmen om Ian Fleming, der ligger som ekstramateriale på "The Living Daylights". Filmene kan købes separat. De har alle kommentarspor og regulære Making Of-dokumentarer. Kun Universals serier med Hitchcock og horror kan måle sig med "The James Bond Collection".

Skuffelsen
Jeg havde glædet mig til at gense Irvin Kershners "Never Say Never Again", der i sin tid virkede skæg, respektløs og rimelig elegant. Filmen genbruger plottet fra "Thunderball" og kredser om en ny "M" (Edward Fox), der vil inddrage 00-agenternes licens til at dræbe. Kvinderne (Kim Basinger og Barbara Carrera) er smukke, Max von Sydow misser ikke et anslag som Blofeld, og som Largo er Klaus Maria Brandauer en værdig modstander.

Problemet er Connery, kort og godt. Han er tyk, forpustet, irriterende selvglad og har endnu ikke fået den distingverede grå fremtoning, som fulgte med, da han accepterede sin alder. Problemet er også, at filmen i alle henseender vil købe sig til stil og kvalitet, men får venstrehåndsværker for pengene. Michel Legrands titelsang har tekst af Alan og Marilyn Bergman, men er et gennemført middelmådigt produkt.

Aldrig igen
Filmen er i bredformat med surroundlyd, men kopien er gnidret og flere steder så upræcist overført, at konturerne kaster skygge. Coverlayoutet kopierer MGM-skabelonen i alle henseender, men indholdet lever slet ikke op til sit forbillede. Så man kan roligt sige aldrig igen.

December, 2000

Brugere

09/10-16Tættere på kul end diamant 8
Bedst som Bond netop har fuldført sin hidtil vigtigste mission, nemlig at redde sin egen eksistens på det store lærred, er korthuset ved at falde sammen. Igen må producenterne udskifte hovedrollen, da en hovmodig George Lazenby vælger at grave sin egen grav med dumsmarte kommentarer til pressen, og således endte australieren som ”vikaren” i de historiebøger, han ellers selv mente, aldrig ville blive skrevet.

Og jo, mange fans var velsagtens ovenud begejstrede for at se den originale mand i skysovs tilbage, men desværre mærker man tydeligt, at Sean Connery i højere grad sagde ja til lønchecken (som han sendte videre til velgørenhed) end manuskriptet her. Det er en underlig anonym Bond-film.

”Diamonds Are Forever” starter ellers glimrende med en kryptisk ørkenscene, hvor to homoero...

01/06-02Intet varer evigt
Anonym
Standard Bond fanfare med solid spænding, gode momenter af action, ironi og så videre. Intet særligt, men god underholdning og vellavet som altid. Sidste film i serien der har lidt af den "ægte" (tresser) stemning. Connery er overbevisende, men heller ikke mere i hans sidste originale Bond-film (han vender jo tilbage til rollen flere år efter i "Never Say Never Again" for et andet selskab).

Fakta

Medvirkende
James Bond Sean Connery
Tiffany Case Jill St. John
Blofeld Charles Gray
Plenty O'Toole Lana Wood
Willard Whyte Jimmy Dean
Saxby Bruce Cabot
Mr. Kidd Putter Smith
Mr. Wint Bruce Glover
Felix Leiter Norman Burton
M Bernard Lee
Q Desmond Llewelyn
Miss Moneypenny Lois Maxwell
Bag kameraet
Instruktion Guy Hamilton
Produktion Albert R. Broccoli, Harry Saltzman
Manuskript Richard Maibaum, Tom Mankiewicz
Forlæg Ian Fleming
Fotografi Ted Moore
Klip Bert Bates, John W. Holmes
Scenografi Syd Cain
Musik John Barry
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Agent, James Bond, Las Vegas, Spion
Premieredatoer
Biograf 17.12.1971
Dvd 15.11.2000
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 1971
Spilletid 120 min.
Solgte billetter 234.518
Selskab Eon, Danjaq Productions
Biodistributør Gloria

Se også...