Point Blank - Alcatraz morderen (Point Blank)

Røveren Walker tror, han skal dele et bytte med sin kompagnon, Mal, men bliver i stedet skudt ned af Mal, der stikker af med 93.000 dollars og Walkers kone. Et par år senere vender en sammenbidt og målrettet Walker tilbage for at få hævn og få sine penge. For at opnå dette må han trænge igennem det uigennemskuelige hierarki i ”organisationen” og gøre kort proces med mange af de mennesker, han møder på sin vej. © Scope

Produktionsår 1967
Genre Krimi, Thriller
Instruktør John Boorman
Medvirkende Lee Marvin, Angie Dickinson, Keenan Wynn, Carroll O'Connor
Spilletid 92 min.
Biopremiere 26.04.1968
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Boorman

(INSTRUKTØR)
Engelske John Boorman indledte sin karriere med at skrive filmanmeldelser og arbejde for BBC's dokumentarafdeling. Hans debut-film 'Having a Wild Weekend' (1965) havde Merseybeat-bandet Dave Clarke Five i hovedrollen. Den blev efterfulgt af det originale hævndrama 'Point Blank' (1967). Siden er det blevet til et par håndfulde film, hvoraf 'Udflug...

Anmeldere

Scope
Boormans kuldslåede gangsterdrama

Repremieren på John Boormans modernistiske noir-thriller "Point Blank" (1967) giver mulighed for et gensyn med et af tressernes urimeligt oversete genrestykker, samt med ikonet Lee Marvin, mere end nogen anden skuespiller indbegrebet af the Hollywood bad guy

"Did it happen?...a dream...a dream..." Ordene ekkoer gennem hovedet på Walker (Lee Marvin), mens han døende - gennemhullet point blank på klos hold af makkeren Reese (John Vernon) - ligger udstrakt på et iskoldt cellegulv på den forladte fængselsø Alcatraz. Walker er blevet bedraget, ikke blot af Reese, men også af sin kone Lynne (Sharon Acker). Hans deltagelse i et kup mod forbrydersyndikatet Organisationen er lykkedes over al forventning, men desværre med for ham selv - tilsyneladende - dødelig udgang.

Dette er blot prologen. Som en hævnens engel finder Walker overmenneskelige kræfter til at rejse sig fra cellen, bestige det pigtrådindsvøbte hegn og svømme den lange vej fra the Rock ind til kysten ved San Francisco. Hans eneste mål er at generhverve den andel på 93.000 dollars, som var sat ham i udsigt af Reese, forudsat kuppet mod Organisationen forløb planmæssigt.

Dobbelttydig nedskydningsscene
At Walker skulle kunne have overlevet åbningssekvensens koldblodige nedskydning synes, ud fra en rationel betragtning, noget af et postulat. Om han reelt er død eller levende, om den efterfølgende historie skal opfattes som drøm eller virkelighed, er dog i realiteten ret ligegyldigt. Tvetydigheden er tilsigtet af den britiske instruktør John Boorman, hvis ærinde ikke primært er at fortælle endnu en hårdkogt gangsterhistorie, men så at sige at sprænge formen: At anvende genren som udgangspunkt for en kompromisløs hudfletning af sprækkerne i den amerikanske kultur.

"You died at Alcatraz, allright!" slynger den frigjorte Chris (Angie Dickinson) - søster til Lynne; den utro kvinde, som solgte ud til fordel for Reese - i hovedet på stenansigtet Walker. Og ret, det har hun. Uanset, om Walker er fysisk i live eller ej, er hans indre liv udslukt. Tilbage er blot en tom skal, et menneske i trance, der mekanisk følger sine instinkter. Pludselig dog, kan denne døde gænger eksplodere i uventede chokbølger af rå handlekraft, for derefter at falde helt sammen og segne hen.

Gennem den beredvillige Yost (Keenan Wynn) baner Walker sig vej gennem Organisationens hierarkiske struktur, helt op til bagmændene Stegman, Carter, Brewster og Fairfax. Én for én må de lade livet i voldsom konfrontation med Walker, mest fordi de ikke, modsat ham, er professionelle, men gribes af panik og vildrede. Trods Walkers snarrådighed går det først sent op for ham, at han selv er blevet manipuleret. Med sine 93.000 dollars indenfor rækkevidde, viger han tilbage i erkendelse af, at rejsen mod målet - forestillingen om hævnen og den store sum penge - har været en illusorisk drivkraft. Ved vejs ende opløses målet i sig selv, det mister såre sin værdi. Indsigten er, at omkostningerne i forvejen har været for høje, og at penge ikke kan købe menneskeligheden tilbage.

Storbyen som fremmedgjorthedens arena
Romanen "The Hunter" skrevet af Donald E. Westlake under pseudonymet Richard Stark, ligger til grund for denne kuldslåede thrillerfilm. Bogen er pulp-litteratur af tarveligste skuffe, men i John Boormans sikre hænder løftet ud af B-moradset og omskabt til et dybt personligt filmkunstværk.

Dramaet i "Point Blank" udspiller sig på baggrund af 1960'ernes popsmarte miljø. San Francisco fremstilles som fremmedgørelsens højborg, hvor kærlighed og medmenneskelighed er erstattet af dyre designermøbler og stereoudstyr. Det er de multinationale koncerners arena. Boormans skildring af trøstesløsheden og kynismen når poetiske højder. Det er stort tænkt og prægtigt udført.

Den opsplittede fortællestil
Fortællingen er på modernistisk vis brudt op i fragmenterede flashbacks og tidslige overspring. Fortid og nutid, fantasi og realitet synes at flyde sammen til en mudret grøde, såvel i Walkers krakelerende bevidsthed, som i seerens. Det er filmens kup, at uoverskueligheden rækker ud over lærredet og forplanter sig til tilskueren næsten som et afkodningsvilkår.

Omdrejningspunktet udgøres af machomanden Lee Marvin, der inkarnerer myten om den tavse hævner til perfektion. Boorman forgudede Marvins furede ansigt, det flabede grin, de stålgrå øjne og den senede krop. De lavede endnu en film sammen, den civilisationskritiske "Duel i Stillehavet" (1968). I tilgift producerede Boorman i 1998 en lyrisk portrætfilm om den karismatiske amerikaner.

Det er mere John Boormans hallucinerende og frapperende billedsprog, de mytisk-symbolske lag han behændigt fletter ind i sin historie og selve den opsplittede fortællestil, end det er plottets originalitet, som løfter "Point Blank" op på mesterværkernes niveau. Under alle omstændigheder er det en filmoplevelse, De ikke bør snyde dem selv for!

Fakta

Medvirkende
Walker Lee Marvin
Chris Angie Dickinson
Yost Keenan Wynn
Brewster Carroll O'Connor
Frederick Carter Lloyd Bochner
Big John Stegman Michael Strong
Mal Reese John Vernon
Lynne Walker Sharon Acker
Lejemorder James Sikking
Tjener Sandra Warner
Bag kameraet
Instruktion John Boorman
Produktion Robert Chartoff, Judd Bernard
Manuskript Alexander Jacobs, David Newhouse, Rafe Newhouse
Fotografi Philip H. Lathrop
Klip Henry Berman
Musik Johnny Mandel, Stu Gardner
Genrer og relationer
Genre Krimi, Thriller
Undergenre Film noir
Nøgleord Baseret på roman, Fængsel, Hævn
Relaterede film Payback
Premieredatoer
Biograf 26.04.1968
Dvd 22.05.2012
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 1967
Spilletid 92 min.
Solgte billetter 2.755
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer)
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...