Olsen-bandens sidste stik

Egon flygter fra den psykiatriske afdeling, hvor han har været spærret inde siden bandens sidste kup. Keld og Benny samler ham op, og da Egon som altid har planer om det store kup, er Olsen Banden igen på farten. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Komedie
Instruktør Morten Arnfred, Tom Hedegaard
Medvirkende Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Grethe Sønck
Spilletid 112 min.
Biopremiere 18.12.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Morten Arnfred

(INSTRUKTØR)
Trods blot en lille håndfuld film siden instruktørkarrieres begyndelse i midten af 1970’erne betragtes Morten Arnfreds produktion som et væsentlig bidrag til den realistiske danske filmtradition. Han er ofte blevet fremhævet for sin præcise miljøskildring og troværdige personskarakteristik. Med sin første film i eget navn, 'Johnny...

Anmeldere

Politiken
"Filmen kommer tørskoet i land, men historien om jagten på Wandenberg-dokumenteme er først og fremmest en nostalgisk oplevelse."

Scope
Diskret og uofficielt, naturligvis

"Olsen Bandens sidste stik" holder, hvad den lover, men overskygges af produktionens tragiske forløb.

Så blev Olsenbandens sidste filmiske strabadser alligevel realiseret trods af en problemfyldt og snagende mediedækket produktion. Sådan er det med Olsenbanden, for filmene og de tre hyggelige vaneforbrydere er en visualisering af danskheden selv, og derfor lider hele Danmark, når produktionen af den sidste Olsenbanden film halter.

Resultatet er, som det plejer; underholdning uden de store kunstneriske visioner, hvad end man kan lide det eller ej. Egon Olsen (Ove Sprogøe) og hans to uduelige, hundehoveder og hængerøve af nogle partnere Keld og Benny (Poul Bundgaard og Morten Grunwald) er blevet 17 år ældre. Ja, så lang tid er der gået, siden banden sidst hærgede i 1981, og det tager filmen både højde for og udnytter på komisk vis. Egon er udstyret med høreapparat, og han går ud som et lys, når batterierne svigter. Keld er både kommet i rulestol og på plejehjem, og Benny har lagt sig ikke så lidt ud i bredden. Bortset fra gutternes indtræden i reparetionsalderen, er alt ved det gamle. Egon er sur, Keld er nervøs, og Benny er skide smart.

Selvironi er en god ting

Den lille gruppe samles ved et tilfælde. Egon har været spærret inde på en psykiatrisk afdeling siden det sidste kup, og han medvirker i et talk-show om ældres tarv. Talk-showet optages hos Nordisk Film, og filmens referencer til sig selv er morsomme. Sammen med Egon, som ser sit snit til at snige sig ud i friheden efter udsendelsen, ser vi rundt i film- og tv-miljøet, og ikke nok med at Egon finder sit gamle tøj i Nordisk Films garderobe, så støder vi også bogstavelig talt ind i det kontor, hvor filmens instruktør og manuskriptforfatter sidder og klaprer på hver deres gammeldaws skrivemaskine.
Det er i øjeblikke som disse, at filmen fungere bedst.

For lidt humor, for mange platheder

Desværre er øjeblikkene få, og ofte går filmen i tomgang. Der er opfindsomme scener med banden i aktion med de sædvanlige få og ikke altid helt oplagte hjælpemidler, men der er langt imellem guldkornene. Egon har som altid en plan. Denne gang vil han, med vanlig manglende situationsfornemmelse, have fingrene i kronjuvelerne - altså de engelske. Desværre drukner de sjove optrin i en lang og ulogisk historie om departementchefen, hans assistent og lidt andre latterliggjorte autoriteter. Departementchef Hallansen (Bjørn Watt-Boolsen) skal have fingrene i en rød kuffert med vigtige dokumenter, og det hele er diskret og uofficielt, en sætning hans assistent (Henrik Kofoed) gentager i det uendelige og som hver gang virker mere umorsom.

Filmens store problem er dens filmiske redning af Poul Bundgaards rolle efter hans pludselige død under optagelserne. Redningen fungerer egentlig optimalt med enkelte rygbilleder af Keld og med Ruths (Grethe Sønck) indtrædelse som gruppens trediemand i en enkelt scene. Men problemet er, at filmen ikke er så fænglende, at mediernes megen omtale af produktionen undgår opmærksomhed. Desværre er det mere spændende at se, hvordan Balling og Bahs har reddet historien, end at følge selve plottet.
Trods alt sørger de mange folkekære skuespillere og enkelte finurligheder for, at Olsenbanden en sidste gang bliver indbegrebet af danskhed og folkekomedie.

Brugere

27/07-10Jeg elsker Olsenbanden
Men ikke film nummer 14. Den skulle ALDRIG være lavet. Tåkrummende dårlig. Et kedeligt punktum.

23/09-08olsen banden i en kæmpe stor knibe
jeg har aldrig kunne fordrage olsen banden. og det kommer jeg aldrig nogensinde. de er forfærdelige.

24/06-07Ikke Godt Nok
Klart den dårligste i serien, svært at bygge videre på sådan en succes.

19/10-05Kult
Anonym
For mig er filmen sgu kult og skal have fuldt hus

09/07-05Filmen man helst glemmer.
Anonym
Denne film har det bedst med at glemmes. Brand-ærgeligt at den blev lavet, og at det var den som satte punktum for Bundgaards karriere. De valgte løsninger, på færdiggørelsen af filmen efter Bundgaards farvel, er så usmagelige, at man simpelthen bare må se den anden vej og glemme at denne film er lavet. Hvilken film ??

08/07-05flop
Anonym
o-k film men den kedelig meste af vejen i gennem og det er syndt

13/04-05Sidst Og Mindst...
Starter ganske fint. Langsom om at komme i gang, men alligevel godt. Men desværrer bliver den straks næsten ordet "kedelig". Sløv i tempoet, kun én god plan (som i øvrigt er set meget megte meget bedre). Skuespillet er også ret så skod. Men hvad kan man også forlange af så ældre herrer?...

Dens midte er ca. det samme som starten. Bare også med humor... Den indholder faktisk et par rimelig gode humorscener, der for alvor er sjove!

Slutningen er lidt lam. Og efter min mening ikke slutter 100 %... Men jeg ville så sandelig for guds skyld ikke håde der kommer en nr. 15!

18/02-05Efternøler uden for standard
Lidt syndt med denne efternøler, der langtfra lever op til de foregående films standard. Det virker mest af alt som om nogen bare ville forsøge at klemme penge ud af en 30-40 år gammel succes.

07/02-05Smuk, men dårlig handling!
Jeg kan starte med at sige at hvis der kommer en nummer 15, tør jeg næsten ikke at se den!Det bliver en skandale! Men det gør der nok heller ikke. Dessværre mangler den her den underholdnming der var i de 13 første, som selvføldig er meget meget trist. Enkelte scener er dog ok lavet, men man skulle virkelig tro det var nogle gamle knakke der lavede den! Den har overhovdet ikke den der G-E-N-I-A-L-E plan, som de 13 første faktisk rummer tonsvis af pr. film. Her er der dessværre kun én, jeg godt nok må sige der er godt fundet på. Den med sæbeboblerne. Slutningen er smuk efterr min mening, og sådan lidt det der kan rede den fra ikke at værer dårlig.

15/11-04GOODBYE!!!!!
Anonym
en underlig og forsinket film af serien..! et tydeligt tegn på at det er farvel til olsen banden-serien! GOODBYE! ha et godt liv! farvel...:'(Fakta

Medvirkende
Egon Olsen Ove Sprogøe
Benny Morten Grunwald
Kjeld Jensen Poul Bundgaard
Ruth Hansen Grethe Sønck
Børge Jensen Jes Holtsø
Kriminalassistent Jensen Axel Strøbye
Departementschef Hallandsen Bjørn Watt-Boolsen
Holm-Hansen Henrik Koefoed
Bøffen Ove Verner Hansen
Alf Michael Hasselflug
Produktionsleder Lars Knutzon
Fuld vagtmand Jesper Klein
Holm Hansens dame Beate Bille
Bag kameraet
Instruktion Morten Arnfred, Tom Hedegaard
Produktion Lars Hermann
Manuskript Henning Bahs
Fotografi Peter Klitgaard
Klip Grete Møldrup
Scenografi Sven Wichmann
Musik Bent Fabriciu-Bjerre
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Kupfilm
Nøgleord Olsen-banden
Relaterede film Olsen-banden
Premieredatoer
Biograf 18.12.1998
Dvd 12.11.2003
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1998
Spilletid 112 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 628.801 (#55)
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film

Se også...