U-båden (Das Boot)

Under 2. Verdenskrig raser kampen om Atlanten. De tyske ubåde afskærer effektivt forsyningslinierne mellem England og USA, men da en mængde nye Destroyere bliver sat ind i kampen begynder krigslykken af vende for de tyske soldater i dybet og jæger bliver til bytte. Alligevel kæmper de ufortrødent videre, ikke for Hitler, men for at overleve. Byggel på roman af Lothar G. Buchheim. © Scope

Produktionsår 1981
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Wolfgang Petersen
Medvirkende Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch
Spilletid 149 min.
Biopremiere 26.03.1982
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Wolfgang Petersen

(INSTRUKTØR)
Næst efter Roland "ID4" Emmerich er Wolfgang Petersen Hollywoods yndlings-eksiltysker. Efter han i sit hjemland vakte opsigt med den nådesløst klaustrofobiske fortælling om 'U-båden' (1981), har han stået bag roret på træfsikre hits som thrilleren 'Lige på kornet' (1993), virusgyseren 'Outbreak' (1995) samt 'Air Force One' (1997), hvor USA's præs...

Brugere

10/04-07Den er så god at selv de autonome klappede
Jeg har set Das Boot mange gange, men en af de gange der står klarest i hukommelsen er da jeg sammen med en broget flok af "Ungerens" brugere nød den i fulde drag i husets koncertsal.

Det siger noget om filmens kvalitet at selv de mest forhærdede antimilitarister mellem publikummet var chokeret over slutningen - "De har være SÅ meget igennem og så dør de på den måde - det er eddermaneme strengt!"

Jeg vil dog ufortødent anbefale den absolut ubeskårne udgave på mere end fire timer. Den er giver et meget bedre og nuanceret billede af de allerede dybe personskildringer. Især bådens næstkommanderende bliver et troværdigt portræt af de volksdeutsche som rejste "hjem" for at kæmpe, fremfor den noget stereotype skildring af "yet another nazi officer" som den korte udgave tegner.

Men sel...

06/05-05Imponerende...
Das Boot... Ikke en filmtitel der ville få min fulde opmærksomhed, da jeg aldrig har set en tysk film før! Men efter at have hørt gode ord om den besluttede jeg at give den en chance.

Jeg må nok sige jeg blev positiv overraskede over filmens skuespil, og spænding. Jeg havde slet ikke regnet med at blive så optaget i filmen, da den var på tysk. Men skuespillerne fangede mig, selv om det var på tysk. Besætningen følger man utrolig godt, og man kan se hvor meget de lider under selve ekspeditionen

Spænding kan man ikke klage over. Når den tyske ubåd ligge 200M under vand, og man kan hører en destroyer komme nærmere og nærmere, og smider deres undervandsbomber i vandet, lige over hovedet på ubåden. BOOM. Det skaber virkelig en utrolig stemning.

Men til tider KAN det godt blive lidt f...

05/01-05- At være på egen hånd -
Flot og medrivende ubåds-drama, hvor Hollywood-stilen er pakket væk.

I en beretning fra 2. verdenskrig følger man en tysk ubåd og dens besætning i aktion.

”Das Boot” er en imponerende film, der lader publikummet komme med i ubåden som passager. Den ambitiøse instruktør Wolgang Petersen formår virkelig at skabe en fængslende stemning, og på trods af den lange spilletid, lever man sig helt ind i det dystre univers, og kan kun lade sig betage.

Samtidigt er ”Das Boot” også en ualmindelig barsk og ægte krigs-beretning med et menneskeligt aspekt. Den fortæller historien om, hvordan soldaterne blot var et misbrugt redskab i krigen – hvad enten man kæmpede for eller imod Tyskland.

En særdeles stærk film, der aldrig vil blive glemt.

02/01-05Meget realistisk og medrivende
Anonym
Dette krigsdrama giver et rigtig godt billede af en ubådsbesætnings virkelighed under 2. verdenskrig.
Meget realistisk og uhyggelig. Godt med en krigsfilm der ikke sætter moral på dagsordenen, men viser hvordan den enkelte soldat prøvede at klare sig igennem forfærdelighederne.

11/01-03Ægte Krigsdrama
Anonym
Vi følger besætningen på en tysk ubåd under anden verdenskrig, deres frygt, deres kedsomhed og mere til.

Fremragende tysk filmklassiker, som er et vildt fængende krigsdrama, der er fotograferet så man virkelig fornemmer den klaustrofobiske stemning der må være i en ubåd.

Filmen er godt spillet af alle skuespillere, der formår at give deres personer psykologisk dybde og ægte menneskelighed.

Troværdig og god spænding, og et rigtigt godt drama for alle filmelskere.

Fakta

Medvirkende
Kaptajn Jürgen Prochnow
Werner Herbert Grönemeyer
Ingeniør Klaus Wennemann
Nummer 1 Hubertus Bengsch
2. Løjtnant Martin Semmelrogge
Nivigatør Bernd Tauber
Johann Erwin Leder
Ullman Martin May
Hinrich Heinz Hoenig
Bosun Uwe Ochsenknecht
Bag kameraet
Instruktion Wolfgang Petersen
Produktion Günter Rohrbach
Manuskript Wolfgang Petersen
Fotografi Jost Vacano
Klip Hannes Nikel
Scenografi Rolf Zehetbauer
Musik Klaus Doldinger
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Undergenre Ubådsfilm
Nøgleord Ubåd
Premieredatoer
Biograf 26.03.1982
Dvd 25.08.2004
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 1981
Spilletid 149 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 125.162
Selskab Bavaria Film, Westdeutscher Rundfunk

Se også...