Enigma

England, 1943. Den talentfulde kodeekspert Tom Jericho har tidligere brudt nazisternes Enigma-kode til ubåde. Nu har nazisterne nye koder og eksperterne er igen i gang med at bryde dem. Samtidig er der mistanke om, at der er en spion blandt de britiske kodeeksperter. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Thriller
Instruktør Michael Apted, Tom Stoppard
Medvirkende Kate Winslet, Dougray Scott, Saffron Burrows, Tom Hollander
Spilletid 119 min.
Biopremiere 02.11.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Apted

(INSTRUKTØR)
Michael Apter troede selv, det var en spøg, da han i slutningen af 1990’erne blev tilbudt at instruere en James Bond-film - mest fordi den midaldrende brite aldrig før havde prøvet kræfter med actiongenren. Til gengæld har han været ualmindelig alsidig og produktiv inden for stort set alle andre genrer, siden han begyndte at arbejde for BBC i 196...

Anmeldere

Politiken
"Det hele er en værre redelighed, og rigtig spændende eller interessant bliver 'Enigma' aldrig - hverken som spionfilm eller kærlighedsdrama."

Berlingske
"'Enigma' er en velspillet film om forsøget på at bryde en nazistisk kode, men spændingen vil ikke rigtig indfinde sig."

Jyllands-Posten
"På det overfladisk underholdende niveau lykkes det instruktøren at formidle sin stolthed. Det er nemt at have sympati for filmen og dens hverdagshelte."

Ekstra Bladet
"Det er rart med en film, der vil have os til at bruge hovedet, også selv om den i sidste akt farer så forpustet af sted, at man bliver helt slap i koderne."

B.T.
"Der gemmer sig uden tvivl en spændende historie i de kloge mænd, der var med til at vinde Anden Verdenskrig, men den formidles for snævert og uden nogen særlig sans for billeddrama."

Bogart
"Der er meget snak i filmen og meget lidt action, og den er til gengæld lagt tilfældigt på, udfra princippet: "nu skal vi fa%u2019me peppe den lidt op". Det er en meget tweedagtig film med læderlapper på albuerne."

Cinemazone
"Det er klassisk britisk 2. verdenskrigsdrama, men al den stemning og menneskelig dramatik det indebærer. Historien om Enigma er skildret nuanceret, så både mekanikken og mystikken bliver interessant. Konspirationshistorien lever højt et langt stykke hen i filmen, men slår lidt for mange knuder til sidst."

Brugere

20/08-08Mangler noget
Jeg må sige at jeg kedede mig noget under filmen. Skuespillet er ganske fint. Dougray Scott og Kate Winslet, gør det begge fint, med er begge set bedre i andre film. Men selve filmen fungere ikke rigitg. der er nogle gode momenter i filmen, men det er lige som om man venter på den store overaskelse der bare ikke kommer.

Faktisk minder filmen meget om de traditionelle engelske krimiserier, den eneste foreskel er at de engelske serier kun bruger 1 time på sine opklaringer, hvor Enigma bruger 2.

03/02-04den forkerte historie
Anonym
Historien bag denne film besidder en form for indre spænding, men det kommer ikke ordentlig til udtryk i en fint produceret og anderledes krigsfilm. Det er måske synd at kalde det en krigsfilm, da krigen ikke er forgrunden, og det er her filmen mister højde. Hvis man havde valgt at vise begivenhederne som en betydende del af krigen, så ville den nok have været bedre. I stedet bygger man en udmærket spændende, men også lidt for kedelig detektivhistorie op omkring disse begivenheder, og kernen om Enigma sættes i baggrunden. Gode skuespillere redder filmen fra lavere karakter.

Fakta

Medvirkende
Hester Wallace Kate Winslet
Tom Jericho Dougray Scott
Claire Romilly Saffron Burrows
Logie Tom Hollander
RAF Officer Martin Glyn Murray
Wigram Jeremy Northam
Cave Matthew Macfadyen
Skynner Robert Pugh
Nikolaj Coster-Waldau
Lee Montague
Bag kameraet
Instruktion Michael Apted, Tom Stoppard
Produktion Lorne Michaels, Mick Jagger
Fotografi Seamus McGarvey
Klip Rick Shaine
Scenografi John Beard
Musik John Barry
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Romance
Premieredatoer
Biograf 02.11.2001
Dvd 10.06.2002
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA, Storbritannien
Produktionsår 2001
Spilletid 119 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Senator Film Produktion GmbH, Intermedia Films, Broadway Pictures, Meespierson Film CV, Mulholland Films, Jagged Film
Biodistributør Buena Vista

Se også...