Donnie Darko

Donnie er en pæn velfungerende gymnasiedreng fra en pæn familie i et pænt forstadskvarter. Alt er i den skønneste orden, indtil Donnie en dag begynder at se syner. Mærkværdighederne tager til og den ellers så pæne dreng kommer stadig mere ud at kontrol. Hverken psykoterapi eller selvhjælpsgrupper har nogen normaliserende virkning - Donnie ser stadig to meter høje kaniner. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Drama, Fantasy
Instruktør Richard Kelly
Medvirkende Drew Barrymore, Noah Wyle, Jake Gyllenhaal, Jena Malone
Spilletid 112 min.
Biopremiere 07.06.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal fik sin første filmhovedrolle som 18-årig i familiedramaet 'October Sky' (1999) som den unge NASA-ingeniør Homer Hickham. Den fuglte efter et lille årti med mindre roller, hvoraf den første var som Billy Crystals søn i 'Herretur' (1991). I indie-filmen 'Donnie Darko' (2001) viser Jake, at hans hjerte tilhører roller...

Anmeldere

Politiken
"Kelly poder elegant sin historie med computereffekter, depressiv britisk 1980'er-nyrock og vragdele fra John Hughes' teenage-film fra 1980'erne..."

Berlingske
"...en minutiøs balance imellem realisme og fantasi, der afspejles i både visuel stil, fortælleteknik og skuespil."

Jyllands-Posten
"...originalitet kan man i hvert fald ikke frakende 'Donnie Darko', hvis blanding af velobserveret hverdagsrealisme og højpandede tankeeksperimenter har resulteret i en af de mest lovende amerikanske debutfilm i lang tid."

Information
"...både følelsesmæssigt engagerende og intellektuelt udfordrende oplevelse - en film langt ud over det sædvanlige..."

Ekstra Bladet
"...lidt færre gåder, lidt mere humor og en lidt mere interessant Donnie end den stive Jake Gyllenhaal i hovedrollen kunne have gjort det massive undergangs-budskab mindre trættende."

B.T.
"Filmens styrke ligger netop i tvetydigheden og den virtuose jongleren med filmmediet. Den dystre side af engelske pop- og rockmusik fra 80erne passer perfekt til den mørke historie, der på magisk vis er i stand til at starte et fyrværkeri af tro på fremtiden for amerikansk film."

Kino
"Donny Darko er kort sagt en af de film, man aldrig helt slipper, selvom den har sine minusser."

Bogart
"Hvis man har hang til overnaturlige fænomener bør man se Donnie Darko, hvis ikke skal man nok holde sig væk. Det skal dog siges, at den er flot lavet, og at Jake Gyllenhaal argumenterer smukt for sin skizofrene figur."

Cinemazone
"Skæve episoder og uventede hændelser kommer væltende i et tempo og med en konsekvens, så det efterhånden begynder at virke logisk og rigtigt for publikum."

Brugere

11/08-14Min skuffelse over Donnie Darko:
Donnie Darko var en kæmpe skuffelse først og fremmest. Jeg havde hørt så meget godt om den. Men det er vitterlig en overvurderet film der prøver på at være mere end den kan holde til. Den er fyldt med frygtsomme drømmesekvenser fyldt til randen med ligegyldige specialeffekts der ikke gør synderligt meget for historien. Midt i al denne konstruerede "underlighed" kastes en masse overflødige karakterer ind og ud. Eksempelvis Drew Barrymore der spiller en lærer uden noget reelt formål i historien, for ikke at tale om den malplacerede Patrick Swayze der afsløres for at være en selvhjælps-guru med en ildevarslende mørk side. Ja ja, filmen ser da godt ud og forsøget på at ramme samme 80’er ungdomsfilms-stemning gør også godt. I sidste ende udforsker Donnie Darko da også nogle virkelig spændende...

04/03-09Ned i kaninhullet 2
Første gang jeg så ’Donnie Darko’ var jeg ikke overvældet. Den var kryptisk struktureret, elegant filmet og gav ikke synderligt meget mening. Men noget af den blev alligevel siddende i mig. De - for mig - uløste mysterier om de gennemsigtige bølger, der udgik fra folks maver som blævrede fangarme. Det forunderlige mysterium om flymotoren der pladask lander i et ellers stilfærdigt amerikansk forstadskvarter, uden nogen som helst ved, hvor den overhoved kommer fra. Og så selvfølgelig de på alle måder uforglemmelige billeder af en djævelsk kæmpekanin og en stor, altopslugende skypumpe, der begge møder drengen Donnie på sin færd for at løse gåden om verdens snarlige undergang.

Efter at have set filmen for anden gang, bearbejdet dens mysterier og faldet i svime over dens unikke visuelle fl...

16/11-08Hvad var det?
Efter at havde set Ben X, og set mange anmeldere af den film snakke om Donnie Darko, blev man naturligvis fristet til at se Donnie Darko, efter at havde set mesterværket "Ben X".

Men filmen er altså ekstrem mærkelig, meningsløs - den føles nærmest ligegyldig, og jeg forstod den ikke, og fik minimalt ud af det.
Den er i hvert fald ikke noget Ben X kan sammenlignes med; i hvert fald ikke hvis man ikke forstår Donnie Darko, hvilket jeg som nævnt ikke gør.
Men nu giver jeg karakterer ud fra min egen oplevelse af en film: kun 2 stjerner!

20/03-08Mystisk, men god.
Donnie Dorko er ret god film, selvom den er lidt mystisk.
også skuespillerne bestået af Jake og Maggie Gyllenhaal og Drew Barrymore, gør det udemærket.

En pænt god film der også et et par chok i sig.

06/01-08Rolig nu...
En film, der er alt for overdrevet herinde...

Den fangede sgu ikke mig... Alt for abstrakt... mærkelig... Bare fordi den skildrer en skitzos´liv, behøver den da ikke at være så mærkelig...


Ihvertfald en 1 gangs film!

22/11-07mesterværk
hvis man vil vide, hvordan det er at være psykotisk (skizofren), så giver donnie darko et perfekt billede herpå

filmen er i mine øjne kult og mesterlig med en fremragende ung jake gyllenhaal i hovedrollen

ligeledes er historien genialt fortalt med et dragende tidsplot

et must for alle filmelskere

15/02-06Genial
Donnie Darko er en fed film, med et kompliceret plot, der udmunder i et ulykkeligt og på samme lykkelig afslutning, der efterlader en i et melankolsk stemning

Den bedste 80er musik, slutscenen med Gary Jules melankolske version af Tears for Fears nummeret "Mad World" medens man ser på de mennesker der mærker Donnies død, er simpelthen stærkt, man skal være lavet af sten for ikke at knibe en tåre.

Filmen er ubeskrevelig, skal ses, det er The Machinist møder Happiness, med et emninet soundtrack.

PS: DVD kan købes i TP musik for 49.95 DKK, køb den.

22/01-06? 1
Anonym
Jeg kan godt se hvordan filmen skal forstås, men der er noget der ikke helt stemmer. Jeg læste den fine (lange) anmeldelse af filmen (s. 2), der var utroligt flot formuleret :) Nå, men der var der noget jeg ikke rigtig forstod: Hvis "kaninen" var et instrument fra de "højere magter" hvorfor var det så ham der førte Darko væk fra hans rigtige skæbne? Da han altså kaldte Donnie ud på golfbanen den nat han skulle dø?
Håber der er nogen der kan svare på det ;)

12/01-06Den bliver bedre of bedre
Dette er en af de film der bliver bedre of bedre for hver gang man ser den. Første gang jeg så den var jeg ikke særlig overbevist og forstod ikke en pind af hvad der foregik. Den anden gang elskede jeg filmen.

08/01-06kort og godt
donnie darko er den ultimativt bedste film jeg har set.
alle der siger den er dårlig har vidst ikke forstået den.
det har jeg jo egentlig heller ikke. Men jeg tror bare man skal forstå at man ikke skal forstå den fuldt ud.Fakta

Medvirkende
Ms. Pomeroy Drew Barrymore
Dr. Monnitoff Noah Wyle
Donnie Darko Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Katharine Ross
Rose Darko Mary McDonnell
Alex Greenwald
Stuart Stone
Eddie Darko Holmes Osborne
Samantha Darko Daveigh Chase
Jim Cunningham Patrick Swayze
Bag kameraet
Instruktion Richard Kelly
Produktion Adam Fields, Sean McKittrick
Manuskript Richard Kelly
Fotografi Steven B. Poster
Klip Sam Bauer, Eric Strand
Scenografi Alec Hammond
Musik Michael Andrews
Genrer og relationer
Genre Drama, Fantasy
Undergenre Coming-of-age, Psykologisk drama
Nøgleord Flystyrt, Hallucination, Skizofreni, Tidsrejse
Premieredatoer
Biograf 07.06.2002
Dvd 04.08.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2001
Spilletid 112 min.
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 4.333
Selskab Pandora Cinema, Gaylord Films, Flower Films
Biodistributør Miracle Film

Se også...