Black Hawk Down

Somalia, 1993. En eliteenhed på 120 amerikanske soldater er sendt på en særlig mission ned over Mogadishu for at bortføre to af krigsherren Mohamed Farrahs officerer. Operationen skulle have taget en time, men ender med en lang og blodig kamp, inden landsmænd kommer enheden til undsætning den følgende morgen. © Scope

Produktionsår 2001
Genre Krigsfilm
Spilletid 145 min.
Biopremiere 22.03.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...på både billed- og lydside arbejder Scott med en sjælden kombination af intensitet og virtuositet."

Jyllands-Posten
"Det er dygtigt, ja virtuost, men filmens virkelige kvalitet skal først og fremmest findes instruktørens talent for at skildre kamphandlingerne så enerverende, at det er lige før man synes, man selv er til stede."

Information
"Scott er ikke interesseret i at stille de mest ubehagelige spørgsmål, der kunne have gjort Black Hawk Down til en politisk spændingsfilm af de mere højspændte og aktuelle."

Ekstra Bladet
"Spændingen er konstant, farten er høj, og billederne sætter nye standarder."

B.T.
"Filmens største værdi er håndelag for bulder og brag, men den giver også i glimt lyst til at lære mere om følgerne af at stå midt i kugleregnen."

Kino
"På en eneste dag led amerikanerne et forsmædeligt nederlag, og det er denne dag, der er beskrevet i Ridley Scotts nye fremragende og skræmmende film..."

Bogart
"Kampscenerne i filmen
er uhyggeligt realistiske og uden nogen form for formildende snak og idyllisering."

Cinemazone
"Efter støvet har lagt sig, kuglerne har fundet en krop at bore sig ind i og somalierne er vendt tilbage til et trøstesløst liv i fattigdom og sult, står Black Hawk Down tilbage som en af de mest effektive krigsfilm i mange år."

Brugere

06/07-08En ægte krigsfilm
Mange har sjovt nok haft travlt med at nedgøre ”Black Hawk Down,” og det er vel ikke rimeligt?
Af alle krigsfilm jeg har set indtil videre, så er ”Black Hawk Down” den mest ægte.
Den er nemlig intet mindre end top realistisk, da krig nu engang er en kamp på krudt og kugler. ”Black Hawk Down, ”som rent effektmæssigt er et ”nærstudie.”
"Dommedag Nu” er stadig for mig den bedste ”krigsfilm” (genrebetegnelsen ikke altid fuldt dækkende), men den er ikke lige så ægte som ”Black Hawk Down”. ”Dommedag Nu” er en film hvor iscenesættelse, får en større mening for en given pointe, men den er ikke ægte på samme måde som BHD.
I ”Black Hawk Down” kommer også det ellers så ofte omdiskuteret brug af håndløst kameraføring til sin fulde ret. For der er vel ikke noget mere rodet og mere kaosagtigt en...

16/11-07Overophedet 4
Krigsfilmen er en genre der kan forplante sig uforglemmelige oplevelser. Hvem glemmer eksempelvis den uhørt voldsomme kystlandgang i "Saving Private Ryan", helikopterangrebet i "Apocalypse Now" eller de grønne bakkeskråninger befærdede med stormende projektiler i "The Thin Red Line"?
Desværre er det dog ikke altid med lige så stort udbytte som det, der tilkom førnævnte tre sublime film, at krigsbegivenheder får en tur i filmkatalysatoren - noget som Hollywood-innovatøren Ridley Scotts ultimativt hårdtpumpede forsøg beviser på ideel vis. ”Black Hawk Down” er titlen på endnu en af hans vanligt frygtelig velproducerede storfilm, der med tempofyldt klipning og fantastiske billeder fuldt ud lever op til genrens absolutte visuelle topmål, men også bekræfter, at ikke engang filmisk virtuosite...

30/09-07Visuel kraftpræstation i helvedes forgård 2
Ridley Scott er en stor billedmager, hvilket han atter beviser med Black Hawk Down, der er en visuel kraftpræstation ud over det sædvanlige. Billederne er på en gang grufulde og ufatteligt smukke. Man kan ikke andet end at imponeres over den energiske og medrivende visualitet som blæser over skærmen i mere end to timer. Det er mesterklasse.

Ridley Scotts ambition er at give os et indblik i det ene slag i Mogadishu, som skulle blive så fatalt for amerikanernes fremtidige internationale militærindsats. Ambitionen er at kaste publikum lige lukt ned i helvedes forgård, som Mogadishu støvede gader med rette kan kaldes. En simpel operation som går rygende galt. En mindre flok amerikanske elitesoldater mod et hævnhungrende mørkt og brølende menneskehav som nådesløst retter angreb efter angre...

21/06-07Godt Håndværk
En god film, der er mega realistisk. Og så er den også autentisk.
Filmen er mega godt lavet, og det er gode skuespillere der er med.

28/10-06Ja...!
Verden er man gør den til...! og i Film.

24/10-06For real ! 2
Der findes 3 film/serier der "rammer" virkeligheden.

1. Band of brothers (i en klasse for sig og kan give mig "klamme håndflader")

2. Privat Ryan (mange momenter lig 1.)

3. Black hawk Down (selve situationen at være omgivet af 'fjender' klædt i civil og kun med øjne i nakken har Du en mikroskopisk chance)

Fælles for disse film er at hvis "lugten" kunne føres ud af lærredet så ville jeg få svedeture og "backflashes".

Soldaten der siger "I don't feel a thing", har jeg en enkelt kommentar til;" bare rolig det er sat i 'banken' og kommer til 'udbetaling' senere.

Tro mig "been there...."

24/10-06Implicit kontrovers
I Hollywood er det lidt af et dillemma når man skal producere film der involverer det amerikanske militær. Militæret har deres egne konsulenter der læser manuskripter og kommer med forslag til ændringer. Og hvis militæret fremstilles bare den mindste smule kritisk, så skal filmselskabet ikke regne med at få så meget som en grøn Jeep stillet til rådighed. Hvis de derimod fremstiller militæret heroisk, så kan man regne med at få hele hæren til at stille op som artister.

Der er masser af eksempler på disse film der enten er blevet afvist af militæret, eller hjulpet godt på vej. Top Gun var et eksempel på rendyrket samarbejde mellem militæret og filmselskaberne, mens film som The Siege (Under Angreb) og Independence Day, måtte selv fremskaffe alt deres soldater-grej, pga. lidt problemer m...

23/10-06For meget cowboy. For lidt realisme
...men stadig god underholdning! Jeg må dog tilslutte mig sanderbo en smule da jeg (hvis jeg har forstået ham ret) også mener at der er lidt for meget "lad os svinge lassoen og få gjort kål på de negermænd". Filmen er jo dybt patriotisk, for meget. Men godt lavet, og smæk på drengen, men så god er den nu heller ikke.

22/10-06Nej, nej. 20
Anonym
Er jeg den eneste der føler, at når jeg prøver at følge med i denne film, ser jeg kun stor svedig Josh Hartnett, der mejer negere ned som ingenting. Jeg føler at 95% af filmen, er ren skyderi. Er jeg den eneste, der føler sådan?

04/09-05Nikolaj
Sådan Nikolaj Coster-Waldau!!

- ellers lidt langtrukken..Fakta

Medvirkende
Bag kameraet
Genrer og relationer
Genre Krigsfilm
Undergenre Krigsdrama
Nøgleord Guerilla, Helikopter
Premieredatoer
Biograf 22.03.2002
Dvd 10.09.2002
Øvrige oplysninger
Produktionsår 2001
Spilletid 145 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 107.091
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...