mr. slat

mi_laursen@hotmail.com
Cand.scient.pol af uddannelse men filmnørd af natur.

Film har interesseret mig siden jeg var en lille knægt, hvor de få gange om året, der blev lejet 3 film og en movieboks var højdepunkter på linje med juleaften og fødselsdag. Dengang stod den typisk på film som Predator, First Blood, Terminator og Bloodsport.

Min filmsmag er sidenhed blevet noget mere bred, og der er ikke mange typer film, hvad enten vi snakker genre, produktionskvalitet eller nationalitet, som jeg afviser på forhånd. Lige fra koreansk lavbudget socialrealisme til blockbuster bigbudget hollywood fantasyfilm ryger igennem hjemmebiografen eller trækker mig ind i den rigtige biografs mørke.

Jeg har en stor svaghed for horrorgenren, hvor jeg både elsker en snigende uhygge, men især splattende brutalitet og visualiseringen af ægte ondskab, hvad enten den er menneskelig eller overnaturlig. Ligeledes er jeg stor fan af store bulder og brag actionfilm.

Det fremgår af min topliste, at også andre genrer ligger mit filmhjerte nært. Min topliste er udtryk for nogle film, som jeg finder både topunderholdende og af høj filmisk kvalitet. 25 film er dog ikke meget, så der mangler en del af mine favoritter. Listen kunne sagtens have indeholdt mindst 50 film, men der er selvfølgelig også en vis kvalitetssikring i, at man må fravælge nogle af ens personlige favoritter.

At skrive her på Scope og ikke mindst læse andres indlæg har om ikke forstørret min interesse for film, så i hvert fald skærpet den lidt. Det er fedt med et forum, hvor vi filmnørder kan udveksle vores meninger og inspirere hinanden til nye fede oplevelser i filmens verden.

_____________________________________________

FEDESTE FILMOPLEVELSER I 2008:

1. Dark Knight (******)
Årets – hvis ikke årtiets – absolut bedste film. Christoffer Nolan bringer superheltefilmen op til et nyt niveau med en af de bedste film i flere år. Den er flot, ond, dyster, intelligent og ikke mindst grotesk underholdende. Det er klassekrimi, sublim action og skuespil af højeste karat i én og samme film. Heath Ledgers præstation som The Joker vil give genlyd i filmhistorien mange år frem. Og Nolan bliver bare bedre og bedre.

2. There Will Be Blood (******)
Selvom filmen er utrolig smuk og nærmest hypnotiserende med sit utraditionelle lydspor, så er det Daniel Day Lewis' fabelagtige præstation filmen primært vil blive husket for. Samtidigt er filmens afsluttende bowlingshalsscene allerede en filmhistorisk klassisker. Efter min bedste overbevisning burde Oscar for bedste film og instruktion være havnet her.

3. Cloverfield (******)
Fantastisk monsterfilm, som giver baghjul til alt og alle i intensitet og svedperlefremkaldende scener. Kombinationen af monstergenren og formen, hvor det håndholdte kamera gør os rundtossede filmen igennem, resulterer i en unik oplevelse, som på trods af sin korte spilletid efterlader en totalt mørbanket i biografens mørke.

4. Inside / À L'Intérieur (******)
Inside rammer overlæggeren for, hvor meget blod der kan smøres ud på et biograflærred i løbet af 90 min. Filmen starter med en urolig og ubehagelig stemning, som kun intensiveres filmen igennem. De sidste 30 min er en prøvelse at se igennem og fy føj da for en ond og sort afslutning. Dette er ægte modbydelighed sat på formel og alle bare semi-sarte sjæle bør holde sig langt væk.

5. Rambo (*****-)
Rambo er og bliver filmhistoriens ultimative krigerbadass, og Stallones comeback som dræbermaskine er den vildeste og blodigste actionrutsjetur i adskillige år. Stallone er ultrasej, skurkene ultraonde og actionscenerne er ultra ultra blodige og effektive. En film som anmelderne har misforstået med deres højrøvede og finkulturelle kommentarer a la ”tiden er løbet fra Stallone”, men som vi fans af elskere af ægte macho action kan se igen og igen.

6. No Country For Old Men (*****-)
Coen brødrene er tilbage på sporet med denne fabel om grådighed, pengehunger og de uundgåelige konsekvenser heraf. Filmen bærer mange af brødrenes kendetegn bla. den sorte humor og det rolige tempo, og et vanlig sort og sorthumoristisk syn på verden.

7. Frontier(s) (*****-)
Fransk horror giver baghjul til alt og alle i disse år, hvor klassefilmene kommer som perler på en snor. Dette brutale og ondskabsfuld slagteriblodbad anvender mange af genrens klicher, men den gør det så ubehageligt, grumt og ulækkert som næppe før set. Volden sprøjtes med 110 km/t ud i hovedet på os og samtidigt kæles der for den lækre visuelle side, så vi får en lang række af ”smukke” billeder af ubehagelighederne.

8. In Bruges (*****-)
Ikke siden Pulp Fiction har dialogen mellem to hitmen været så sjov. Filmen er en lang perlerække af hylemorsomme oneliners og småfilosofiske diskussioner. Colin Farrell har jeg aldrig set bedre og sjovere, og så brillerer Ralph Finnes som sternepsykopat i en mindre men energisk birolle. Årets klart største positive overraskelse.

9. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (*****-)
Efter en lang pause er manden med hatten tilbage og med ham et forrygende eventyr af høj klasse. Speilberg rammer tonen perfekt og formår samtidigt at opdatere universet, så vi får kommunister i stedet for nasister og en aldrende Indy, hvis nye bedstefarattitude udnyttes perfekt. Filmen kan måske virke lidt overgearet, men personligt elskede jeg det høje tempo. Et sandt underholdningsbrag.

10. Wanted (*****-)
At Timur Bekmambetov er en visual begavelse ud over det sædvanlige bliver slået fast med syvtommersøm i dette actionbrag, hvor den ene eminente og overrumblende visuelle genistreg efterfølger den anden. Netop som man tror, at nu er filmens top nået, så skruer Bekmambetov op for både tempo, kameraflyveture og eksplosioner, således at filmen er en lang actionsrujchetur med klimaks på klimaks. At historien samtidigt appellerer til alle drengerøve, som har en lille helt gemt i maven, gør bestemt ikke Wanted mindre medrivende.

Film som ligeledes begejstrede mig i 2008, og som alle var med i overvejelserne til årets top ti:

American Gangster, Tropic Thunder, Frygtelig lykkelig, Rovdyr, Vicky Cristina Barcelona, Wall*e, Incredible Hulk, 3:10 to Yuma, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Hellboy II


FEDESTE FILMOPLEVELSER I 2007:

1. Pans labyrint (******)
Denne film er et fantastisk eventyr, som viser hvorledes en livlig fantasi kan sikre overlevelse i en ond og mørk verden. Filmen er innovativ både i visuel og fortællermæssig forstand, og så er den lille piges historie bare så gribende, som få film før den har været.

2. Planet Terror (******)
Så er der dømt kultagtig zombieactionsplat med 200 km/t. Filmen er toptunet og eksplosiv underholdning i højeste gear fra start til slut. Geværerne ryger, lemmer flyver, blodet flyder og den ene ultracoole oneliner efter den anden serveres knivskarpt af et hold eminente og superlagte skuespillere.

3. The Fountain (******)
Mageløs smuk og gribende kærlighedsfabel på tværs af tid og rum. Filmen antyder en masse, giver nogle svar, men lader det være op til publikum selv at sætte brikkerne sammen. Aronofsky viser igen, at han er en af tidens mest interessante instruktører, mens både Hugh Jackman og Rachel Weizz leverer karrierens bedste.

4. Die Hard 4.0 (******)
Så er der dømt Hollywood actiondrøn fra absolut bedste skuffet. På papiret så projektet ud til at kunne blive en fuser, men Wiseman og Willis sætter alle til vægs med den vildeste action længe set. Samtidig er tonen dejlig ”Die Hard”agtig med sarkastiske oneliners i en selvironisk tone.

5. 28 Weeks Later (*****-)
Dyster og gennemført ond fremtidsfortælling, hvor trådene samles op fra Boyles fremragende første udspil. Juan Carlos Fresnadillo tager det bedste fra første film, men skruer betydeligt op for brutaliteten, blodbadet og håbløsheden.

6. The Bourne Ultimatum (*****-)
Bourne trilogien bliver sluttet med en af de mest spændende og intense film set meget længe. Der er ikke et gram overflødigt fedt på filmen, som holder publikum i et jerngreb fra start til slut.

7. 300 (*****-)
Så bliver det vist ikke meget mere visuelt blæret… eller blodig for den slags skyld. Snyder serverer det mest gennemførte visuelle design pumpet op med en række kampsscener så flotte og medrivende, at man taber kæben flere gange undervejs.

8. Transformers (*****-)
Første gang jeg så filmen, var jeg yderst skuffet. Anden gang hvor filmens præmis var kendt, blev jeg blæst baglæns ud af biografen. Føj for et effekt- og actionorgie. Aldrig er så meget blevet smadret på sølle 150 min. Det er måske ikke stor filmkunst, men det er satme underholdende.

9. Apocalypto (*****-)
Nervepirrende spændende junglefabel fortalt i svulstigt Mel Gibsons sprog. Sad med hjertet helt oppe i halsen gennem det meste af filmen, som formår at holde spændingen lige til det sidste.

10. Sunshine (*****-)
Flot flot sci-fi hyldest fra Boyle, som indeholder både unikke billeder og nervepirrende spænding.

Film som ligeledes begejstrede mig i 2007, og som alle var med i overvejelserne til årets top ti:

Zodiac, Spiderman 3, Blood Diamond, The Prestige, Children of men, Eastern Promises, Halloween, Death Proof og Babel


_____________________________________________

Her en liste med de film, som jeg har set den seneste tid, men som jeg ikke har haft tid eller lyst til at skrive anmeldelse af.

The Zombie Diaries (****--)
Shrooms (***---)
Eden Lake (*****-)
Rovdyr (*****-)
Sheitan (Satan) (****--)
House on the edge of the park (***---)
The Machine Girl (***---)
Rogue (****--)
Storm Warning (***---)
Rescue Dawn (****--)
Waz (****--)
The Ordeal (Calvaire) (***---)
Diary of the Dead (****--)
The Condemned (***---)
Southland Tales (**----)
Assembly (*****-)
Frontier(s) (*****-)
Inside (À l'intérieur) (*****-)
Day of the Dead (2008) (***½--)
The Invasion (***---)
The Breed (**----)
Wrond Turn 2 - Dead End (***---)
War (***---)
Behind the mask (***---)
Hatchet (**----)
Black Christmas (1974) (***---)
Are you scared (**-----)
Primeval (***---)
The Hamiltons (***---)
Smokin Aces (***---)
Number 23 (**-----)
Code 46 (**----)
Broken (*-----)
Adrift (***---)
Wilderness (***---)
Isolation (****--)
Death Proof (*****-)
Lord of Illusions (***---)
The Devil's Backbone (****--)
Reeker (*-----)
Feast (***---)
Evil Aliens (****--)
Curse of the golden flower (***---)
Everything Is Illuminated (***---)
A History of Violence (*****-)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (******)
Beverly Hills Cop (*****-)
Dog bite dog (***---)
Stay (***---)
Psycho (*****-)
Undead (***---)
Murder-set-pieces (****--)
The New York Ripper (***---)
The Blob (1988) (***---)
See No Evil (**----)
2001 Maniacs (*-----)
The Beyond (*****-)
Turistas (***---)
Piranha (**----)
Storm (**----)
Dragon Tiger Gate (**----)
The Toxic Avenger (***---)
Re-Animator (*****-)

_____________________________________________

E-mail: mi_laursen@hotmail.com