Enemy of the state... on danish

4.0
Den konspirationsteoritiske politiskethrillergenre er ikke en genre, som har fyldt meget i det danske filmbillede. Med Det som ingen ved har Søren Kragh-Jacobsen lavet et spændende og medrivende bud, som både via flotte billeder og et glimrende manuskript formår at få svedperlerne frem på pandebrasken op til flere gange.

Da Thomas' søster dør på lidt forunderlig vis i forbindelse med en billede udstilling i Sverige bliver det startsskuddet på en hæsblæsende jagt på sandheden for den antiautoritære Thomas. Jo mere han kradser i laken på omstændighederne omkring søsterens død og de informationerne, hun efterlader sig, jo mere kan han mærke, at nogle ånder ham ret så kraftigt i nakken... og det er ikke med en ånde med den mest imødekommende lugt. Langsomt opruller Thomas hemmeligheder, som ikke bare viser sig at være en torn i siden på det danske efterretningsvæsen, men også et los i røven til hans lille familie.

Søren Kragh-Jacobsens film kan til tider føles lige vel nok politisk frelst, men ser man bort fra det budskab man næsten uundgåeligt kommer til at sende med en konspiratorisk film, så fungerer filmen fint og troværdigt. Opbygningen af Thomas' paranoia er stærkt skildet og effektivt filmet, så man forstår hans angst og forfølgelsesvanvid.

Filmen kan til tider føles lidt som en light udgave af større hollywoodproduktioner, eksempelvis Enemy of the state, men det er forfriskende at se denne type film i danske omgivelser, hvilket pudsigt nok gør filmen mere skræmmende end sine amerikanske fætre. I filmens sidste tredjedel giver Kragh-Jacobsens virkelig publikum noget at klamre sig til biografsædet over, selvom locations er kendt i hvert fald af folk, der bor i Københavnsområdet.

Anders W. Bertelsen har de senere år fået meget screentime, men når han gør det så fint som her, så ingen problemer med mig. Hans rolle er lidt klassisk Anders W. Bertelsen-agtigt i filmens start, men efterhånden som paranoien sætter ind løfter han også sin hovedrolle til et flot niveau. Henning Jensen er selvsagt en succes i rollen som dumt svin. Kan han overhovedet være andet med sådan et ansigt...

Det som ingen ved er en forfriskende og vellykket bud på en film i en genre, som ellers ikke ses så ofte på vore breddegrader. Filmens tema er vedkommende - måske lige søgt, men det afhænger nok af, hvilken politisk overbevisning man i forvejen har - og elementært spændende hele vejen igennem. Flere af denne type spændingsfilm ville klæde dansk film, men med denne og sidste års Kongekabale er den danske filmproduktion på rette vej.
Det som ingen ved