The Gingerbread Man

© Scope

Produktionsår 1998
Genre Thriller
Instruktør Robert Altman
Medvirkende Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey Jr., Daryl Hannah
Spilletid 115 min.
Biopremiere 24.07.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert Altman

(INSTRUKTØR)
Efter at have gjort tjeneste i luftvåbnet i slutningen af anden verdenskrig, indledte Altman sin karriere med at lave dokumentar-, reklame- og undervisningsfilm. Fra midten af halvtresserne og de følgende ti år arbejdede han indenfor tv, hvor han instruerede serier som 'Combat!' (1962-67) og 'Bonanza' (1959-73). Gennembruddet kom med den sort...

Anmeldere

Scope
Ingefærkagemanden slår til igen

Med Robert Altman som instruktør, John Grisham som forfatter, Kenneth Branagh og Embeth Davidtz i hovedrollerne og Savannah som kulisse, så er grundlaget lagt til en advokatthriller med menneskelig dybde.

Rick Magruder (Kenneth Branagh) er advokat, far og fraskilt - i den rækkefølge. Hans arbejde består i at finde huller i loven, hvilket gør ham meget upopulær hos politiet. Han er den typiske weekendfar, generøs, overbærende og lidt uopmærksom, for en advokat har jo aldrig fri. Forholdet til ekskonen (Famke Janssen) er langtfra godt, så da sekretæren Lois (Daryl Hannah) afslår et godt tilbud, og en sexet, men meget mystisk servitrice, Mallory Doss (Embeth Davidtz) krydser hans vej, er han ikke sen til at gribe chancen. Inden han får set sig om, er hendes sindssyge, fundamentalistiske far (Robert Duvall) efter ham og hans børn, politiet nægter at hjælpe ham, og kun den alkoholiserede privatdetektiv Clyde Pell (Robert Downey Jr.) og Lois er til at stole på. Oven i købet har orkanen Geraldo direkte kurs mod Savannah.

Altman og stjernerne

Robert Altman har en magisk finger, når det kommer til personinstruktion, selv i en spændingsfilm som denne, og med så dygtige skuespillere som Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey Jr., Robert Duvall og Daryl Hannah, skulle det jo heller ikke være så svært. Der er faktisk kun godt at skrive om dem alle, men især Daryl Hannah bryder med sit tidligere image, og viser sig som en sofistikeret, intelligent og dygtig kvinde, der sagtens kunne fortsætte ad det spor i større roller. Altman gør også sit til at give Savannah en rolle i filmen, og har fanget byens atmosfære af dekadence og forfald i sine film noir-agtige billeder. Byens luksusvillaer står i skarp kontrast til de faldefærdige huse og vildtvoksende natur, som Mallory Doss og hendes far færdes i. Også den klassiske "uvejret raser udenfor, stormen tager til i personernes indre", klarer Altman uden at gøre det til en kliché.

Ingefærkagemanden

Det kunne være ikke alene Rick Magruders mellemnavn, men også John Grishams, for med en fortid som succesrig advokat, udspiller alle hans romaner (og filmatiseringer) sig i et advokatmiljø. Film som "Firmaets mand", "A Time to Kill", "Klienten" og "Pelikannotatet" er alle blevet store Hollywoodsucceser. Han har gjort det til en dyd at kritisere og pille det amerikanske retsvæsen fra hinanden, vise bagsiden af medaljen og afsløre dobbeltmoralen. Med Robert Altman som instruktør kommer endelig en Grisham-filmatisering, der ikke kammer over i amerikansk sødsuppe og solskin efter regnvejret.

Men Altman har altid lavet film, ser sniger sig ind under overfladen. De har en usynlig dybde, der diskret, men vedholdende viser menneskelig svagheder. "M*A*S*H", "Nashville", "The Player", "Short Cuts" og senest "Kansas City", er alle film, bryder med Hollywoods glansbillede af den gode og den onde. Altman fastholder i "The Gingerbread Man" sin karakteristiske og kompromisløse auteur-stil, og skildrer følsomt Ricks personlige udvikling, altimens han løber og løber for at undgå skæbnen.

Brugere

04/10-02Bedre End Andre Grishamfilm
Anonym
Dygtigt iscenesat thriller efter en historie af John Grisham.

Filmen er på flere måder langt mere interessant end mange af de andre Grisham filmatiseringer man har set, men man kunne nu alligevel godt tænke sig, at historien kunne byde på en smule mere basal og direkte spænding, hvad der havde gjort den til en langt større oplevelse.

Ellers ret velspillet, og stemningsfuldt fotograferet.

Fakta

Medvirkende
Richard 'Rick' Magruder Kenneth Branagh
Mallory Doss Embeth Davidtz
Clyde Pell Robert Downey Jr.
Lois Harlan Daryl Hannah
Peter 'Pete' Randle Tom Berenger
Leeanne Magruder Famke Janssen
Libby Magruder Mae Whitman
Jeff Magruder Jesse James
Dixon Doss Robert Duvall
Carl Alden Clyde Hayes
Bag kameraet
Instruktion Robert Altman
Produktion Jeremy Tannenbaum
Manuskript John Grisham, Robert Altman
Fotografi Changwei Gu
Klip Geraldine Peroni
Scenografi Stephen Altman
Musik Mark Isham
Genrer og relationer
Genre Thriller
Nøgleord Mentalt syg
Premieredatoer
Biograf 24.07.1998
Dvd 17.01.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 115 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Island Pictures
Biodistributør Constantin Film

Se også...