Pollock

Amerikanske Jackson Pollock (1912-56) opnåede at blive en af sin tids førende malere indenfor abstrakt ekspressionisme. Filmen skildrer de sidste 15 år af Pollocks liv i Manhattans East Village med hans kone Lee Krasner, der også var en prominent maler. Pollock eksperimenter med sin kunst og opnår berømmelse for sin spontane ’Action Painting’, men mister samtidig kontrollen med sit alkoholforbrug. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Ed Harris
Medvirkende Ed Harris, Robert Knott, Molly Regan, Marcia Gay Harden
Spilletid 122 min.
Biopremiere 05.07.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Berlingske
"...sobert og solidt samt præget af en lidt tør saglighed, der ikke kan kaldes virkelig original eller inspireret, men som til gengæld holder filmen fri for det melodramatiske og den klichéfyldte kunstnerromantik."

Jyllands-Posten
"...man må tage hatten af for Ed Harris' kompromisløse gestaltning af det ikke videre elskelige geni..."

Weekendavisen
"...både psykologisk troværdig og historisk vederhæftig."

Information
"...kolporterer desværre først og fremmest det nu over 50 år gamle idiotiske portræt af maleren som en fordrukken. moderbunden pivskid af en forloren cowboy..."

Ekstra Bladet
"et loyalt, men også råt, usminket og kompromiløst portræt af en enestående og sygeligt egocentrisk kunstner."

B.T.
"...en film, man går oplivet og forbløffet fra: oplivet over en så renfærdig amerikansk film. Og forbløffet over det kig, den er, ind i en troldmands helvede af et kreativt værksted."

Cinemazone
"...en film som i et roligt og af og til næsten enrådigt, sløvt tempo, tager sig tid til at tegne et grundigt og stærkt portræt."

Brugere

29/10-16pollock 1
Denne biografiske film om maleren Jackson Pollock har evident været et hjertebarn for Ed Harris, der her begår sin første film som instruktør. Harris iscenesætter uprangende og karakterstærkt, hvor han ydermere viger udenom for megen eksplicit melodrama og klogt i stedet fokuserer på de mere intime, underspillede momenter. Og har besidder Pollock stor værdi, da spillerne ikke overraskende er formidable. Harris rammer en fin balance mellem skrøbelig barnlighed og voldsom (selv)destruktion, mens Marcia Gay Garden er virkelig fremragende og rørende som hans kone, støtter og selvstændig kunstner. Deres forhold er filmens emotionelle kerne, og da Harden ekskluderes fra de sidste tyve minutter, mister Pollock fuldstændig pondus og bliver noget kedeligt afviklende. På trods af fantastiske scene...

05/01-05- Hvem? -
Med den biografiske film ”Pollock” har Ed Harris fået sin ilddåb i instruktørsædet, og selvom debuten er fornem, er filmen om den amerikanske ekspressionist, Jackson Pollock, en noget træg forestilling.

Ingen tvivl om at Harris har lagt både sjæl og talent i sit projekt, men desværre er afstanden til vor hovedperson alt for stor, og det bevirker, at man har svært ved at interessere sig for ham og investere sine følelser - hvad enten vi snakker medynk eller aversion.

Kedeligt er et hårdt ord at bruge, for filmen besidder bestemt sine bevægende øjeblikke, og det gode skuespil gør underværker, men alligevel forekommer det en både mat og udramatisk.

Hvad der så naturligvis er helt i orden er, at Harris bevidst har valgt at undgå det store melodrama, og i stedet fremstillet denne m...

05/09-02Pokkers godt
Anonym
Skøn at der kan komme andet end sød-suppe og narcissistiske underholdnings-bobler fra Amerika.
Jeg vil sige at filmen har sine svage sider, til tider går den hen og bliver en smule triviel nærmest tung og langsom.
På trods af det blev jeg utrolig inspireret af filmen, og interesseret i Pollock, og har siden fordybet mig mere i ham og hans billeder. Så for mig har det været en fantastisk oplevelse, og glæder mig meget til at kunne få filmen på video.
Ed Harris spiller fremravende, så godt at jeg nogen gange skulle tage mig i at tænke at det VAR Jackson Pollock, der var med i sin egen film. Ikke at forglemme både Macia Gay Harden og Amy Madiga, som også spillende meget overbevisende.

10/08-024 stjerner for Ed Harris
Anonym
hvis det ikke var for ham var filmen nok ikke blevet så god som den gav udtryk for... Jeg har set mange bedre of mere interresante biografier end Pollock men Pollock formår alligevel at stryge ind i vores hjerter og give os et indtryk af hvordan en af vores tids største kunstere var. Pollock var ikke særlig interresant som person undtaget når han drak men hvem er ikke det... Ed Harris giver hans tids største præstation, vi ser da også andre kendte i mindre roller bla. Val Kilmer som desværre ikke ses så meget det er ærgeligt for han er en fantastisk skuespiller når bare han får de rigtige roller

09/08-02Smuk kunstnerfilm
Anonym
Velspillet og ærlig kunstnerportræt af 'Jack the Dipper'. Harris ligner så meget, at man ta'r sig i at tænke: 'har Pollack lavet en film om Ed Harris'? På nær enkelte 'reklame-billeder' er filmen ikke dårlig.

14/07-02Fremragende!
Anonym
Filmen er intens og velspillet. Ed Harris er suveræn som Pollock.Marcia Gay Harden er smuk og overbevisende som hans hustru.

07/07-02Kedelig!
Anonym
Den er kedelig som ind i helvede, men Harris spiller godt.

Fakta

Medvirkende
Jackson Pollock Ed Harris
Sande Pollock Robert Knott
Arloie Pollock Molly Regan
Lee Krasner Marcia Gay Harden
Stella Pollock Sada Thompson
Arloie's Baby Eulala Grace Harden
Reuben Kadish Matthew Sussman
Bud Cort Howard Putzel
Peggy Guggenheim Amy Madigan
James Johnson Sweeney Everett Quinton
May Rosenberg Annabelle Gurwitch
Bag kameraet
Instruktion Ed Harris
Produktion Fred Berner, Jon Kilik, Ed Harris
Manuskript Barbara Turner, Susan Emshwiller
Fotografi Lisa Rinzler
Klip Kathryn Himoff
Scenografi Mark Friedberg
Musik Jeff Beal
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 05.07.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 122 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 4.929
Selskab Zeke Productions, Pollock Films, Fred Berner Films, Brant-Allen
Priser Oscar 2001, Bedste kvindelige birolle

Se også...