Frankenstein Junior (Young Frankenstein)

Dr. Frankensteins barnebarn afsiger sig sin familie og insistere på at blive kaldt Dr. Fronkenstein. Fronkenstein bliver lokket til sin bedstefaders slot, hvor han hurtigt falder for famliesvaghederne og genoptager sin forfaders studier. Som tidligere lykkes det ham at skabe liv. Monsteret viser sig at kunne stepdanse og være en kæmpe publikumssucces. © Scope

Produktionsår 1974
Genre Gyser, Komedie
Instruktør Mel Brooks
Medvirkende Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Teri Garr
Spilletid 108 min.
Biopremiere 23.05.1975
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brugere

30/08-16R.I.P. Gene Wilder 4
Sent i aftes erfarede jeg den sørgelige nyhed om, at Gene Wilder var død efter et ærgerligt sygdomsforløb. En mand af hans vanvittige talent fortjener i allerhøjeste grad nogle ord med på vejen herinde, men den her ramte mig også på et personligt plan.

Gene Wilder var en af de allerførste humoristiske helte, jeg havde på film, og som jeg har haft rigtig mange af sidenhen. Men det var Wilder, hvor det gik op for mig, hvor sjov man kunne være uden at forsøge at stjæle en scene. Dette stod tydeligt for mig i de film, han lavede sammen med Richard Pryor, der i sin egen levetid nød legendestatus og af mange betragtes som den bedste stand up-komiker, der nogensinde har levet. Hvis man kan ”stjæle” scenen fra en mand som ham – uden endda at forsøge – så er man noget ganske særligt.

Det va...

16/10-05Mesterligt grin !
Anonym
Dette er en fantastisk sjov film. Som altid hos Mel Brooks er her mænd i kjoler, nazistiske undertoner og latterlige situationer. Se den som det mesterværk den er. Brooks er en stor komiker.

15/03-03Feldman Er Det Hele værd
Anonym
Dr. Fredrick Frankenstein (Wilder) prøver at benægte slægtskabet til sin berømte forfader, der skabte et monster ud af dele fra lig. Men da han arver sin forfaders gamle slot, begynder han selv at eksperimentere.

Herlig parodi på (og hyldest til) Universals gamle horrorklassikere, her holdt i en scenografisk flot sort og hvid gotisk stil, der lægger sig tæt på sine lidt mere seriøse forlæg (selv om især mesterværket “Bride Of Frankenstein” også var halvvejs en komedie).

Wilder og især Feldman er perfekt castet i morsomme roller, med mange vidunderlige skæve replikker og lattervækkende optrin. Så en god komedie, der fortjent har klassikerstatus og som jeg vil anbefale alle der elsker de gamle gysere den Parodierer.

Instruktør Brooks har i hvert fald sjældent været b...

Fakta

Medvirkende
Dr. Frederick Frankenstein Gene Wilder
Monster Peter Boyle
Igor Marty Feldman
Inga Teri Garr
Elizabeth Madeline Kahn
Frau Bluecher Cloris Leachman
Vicepolitikommissær Kemp Kenneth Mars
Herr Falkstein Richard Haydn
Blind eneboer Gene Hackman
Victor Frankenstein m.fl. (stemme) Mel Brooks
Bag kameraet
Instruktion Mel Brooks
Produktion Michael Gruskoff
Manuskript Mel Brooks, Gene Wilder
Fotografi Gerald Hirschfeld
Klip John C. Howard
Scenografi Dale Hennesy
Musik John Morris
Genrer og relationer
Genre Gyser, Komedie
Undergenre Spoof
Nøgleord Frankenstein, Gal videnskabsmand, Monster
Premieredatoer
Biograf 23.05.1975
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Mel Brooks: Frankenstein Junior
Land USA
Produktionsår 1974
Spilletid 108 min.
Solgte billetter 155.588
Selskab 20th Century Fox, Crossbow Productions, Gruskoff/Venture Films

Se også...