Mulan

Den uregerlige pige Mulan har svært ved at opføre sig ordentligt og kvindeligt, så hun kan blive gift. Familiens ære er i fare, men i stedet for at blive gift stjæler hun sin fars hest og rustning og drager ud i hans sted i krig forklædt som mand. Ikke nogen let opgave, men med megen kløgt og ganske lidt hjælp fra en minidrage og en fårekylling lykkes det alligevel for Mulan at redde familiens ære. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Adventure, Drama
Instruktør Tony Bancroft, Barry Cook
Medvirkende Pernille Højgaard, Holger Munk, Stig Rossen, Jan Gintberg
Spilletid 88 min.
Biopremiere 13.11.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...alle sine fortræffeligheder til trods, også blevet en forudsigelig og tidstypisk girlpower-fortælling."

Scope
Storslået Disney comeback

Det mørkeste og bedste udspil fra muse-imperiet i mange år. Disneys rovdrift gennem alverdens historier og legender har langt om længe bragt dem til Asien, nærmere bestemt hovedlandet Kina, hvorfra de har hentet fortællingen om Mulan.

Mulan er den første lange tegnefilm, som kommer direkte fra Disneys Florida studie, og den er en klar forbedring over sidste års ret pjattede "Hercules" (1997). Baseret på en gammel kinesisk legende, der fortæller historien om den uregerlige pige Mulan, som har svært ved at opføre sig ordentligt og kvindeligt, så hun kan blive gift. Familiens ære er i fare, men i stedet for at blive gift, stjæler hun sin fars hest og rustning og drager i hans sted i krig forklædt som mand. Ikke nogen let opgave, men med megen kløgt og ganske lidt hjælp fra en minidrage og en fårekylling, lykkes det alligevel for Mulan at redde familiens ære.

Klassisk eventyrstof
Det er altså klassisk eventyrstof som filmen skruet sammen af, men det gør den bestemt ikke mindre underholdende. Både teknisk og handlingsmæssigt fremstår filmen gennemført, flot og helstøbt. Den har masser af humor (som sædvanligt ikke mindst fra de små følgesvende), men er også regulært spændende. Man skal tilbage til en Disney-film som Gary Trousdale og Kirk Wises "Beauty and the Beast" (1991) for at finde en film, der blander det uhyggelige og sjove så vellykket.

Filmens onde Hunner-krigere er virkelig nogen fæle karle, som nemt kan skræmme de mindste. Men med et solidt tag i en voksen hånd, skal de nok kunne klare det. De to debuterende instruktører Barry Cook og Tony Bancroft har klogelig samlet nogen betydelige talenter bag produktionen, som til sammen er med til at hæve filmen langt over Disneys mere nerveløse film. "Mulan" er også det første amerikanske tegnefilmsudspil, som når de japanske produktioner i deres gnidningsløse blanding af klassisk animation og computeranimation. Det har virket stedvis i tidligere produktioner, men i "Mulan" går det op i den højere enhed, som retfærdiggør brugen af computere. Persontegningerne er også helt i top, men det er som om animatorerne har haft lidt svært ved at adskille den japanske og kinesiske inspiration. Men det er der nok ikke mange, der lægger mærke til, når musikken spiller.

For lille 'sing-a-long' faktor?
Nu vi er ved musikken, har det jo altid været en af Disneys store forcer, at de har kunne skrive sange til deres lange tegnefilm, som alverdens børn og voksne kunne synge med på. Vel at mærke på deres eget sprog. Mange er blevet klassikere og filmenes soundtracks er blevet købt næsten lige så flittigt som videoudgivelserne. Det var nok derfor, at man straks følte, at der alligevel var noget der manglede, da man ellers mægtigt godt tilfreds forlod biografens mørke. For der var ingen af sangene, som man kunne genkalde sig på sin vej hjem. Jo, bevares, der var det nummer med Stevie Wonder, som de har spillet i radioen, men hvordan var det nu det var... Nej, det er ganske vist, de nye Disney-sange er i skuffelse. De er såmen gode nok, pæne og melodiske, men de mangler fuldstændig den 'sing-a-long' faktor, som har gjort, at andre har indtaget en speciel plads i vore hjerter. Til gengæld er scoret fra "Mulan" langt mere interessant og dystert end det plejer. Men det er ikke så mærkeligt, da det er den ekstremt produktive Jerry Goldsmith, der med sit mesterlige touch er gået til musikken, præcis som var det til en 'voksenfilm'. Det klæder "Mulan" imponerende godt og har været meget vigtigt for stemningen, i dette vellykkede, spændende og rørende eventyr for hele familien.

Brugere

24/12-07Disneys hidtil bedste
Ja, som overskriften siger, er det efter min mening Disneys hidtil bedste tegnefilm og det tror jeg, at den forbliver med at være da det er selveste historien der er god og ikke blot grafikken.

Hvis man er en drengepige vil man helt sikkert kunne lide Mulan, da den formår at opfylde en piges higen efter at kunne være i rustning, føle sig som en krigshelt og hele molevitten.

Når Mulan nu er så fantastisk god, kan man ikke have andet end utrolige høje forventinger til den kommende Mulan film som Ziyi Zhang og Michelle Yeoh kommer til at spille i *jubler*.

31/07-07Kongen af dem alle!
Mulan er Disney mesterværket af dem ALLE, en fantastisk, smuk, rørende og herlig disney klassiker, den bedste af dem alle. Mulan kan nydes igen og igen!

12/01-05Mega flot disney film
Anonym
jeg synes at Mulan er en af de bedste disney film overhovedet. den er mega flot lavet/tegnet. stemmerne er vildt fede, man skal dog se den på engelsk hvis man vil have den optimale humor... så er det jo også en rigtig god historie... ja den er bare mega fed!!!

07/01-05Lækker visuelstil - plat humor
Anonym
Fantastisk flot animationsfilm - lækker kinesisk visuelstil - uendelig plat humor i skikkelse af Murphy/Gintbergs drage, der er endnu en karakter i rækken af ulidelige platte Disney dyr, hvis eneste formål er at gøre en dramatisk historie mere børnevenlig og "morsom". Komplet overflødigt, da det ødelægger filmens plot og gør det hele kedeligt.

01/01-05Cool Disney Film
Anonym
Det er en cool Disney film

Kan klart anbefales på engelsk hvor den helt klart er sjovest :)

Eddie Murphy som Mushu er intet mindre end genial

12/12-04For små
Anonym
Desværre har Mulan for små jader. Ellers var hun hot. Nej, den bedste Disney-figur må være Belle fra "Skønheden og Monsteret". Den byder også på den bedste musik.

12/12-04god film
Anonym
årets klassiker

10/12-04En fantastisk tegnefilm!!
Anonym
† Mulan er nok den bedste film, som Disney har lavet! Den er fantastisk animeret, flot fortalt og helt uden fejl! Mulan selv er en af de få hovedpersoner fra Disneys tegnefilm, som man ikke bliver træt af i længden!

04/12-04God film
Anonym
den har en god handling

03/12-04Glimragende
Anonym
Den kinesiske versionering er klart den bedste. Jackie Chan ruler for maks!Fakta

Medvirkende
Mulan (stemme) Pernille Højgaard
Fa Zhou (stemme) Holger Munk
Shang (stemme) Stig Rossen
Mushu (stemme) Jan Gintberg
Bedstemor Fa (stemme) Ghita Nørby
Yao (stemme) Benny Hansen
Chien-Po (stemme) Morten Remar
Ling (stemme) Jacob Morild
Shan Yu (stemme) Lasse Lunderskov
Kejseren (stemme) Søren Elung Jensen
Bag kameraet
Instruktion Tony Bancroft, Barry Cook
Produktion Pam Coats
Manuskript Raymond Singer, Christopher Sanders, Rita Hsiao, Philip Lazebnik, Eugenia Bostwick-Singer
Klip Michael Kelly
Scenografi Hans Bacher
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Adventure, Drama
Undergenre Animation
Nøgleord Disneyfilm, Kina
Premieredatoer
Biograf 13.11.1998
Dvd 10.11.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 88 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 428.194 (#145)

Se også...