Ondskab (Ondskan)

Den 16-årige Erik, der er vokset op hos en voldelig far og konfliksky mor, starter på en kostskole rigmandsbørn. Her møder han et voldeligt og strengt hieraki, som han ikke vil indordne sig under, og det får vidtrækkende konsekvenser. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Drama
Instruktør Mikael Håfström
Medvirkende Andreas Wilson, Henrik Lundström, Linda Gyllenberg, Gustaf Skarsgård
Spilletid 114 min.
Biopremiere 23.04.2004
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #99
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Takket være Wilson [der spiller hovedpersonen Erik] bliver den et drama, man på trods af den firkantede ramme engagerer sig i."

Berlingske
"...en uforglemmelig oplevelse, der rummer alt det en virkelig god film skal."

Jyllands-Posten
"Håfströms film er lige efter Hollywood-bogen, fermt, robust, men også en smule konventionelt skåret..."

Weekendavisen
"...I kraft ef Eriks karakter - og den skræmmende karismatiske intensitet, hvormed Andreas Wilson fremstiller figuren - falder Ondskab aldrig ned i genrefælden..."

Information
"...en film, der fortjener at blive set og diskuteret,"

Ekstra Bladet
"...en oprørende og smertelig film, som vil gøre dybt indtryk på de fleste."

B.T.
"...et konstruktivt studie i mørkets kræfter."

Filmland
"...er en helt igennem medrivende film, der ved præcis hvilke knapper man trykker på for at hive et publikum med sig."

Cinemazone
"Eriks kvaler er så urimelige og synlige for os, at man som tilskuer tvinges med ind i konflikten, og det er vel de færreste blandt publikum, som ikke når til et punkt, hvor man blot håber på, at den fysisk stærke og smidige knægt dropper sin voldsaskese og giver bøllerne tørt på."

Brugere

25/05-11...
........

30/11-07Ondskabsfuld, men enormt god film
"At Ondskab blev nomineret til en Oscar, var fuldt ud fortjent! Det er simpelthen så nervepirrende ond en film, at man ganske enkelt er konstant underholdt..."

09/05-07Bedre end bogen!
Filmen er kortere end bogen er lang. Den satser derfor også på likkeligste vis på en enkelt historie. Dette gør filmen utrolig stærk. Faktisk stærkere end bogen, bedre end bogen!

06/04-06Uimodståelig
Uden nogen som helst spekulation, kan jeg stolt sige at dette er absolut den stærkeste, mest medrivende og flotteste svenske film, jeg nogensinde har set!

13/12-05Simpelthen fantastisk!
Har netop genset denne fantastiske film. Benene bliver revet væk under mig hver gang og bliver grebet 100%. Historien, skuespillerne og intensiteten er så overvældende og gribende. Rollen som Erik spilles virkelig uden sidestykke. Den rammer virkelig en i mellemgulvet. -Og hårdt som slagene i filmen! En film alle skoleelever skulle være tvunget til at se og debatere.....

04/09-05Rigtig god film !
Anonym
Syntes det er en virkelig god film som får en til at tænke .. Jeg er virkelig facineret af at selvom Erik får tæsk af sin far og på Stjärnsberg bliver han aldrig selv ond ..
Dog læste jeg bogen før filmen og syntes ikke at filmen er lige så god som bogen .. Selvfølgelig kan alle de gode detaljer fra bogen ikke komme lige så godt med på film ..
Stadig var det dét værd at leje filmen .. Den får virkelig en til at tænke ..
Alt i alt en rigtig god og næsten fuldendt film .. Den mangler lige lidt detaljer ..

10/06-05Fed film!
Anonym
Den var rigtig god! Levede op til mine forventninger, efter at have læst bogen - som også er vanvittig god!

Emnet ondskab bliver behandlet godt, og ikke som de stereotype "den gode" og "den onde" person, men meget mere nuanceret. Den er rigtig god, men gør ondt at se.

18/05-05Rigtig god film!
Anonym
Jeg vil bare lige melde mig i koret, og sige, at jeg også synes Ondskab er en rigtig fed film. Filmen kommer virkelig ind under huden på én, og det er specielt på grund af Andreas Wilson som Erik. En utrolig skræmmende præsentation...

31/03-05Fantastisk
Anonym
Synes virkelig den var går. Når man selv har prøvet at blive mobbet - ikke i den grad! - kender man nogle af de følelser der må løbe igennem hovedet på de drenge. Ligeledes ønsket om hævn, som jo egentlig styrer fjerdeårseleverne. Synes skuespillerne er overbevisende og man tror på historien der fanger fra start til slut.

29/01-05Super
Den var sgu da ret fed!

Kan oplyse at den følger bogen rigtig godt, og holder sig til overraskende mange detaljer, men at bogen som sædvanlig lige er den ene tand bedre, af den simple grund at man får mere at vide, og at der er endu flere detaljer..... Næsten FOR mange detaljer idet at volden i bogen er langt mere voldsom, og med mange flere øretæver i luften, men filmen holder aligevel, og kan som nævnt i tidligere indlæg sagtens stå alene.
Det mest fantastiske er heldigvis Andreas Wilsons rolle som Erik, som passer HELT perfekt i den karakter som er beskrevet i bogen, og jeg kan slet ikke forestille mig, uden at kende skuespilleren, at nogen anden ville passe bedre... -Han ER simpelt hen "Erik".

Til Hoot:
Kan ikke rigtigt se sammenhængen mellem Ondskab og American history X ???Fakta

Medvirkende
Erik Ponti Andreas Wilson
Pierre Tanguy Henrik Lundström
Marja Linda Gyllenberg
Otto Silverhielm Gustaf Skarsgård
Dahlèn Jesper Salén
Mor Marie Richardson
Stedfar Johan Rabaeus
von Schenken Fredrik af Trampe
Tosse Berg Magnus Roosmann
Beijer Henrik Linnros
Bag kameraet
Instruktion Mikael Håfström
Produktion Ingemar Leijonborg, Hans Lönnerheden
Manuskript Mikael Håfström, Hans Gunnarsson
Forlæg Jan Guillou
Fotografi Peter Mokrosinski
Klip Darek Hodor
Scenografi Anna Asp
Musik Francis Shaw
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 23.04.2004
Dvd 20.10.2004
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Produktionsår 2003
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 50.696
Selskab Moviola, Svenska Filminstitutet (SFI)
Biodistributør Constantin Film
Priser Robert 2005, Årets udenlandske film (ikke-amerikanske)

Se også...