Thirteen

Tracy er en rigtig duks med en god opdragelse og bedre karakterer. Heldigvis bliver hun venner med den populære Evie, der er mere til sex, drugs and rock 'n' roll end de fleste. Og så kan det nok være at Tracy begynder at ændre sig. Det er hendes forældre og lærere ikke udelt begejstrede for. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Drama
Instruktør Catherine Hardwicke
Medvirkende Evan Rachel Wood, Holly Hunter, Nikki Reed, Jeremy Sisto
Spilletid 100 min.
Biopremiere 07.11.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"I det hele taget gør Hardwicke en dyd ud af at få sin moralsk anfægtede fortælling til at ligne noget meget mere hipt end den dybt bekymrede og engagerende film om nutidens unge, den i realiteten er."

Berlingske
"...alligevel indskriver sig som et glimrende eksemplar i rækken af amerikanske teenageportrætter. "

Jyllands-Posten
"...knapt så sensationel, men lige så foruroligende barsk som Larry Clarks berygtede 'Kids'"

Weekendavisen
"Filmen fungere i kraft af Evan Rachel Wood og Nikki Reed, der overbeviser som de to veninder."

Information
"...fanger fremragende desperationen i begge lejre under den turbulente overgangstid, der i denne histories ekstreme form truer med at splitte familien ad."

Ekstra Bladet
"Det lidt ældre publikum vil måske tro,
at 'Thirteen' ikke er noget for dem.
Der tager de grueligt fejl."

B.T.
"...en dynamisk øjenkradser, præget af hidsigt, håndholdt kamera og en historie, der rager os."

Filmland
"Det burde være muligt at fortælle om teenagepiger, der gør oprør mod autoriteterne, uden at forfalde til stereotype skildringer af dårlige forældre."

Cinemazone
"...filmen giver et afslørende indblik i den planet, som de helt unge piger kommer fra..."

Brugere

02/03-16Langt fra de sædvanlige comming of age film.
De fleste comming of age film er rene komedier, eller feel good historier som ikke kommer ned under huden og gør rigtig ondt.
Det er IKKE tilfældet med denne barske fortælling, som rammer lige midt i virkeligheden.
Heldigvis er ikke alt så kaotisk, som det er for teenagerne i denne historie. Druk, stoffer, sex, piercinger, rapserier - og cutting. Herudover skal der lige tages højde for det at bo med en single mor og et hus i som absolut ikke er stabilt.
En totalt hudløs fortælling, som sagtens kunne have kastet nogle tunge priser af sig hvis den havde fået den rigtige omtale.

27/12-08. den bedste teenager film nogensinde !
Jeg ser stadig denne film om og om igen, jeg elsker den. Den er så mega god, overnaturlig god. Den får 6 stjerner. Skuespillerne kender jeg dog ikke til, men de spiller fantastisk og filmen - DEN ER HAMMER GOD. God fornøjelse :-)

14/12-08Teenage deroute
Evan Rachel Wood spiller fantastisk i rollen som den 13-årig teenager Tracy, der ud af det blå går besærk, da hun bliver venner med den seje og vilde Evie (spillet af co-writer Nicki Read)

Fortællingen afslører langsomt og intelligent årsagerne til denne fabelagtige teenage-deroute, der vel kun overgåes af kult-klassikeren Kids.

Oplagt undervisningsmateriale i folkoskolens ældste klasser og et must for både unge som voksne

05/02-06god
Anonym
jeg her set den i skolen hvor vi havde om misbrug. den gav meget til eftertanke...

02/02-06Thirteen .
Anonym
Pisse go' film!! utroligt at en film kan fortølle så meget om det virkelige barske liv der finder sted i nogle omegne . skrevet af Michelle på 13 år .

21/01-06typsik amerika
der ggår sku altid noget galt.
hvorfor kan man ikke sytre sinde børn??
amerkia er da for dum, men ellers en god film. viser nok ikke virkeligheden, mne den er interasant at se på. på flere måder ;)

04/09-05pisse god film
Anonym
den er bare god ..

19/02-05okay
filmen er okay. den giver stof tyil eftertanke men ikke særlig underrholdende.

11/01-05Jeg er bare enig med don...
Anonym
Super præcis anmeldelse af don herunder. Jeg er ligeledes meget imponeret over farvebelægningen i historien, der meget præcist følger den udvikling som Evan Rachel Wood oplever med sin egen person - men endnu mere den udvikling, der sker i forholdet mellem den omverden, der i filmens start var omdrejningsounktet for den søde lille pige men som nu er en belastning i forhold til hendes tanker om det lykkelige teenagepigeliv.

Banal? Ja, og som Don også selv skriver er det måske også et forkerkt grundlag a bedømme en film på. Jeg synes at en film som Thirteen har en styrke i at være banal - næsten som overhovedet muligt. For problemerne og løsningerne af dem i teenagepigernes liv er udefra set banale, men står ikke til at løse på grund af pigernes personlighed.

Jeg synes filmen har ...

27/07-04hjerteskærende sandheder
Anonym
Barsk og vedkommende drama, der uden moraliserende elementer og løftede pegefingre omhandler nutidens ungdom og dennes ekstreme fokusering på det ydre. Så alvorligt som aldrig før er børn og unge nærmest besatte af at besidde det rigtige tøj, have de rigtige venner og generelt bare være in. Om det er mediernes overeksponering af glorificerende idoler, forældrenes manglende involvering i opdragelse, evolutionens grimme ansigt, etc. kan man diskutere ud i det uendelige, men heldigvis giver Thirteen ikke sit eget personlige bud på det (udover en tilbagekommen reklamespot hvorpå der står Beauty is Truth, et forstyrrende budskab fra medierne). Sådan kan (og oftest gør) unge opfører sig af uforklarlige årsager. Filmen står tilbage som et mere alvorligt tilfælde, noget som hverdagsmennesket i D...Fakta

Medvirkende
Tracy Evan Rachel Wood
Melanie Holly Hunter
Evie Nikki Reed
Brady Jeremy Sisto
Mason Brady Corbet
Birdie Sarah Clarke
Noel Vanessa Anne Hudgens
Astrid Jenicka Carey
Yumi Tessa Ludwick
Brooke Deborah Kara Unger
Bag kameraet
Instruktion Catherine Hardwicke
Produktion Jeffrey Levy-Hinte, Michael London
Manuskript Catherine Hardwicke, Nikki Reed
Fotografi Elliot Davis
Klip Nancy Richardson
Scenografi Carol Strober
Musik Mark Mothersbaugh
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 07.11.2003
Dvd 15.06.2004
Øvrige oplysninger
Land England, USA
Produktionsår 2003
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 9.649
Selskab Working Title Films, Antidote International Films Inc., Michael London Productions, Venice Surf Club
Biodistributør Twentieth Century Fox

Se også...