Spun

Ross er ung, på stoffer og bindegal. I jagten på næste fix opsøger han dealeren Spider Mike, der desværre har gemt sine godter så godt, at han ikke selv kan finde dem. Bedre bliver det ikke da stoffabrikanten The Cook og to narko-strømere melder sig på banen. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Komedie, Krimi
Instruktør Jonas Åkerlund
Medvirkende Jason Schwartzman, John Leguizamo, Mena Suvari, Patrick Fugit
Spilletid 100 min.
Biopremiere 19.09.2003
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Leguizamo

Columbiansk-fødte John Leguizamo har på effektiv vis formået at gøre sig gældende i både komiske og dramatiske roller, hvor han har portrætteret vidt forskellige latino-typer. Han debuterede i De Palmas 'De kaldte os helte' (1989), og et par år senere var han Al Pacinos irriterende ven i samme instruktørs 'Fanget af fortiden' (1993). I 'Willi...

Anmeldere

Politiken
"Når man har vænnet sig til den opspeedede stil, indfinder kedsomheden sig snigende, og så bliver 'Spun' først og fremmest en påmindelse om, hvor god en film 'Trainspotting' var."

Berlingske
"Denne maniske og udflippede film overdoserer samtlige sine virkemidler så voldsomt, at man ender med at føle sig mere forulempet end anfægtet, men man må trods alt beundre dens rasende energi..."

Jyllands-Posten
"...skal...nok indfri sit kultpotentiale, der ikke ligefrem skades af et hyperventilerende soundtrack..."

Information
"...man [kan] godt more sig over enkelte af scenerne hver for sig, men de føjer sig aldrig sammen til en tilfredsstillende helhed."

Ekstra Bladet
"...er mere interessant end egentlig vedkommende."

B.T.
"...desværre har Åkerlund absolut intet på hjerte."

Filmland
"Åkerlund er bestemt ualmindelig dygtig til at lave billeder. Men han mangler at finde ud af hvad han vil fortælle med dem."

Cinemazone
"...en svimlende hybrid mellem et stykke installationskunst og en muteret musikvideo men at sige, at man venter i spænding på en eventuel næste spillefilm fra Åkerlunds hånd, er nok at drive begejstringen for vidt."

Brugere

18/03-06Do You Shave Your Balls?
Ung fyr (Schwartzman) er på jagt efter sit næste fix og kommer ud for en masse hæsblæsende begivenheder.

Musikvideoinstruktøren Åkerlund debuterer med denne overgearet og spydske film om misbrugere, set igennem deres egne øjne, eller dette er vistnok hvad den prøver at postulerer.

For handlingen stritter desværre i alle mulige retninger, uden at Åkerlund på noget tidspunkt får styr på, hvad fanden han egentlig vil med det hele og hvor han har tænkt sig at holde fokus.

Det er bombastisk, rodet og føles som en lang montage udi det visuelle overkill. Først meget interessant og man fænges, men da filmen forsætter ufortrødent med en fremdrift der intet bringer uden hovedpine, bliver det trættende og overspændt, for til sidst at virke utåleligt og ligegyldigt.

Hvis der er et bu...

07/05-05Superb film ..
Anonym
Kære Don ...

Hvor i alverden ser du skildringen af narkoindtagelse i denne film som noget herligt?? Hvis filmen understreger noget, er det da, at stoffer (i dette tilfælde: amf.) IKKE er noget herligt, men forandrer psyken til noget ubehageligt og modbydligt.

Hvad herligt er der ved at være i en konstant jagt efter det næste snif amf?

Hvad denne film gør er at fortælle historien om det forfald, som sjælen kommer ud for, når man bliver afhængig af narko. Og Åkerlund giver os billeder, der fortæller hvordan en narko-afhængig person oplever verden. Det er sjældent set i film i dag. Og filmen er bestemt værd at se.

PS: Det kan anbefales at ryge en joint eller to før du begiver dig ud i denne film.

06/01-05frem med brækposen
Den kontroversielle musikvideoinstruktør Jonas Åkerlund er tydeligvis en beundrer af Aronofskys skamløst undervurderede mesterværk Requiem For a Dream, en uendelig ærlig og mesterlig narkodrama uden glamouriserende indpakning. Åkerlunds debutfilm går efter den samme nådesløshed og innovative billedside, som Aronofsky så unikt fremviste, men Spun falder helt til jorden og er intet andet end en omgang ligegyldigt visuel lir. Jeg finder det ekstremt umoralsk at skildre narkotikaindtagelse på film som noget herligt, da det er en uundgåelig destrueringsspiral, og de færreste film holder sig kun til ’høj’tiden. Man ved ikke helt hvilken kategori Spun tilhører, hændelserne er fragmentariske, historien er yderst tynd og Åkerlunds egen stillingtagen udebliver nærmest (på nær i slutningen). Spun e...

03/10-03fire spuns
Anonym
dette er sgu en fed film. hva' kan jeg sige.

20/09-03Søgt og smagløs tourde force.
Anonym
Sex, drugs og Rockenroll. Den får på alle tangenter og det går aller helvedes stærkt. Langt over de 200 i timen.

Der er nærbilleder som med deres hurtige, hektiske zoom skal give os kvalme og småfilosofiske replikker sagt med melodiske snøft og røde øjne.

Jeg grinte højt over få, men genialt opbyggede kommiske scener. Især sokkescenen har næsten ligheder med gamle farcer som spiller på situationkomikken.

Alt i alt var jeg godt underholdt, men med en dårlig smag i munden. Det er direkte smagløst at udstille drugmiljøet uden den inderlighed som dette miljø i høj krav høj grad kræver.
At se denne film minder en om hvor overfladisk den er og hvor god en film som Trainspotting er.

Jeg synes det er for letkøbt af Åkerlund at lave en film der direkte stjæler en hel del(Nærbilleder...

19/09-03Skod
Anonym
Filmen er bare skod! så kan i lære det. alt i den er skod

19/09-03Enig fed film
Anonym
Den er bestemt ikke for alle. Men den sorte humor undervejs er topklasse. (sokken, luderen, spidermike, the cook... )

Kan anbefales til alle der kan li twisted humor!

09/09-03Mesterlig drug-film...
Anonym
Jonas Åkerlund kommer virkelig hele sit filmiske arsenal af finurligheder igennem i denne fantastisk underholdende og medrivende film.
På skuespillersiden er der udelukkende talenter (med Schwartzman som den bedste) og musikalsk er Billy Corgans soundtrack (samt et vikingernä nr.) med til at understrege, hvorfor Åkerlund i mange år har været blandt de bedste musikvideoinstruktører.

Det er dog ikke en film for enhver smag, men hvis man er til en temmelig off-beat fortælling om 3 dage med drug-påvirkede sindsyge hændelser, tilsat lidt drama og masser humor, og en overdrevent blæret visuel side, ja, så gør dig klar til at blive Spun!

Fakta

Medvirkende
Ross Jason Schwartzman
Spider Mike John Leguizamo
Cookie Mena Suvari
Frisbee Patrick Fugit
Nikki Brittany Murphy
The Cook Mickey Rourke
Narkobetjent Peter Stormare
Narkobetjent Alexis Arquette
Lesbisk Debbie Harry
Mand Eric Roberts
Bag kameraet
Instruktion Jonas Åkerlund
Produktion Chris Hanley, Timothy Wayne Peternel, Fernando Sulichin, Danny Vinik
Manuskript Will De Los Santos, Creighton Vero
Fotografi Eric Broms
Klip Leonard Palmestaal
Scenografi Richard Lassalle
Musik Billy Corgan
Genrer og relationer
Genre Komedie, Krimi
Premieredatoer
Biograf 19.09.2003
Dvd 24.02.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 100 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.847
Selskab Muse Productions, Sagittarius Productions, Brink Films, Little Magic Films
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...