Diktatoren (The Great Dictator)

I landet Tomania redder en jødisk barber en generals liv, men får selv hukommelsestab. 20 år senere vender barberen tilbage til sin butik i jødeghettoen, som i mellemtiden er kommet i kløerne på den onde diktator Adenoid Hynkels håndlangere. Tilfældigvis ligner barberen og Hynkel hinanden på en prik. Det må nødvendigvis ende med en forveksliing, så den ydmyge barber ender på diktatorens talerstol ... © Scope

Produktionsår 1940
Genre Drama, Komedie
Instruktør Charles Chaplin
Medvirkende Charles Chaplin, Jack Oakie, Reginald Gardiner, Henry Daniell
Spilletid 126 min.
Biopremiere 01.12.1947
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"... en filmhistorisk milepæl. Hylende morsomt, men også skræmmende relevant. Filmkomik med uovertruffen timing."

Ekko
"Charlie Chaplin var ikke bare et geni ud i fysisk komik. Han fremstår som en mesterlig satiriker, når Adolf Hitler parodieres som infantil megaloman."

Brugere

31/07-09 14

12/09-07Poetisk Fallen På Halen Komik.
Året var 1941 da Adolf Hitler var størst og regerede hele tyskland. Men i selv samme år tog vores alles Charlie Chaplin kampen op mod diktatoren selv med storfilmen af samme navn "Diktatoren".

Historien handler om en lille jødisk barber der har fået hjernerystelse under et flystyrt da han ankommer fra hospitalet til hans hjem, Jøde Ghettoen, er landet pludselig styret af diktatoren Adenoid Hynkel.

Diktatoren er af samme genre som Kubricks "Dr. Strangelove" men "Diktatoren" overgår på alle kanter Kubricks satire-film. Især den sidste store scene i denne nye Chaplin film, med den "nye" diktators friheds tale er utrolig veludført og rørende.

Freedom!

05/04-06Sennep på jordbær 3
I Chaplins stumfilm er jeg altid imponeret af, hvordan han kun i kraft af billeder frembringer så mange følelser og nuancer til sine film, og det er først og fremmest det, som hans film huskes for. Men her er der flere steder, hvor han formår at bruge lyd.

Moderne komikere såsom har ganske sikkert taget ved lære af Chaplins udfoldelser i hysterisk tale som diktatoren Hynkel. Men det mest imponerende er, at hvor det i dag ville være helt sikkert og problemfrit at tage pis på Hitler, så gør Chaplin det i 1940, hvor Nazityskland for alvor indledte 2. Verdenskrig, og USA var. ”The Great Dictator” er nok den mest berømte farce over Hitler og Nazityskland i det hele taget, og en af de eneste, der blev lavet før USA's engagement.

Chaplin lavede filmen, da en ven sagde, at Hitler og Chap...

21/01-06chaplin gør godt
altid dejlige og mæg sjove chaplin løfter denne film op på et edndu højere nivaeu, end jeg havde troet muligt

06/01-04Tæt På
Anonym
Lille jødisk barbér (Chaplin) forveksles en dag med den gale diktator Hynkel (Chaplin).

Tragikomisk mesterværk, der er en provokerende parodi på Nazismen, anden verdenskrig og i særdeleshed Hitler. Hvis ikke genialt, så da i det mindste et mesterværk på grænsen til det geniale.

Da Chaplin gik i gang med at lave filmen, var der nogle der regnede ham for vanvittigt sådan at gøre grin med en statsleder. Men da anden verdenskrig for alvor brød ud, blev han udråbt til geni. Chaplin har selv udtalt, at havde han kendt hele omfanget af Hitlers ondskab, havde han aldrig kunne lave filmen.

Jeg mener dog, at netop med den form for humor Chaplin benytter sig af i denne film (som er flere slags), egner sig godt til at gøre grin med og udstille hvor vanvittig Hitlers tankegang var, og at ...

Fakta

Medvirkende
Adenoid Hynkel / Barber Charles Chaplin
Napaloni Jack Oakie
Schultz Reginald Gardiner
Garbitsch Henry Daniell
Herring Billy Gilbert
Madame Napaloni Grace Hayle
Ambassadør Carter DeHaven
Hannah Paulette Goddard
Hr. Jaeckel Maurice Moscovitch
Fru Jaeckel Emma Dunn
Bag kameraet
Instruktion Charles Chaplin
Produktion Charles Chaplin
Manuskript Charles Chaplin
Fotografi Karl Struss, Roland Totheroh
Klip Willard Nico
Musik Meredith Willson
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 01.12.1947
Repremiere 25.12.2016
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1940
Spilletid 126 min.
Solgte billetter 9.189
Selskab United Artists
Biodistributør Miracle Film

Se også...