Produktionsselskab: United Artists

Fire af Hollywoods store kunstneriske personligheder, Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D.W. Griffith, grundlagde i 1919 United Artists med det primære formål at distribuere deres egne film. Selskabet hyldede den kreative frihed og sloganet 'one man, one film'. United Artists blev snart et af branchens respekterede selskaber og kendt som 'the company built by the stars'.

Selskabet havde især succes i perioden 1925-35, hvor det var ledet af af Joseph Schenck og opnåede en position som et af de tre 'små store' selskaber. I 1930’erne begyndte United Artists at distribuerede uafhængige produktioner for Samuel Goldwyn, David O. Selznick, Walter Wanger, Hal Roach og importerede Alexander Kordas brittiske film.

United Artists har primært fungeret som distributionsselskab, og havde i modsætning til de fem store amerikanske filmselskaber hverken produktionsfaciliteter og biografer. I 1940’erne fulgte mange andre United Artists eksempel.

Tiden efter anden verdenskrig var svær for selskabet, men det kom på fode igen 1950’erne, hvor mange af konkurrenterne havde problemer på grund af et stort produktionsapparat. I 1951 købte United Artists B-filmstudiet Eagle-Lion. Samme år solgte Pickford og Chaplin deres andele i selskabet. I 1957 bliver United Artists børsnoteret og begyndte at endvidere at koncentrere sig om tv-produktion og musik.

I 1967 blev United Artists en del af TransAmerica Corporation. Da den meget dyre prodution 'Heaven’s Gate' (1980) blev et kæmpe flop var selskabet på fallittens rand.

I 1981 blev United Artists del af MGM og blev efterfølgende kendt som MGM/UA Entertainment. Selskabet blev i 1992 opkøbt den svejtsiske bank Credit Lyonnais og United Artists fortsætte herefter som en underafdeling af Metro-Golwyn-Mayer Inc.
< 1 >