Elizabeth (Elizabeth the First)

Elizabeth I (Cate Blanchett) krones i 1558 til dronning af England. Hun udsættes for politiske intriger og mordforsøg og må for at beholde tronen og livet tilsidesætte egne behov og følelser. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Shekhar Kapur
Medvirkende Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, James Frain
Spilletid 124 min.
Biopremiere 15.01.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cate Blanchett

Den smukke australier med de markerede kindben og aristokratiske fremtoning har i løbet af meget kort tid etableret sig som en uhyre alsidig og spændende skuespiller, der ofte er bedre end de film, hun medvirker i. Hendes CV vidner om en smag for lødige dramaer, ofte med et litterært islæt. Catherine Elise Blanchett er uddannet ved National A...

Anmeldere

Politiken
"Kapur skildrer den historiske begivenhed, så det handler om følelsesmennesker fanget i et højspændt øjebliks dødsensfarlig dance macabre."

Scope
I lære som dronning

Mørkt periodedrama skildrer Elizabeth I's første kritiske år på den engelske trone.

Handlekraftige, kløgtige kvinder med smag for magt (og mænd) er ikke et moderne fænomen. Selvom idéen om kvindefrigørelse ikke eksisterede i sidste halvdel af 1500-tallets Europa, prægede flere karrierebevidste kvinder den internationale politiske scene. I særdeleshed dronning Elizabeth I, der i løbet af sin 44-årige regeringstid brød med pavemagten i Rom og gjorde England til den førende protestantiske stormagt. Det krævede blandt andet at få ryddet et par katolske dronninger af vejen - franske Marie de Guise og skotske Mary Stuart. Det var blodige tider, hvor folk blev myrdet på grund af deres religiøse overbevisning, og regenter konstant var målet for konspirationer af enhver slags.

Den indiske instruktør Shekhar Kapur har i en meget mørk film valgt at skildre den første dramatiske periode lige før og efter Elizabeths kroning i 1558. De kongelige gemakker har karakter af skyggefulde grotter, og livet ved det engelske hof fremstår ganske uglamourøst og særdeles livsfarligt. Det udelukker dog ikke eksempler på adelig dekadence og overdådige optrin, men beskidt er en dækkende betegnelse for både den almindelige hygiejne og rænkespillet om tronen. I stil og indhold minder "Elizabeth" en del om den franske "Dronning Margot" fra 1994, uden dog at være helt så blodig.

Mord mellem venner
Den rå og upolerede tone slås kuldegysende an i filmens indledningssekvens, hvor tre protestanter, såkaldte kættere, brændes på bålet. Derefter følger vi en kåd og uskyldig prinsesse Elizabeth (Cate Blanchett), fra hun flirter rundt med sin udkårne Robert Dudley (Joseph Fiennes), til hun siden klog på magtens konsekvenser og afsavn udråber sig selv som "Jomfrudronningen". En titel der skal forklare, hvorfor hun aldrig gifter sig. Den nykronede Elizabeth er en lidenskabeligt anlagt kvinde, der mener at have ret til både at regere og elske med hjertet, og hun nægter derfor at gifte sig til en alliance med Frankrig eller Spanien. Mordforsøg og politiske intriger med hertugen af Norfolk (Christopher Eccleston) i spidsen får hende til at indse, at gode intentioner ikke er tilstrækkelige kvalifikationer til jobbet som regent. Hun klarer dog svendeprøven med glans, da hun brutalt og konsekvent udrydder sine nærmeste fjender, kun assisteret af sin tro sikkerhedsrådgiver Francis Walsingham (Geoffrey Rush). I alt dette rod er kærligheden til Robert Dudley selvfølgelig røget sig en tur. Tilbage står en stærk men ensom majestæt.

Der er således gode identifikationsmuligheder for nutidens udearbejdende kvinder i dette dystre og usentimentale kostumedrama. At magten over de mange kræver personlige ofre bekræftes i tydelige vendinger. Til gengæld forsvinder Elizabeths dybere bevæggrunde for at klamre sig så hårdnakket til sit funklende nye scepter ud i filmens mange mørke gange. Når så mange historiske begivenheder skal presses ind i en enkelt spillefilm, er der også altid en risiko for at publikum holdes lidt for længe i biografsæderne. "Elizabeth" markerer sig dog som et bemærkelsesværdigt og tiltalende snavset historisk drama med et hold af gode skuespillere fra England, Australien og Frankrig. Og bliv ikke overrasket hvis den franske ambassadør har en slående lighed med en hårdtsparkende tidligere fodboldspiller. Det er faktisk Eric Cantona, som forsøger sig i sin første engelsktalende rolle

Brugere

21/04-10En stærk dronning
Cate Blanchett fik et brag af en gennembrud for hendes titelrolle i indiske Shekhar Kapurs film om jomfrudronningen Elizabeth 1. Hun blev Oscar – nomineret, men tabte desværre.

Blanchett bliver godt bakket op af Joseph Fiennes som hendes store kærlighed Robert Dudley. Christoper Eccleston er den onde Jarl af Norfolk, Richard Attenborough som den strenge Sir William og til sidst men ikke mindst Geoffrey Rush som Elizabeths snedige rådgiver Sir Francis Walsingham.

Filmen tager udgangspunkt i de første år af Elizabeths tid som dronning. Hendes kamp for at gøre England stærkt igen, går ikke stille fra sig. Fjender kommer fra mange sider…

Kapur fanger den historistiske periode med et sikkert visuel sans og er kort sagt en rigtig god film.

17/11-07Sofistikeret religionskrig
Denne film må man bare se, hvis man er en smule interesseret i historie. Den beskriver kampen mellem katolismen og protestantismen på en fænomenalt plan. Den viser hvilke intriger, den unge Dronning Elizabeth må spinde sig igennem for at bevare tronen og skaffe sine undersåtters begejstring. Den viser magtspillet, som stadig ses i den demokratiske del af verdenen måske lige med undtagelse af, at vi idag ikke ligefrem slår hinanden ihjel og dog. Filmen er også flot når man kigger på kostumerne, iscenesættelsen og hvilke til tider dunkle hjørner af borgene filmen skal illustrerer. Der bliver budt på gode skuespilspræstationer, som er med til at hæve filmen til et højere plan. Glæder mig bestemt til at se fortsættelsen i Elizabeth - The Golden Age imorgen.

22/12-05Hugh Dancy elskeren
Anonym
ååhhh sys den film var vildt go! men sys bar det var ærgeligt Hugh døede til sidst... ;( han er såh deili hehe men ve jo godt det bar er en film :)

02/04-05Farverig og spændende
Anonym
Hvis man interesserer sig for bare en lille smule for historie vil man ihvertfald nyde denne film og dens hovedpersoner. Omend den ikke helt følger historiens fakta, så er filmen spændende, farverig og interessant for den beskriver en af de måske mest interessante kvindelige personligheder i historien nogensinde. Er man ikke intersseret i historie så er det stadig en flot film, meget visuel og hvor skuespillet er i top.

12/07-03En gribende histoerie
Anonym
En gribende historiefilm; og de ses for tit. Dramatikken og den gode historie er ikke druknet i kostumer og historisk realisme. Elisabeth er en fantastiskpersonlighed i Cate Blanchets skikkelse, som det er værd at stifte bekendtskab med.

23/02-03Vild med Amadeus?
Anonym
Man kan nemt forledes til at tro, at historie og skuespil drukner i mængden af silke, perler og brokade der er gået til, i produktionen af denne storslåede film, men det er ikke tilfældet. Historien er så godt fortalt, skuespillet så eminent og sproget tilpas nutidigt, at det uden anstrengelse kan hamle op med de flotte kustumer og scenografi.

Skildringen af de politiske intriger er det centrale og giver filmen spænding, og sideløbende er man vidne til de svære valg Elizabeth som kvinde og regent må træffe. Hvis du var vild med Amadeus, bør du også se denne film... selvom Amadues godtnok er mere festlig.

22/09-02Opulent Kostumedrama
Anonym
Kostumedrama om hvordan "horeungen" og protestanten Elizabeth (Blanchett) kom til magten og på tronen i datidens katolske England. Om alle de intriger der var ved hoffet, den katolske kirkes prøvelser for at få fjernet denne "trussel" og om kærligheden og sexlivet hun måtte give slip på for at vie sit liv til magten.

De fleste kritikere var begejstret for denne barske, men også flotte storfilm, men enkelte har også været ude med riven og det er forståeligt. Det er en stor, tung og yderst opulent film der er svært forståelig og næsten umulig at følge med i.

Skuespillet er brillant, scenografien og kostumerne overdådige. Men handlingen vil for mange menneskers vedkommende være uoverskuelig og derfor gøre filmen ligegyldig og yders kedsommelig. Ikke en stor oplevelse, men gider og k...

Fakta

Medvirkende
Elizabeth I Cate Blanchett
Sir Francis Walsingham Geoffrey Rush
Robert Dudley, Jarlen af Leicester Joseph Fiennes
Alvaro de la Quadra, den spanske ambassadør James Frain
Jarlen af Arundel Edward Hardwicke
Queen Mary I Kathy Burke
Jarlen af Sussex Jamie Foreman
Greven af Norfolk Christopher Eccleston
Kat Ashley Emily Mortimer
Isabel Knollys Kelly Macdonald
John Ballard Daniel Craig
Duc d'Anjou Vincent Cassel
Bag kameraet
Instruktion Shekhar Kapur
Produktion Tim Bevan, Alison Owen, Eric Fellner
Manuskript Michael Hirst
Fotografi Remi Adefarasin
Klip Jill Bilcock
Scenografi John Myhre
Musik David Hirschfelder
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 15.01.1999
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1998
Spilletid 124 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 65.404
Selskab Working Title Films
Biodistributør Scanbox
Priser Golden Globes 1999, Bedste kvindelige hovedrolle (drama)

Se også...