Geronimo - en amerikansk legende (Geronimo: An American Legend)

Løjtnant Charles Gatewood har kun en opgave i det amerikanske kavaleri. Han skal fange høvdingen Geronimo. Men den stolte krigerhøvding er ikke sådan lige at få fat på. Gang på gang undslipper han sammen med sine knapt 40 mænd. Og det selvom efterhånden 5000 blåfrakker er sat ind i jagten. Efterhånden begynder Charles at beundre sit bytte. © Scope

Produktionsår 1993
Genre Drama, Western
Instruktør Walter Hill
Medvirkende Jason Patric, Gene Hackman, Robert Duvall, Wes Studi
Spilletid 115 min.
Biopremiere 03.06.1994
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brugere

02/07-05En smuk men bitter pille
Værdimæssigt er filmen i tråd med forløberen "Danser med Ulve", om end pessimismen står betydeligt stærkere i billedet. Filmen er først og fremmest en påmindelse om de respektløse uhyrligheder, som jordspekulanter og industrikapitalister (måske bedre kendt som "fremskridtet") stod bag 1800tallets USA.

I så henseende er der tale om et særdeles alvorligt ment og langtfra kompromissøgende budskab: De rige svin får altid, hvad de vil ha'. Politikerne er deres lakajer, og den udøvende magt deres våben. Ofrene var først og fremmest indianerne. (Selv Gud (Yosin) svigtede dem!)

Som andre allerede har nævnt, så er billedsiden fremragende, hvilket efter min mening også må siges om Ry Cooders lydspor, som musikalsk spænder ganske vidt.

Det er en historisk (nogle vil sikkert sige politisk k...

12/01-05©Geronimo!!!!©
Walter Hill har her bevæget sig ud på dybt vand og forsøgt sig med et stykke amerikansk historie af den slags de nok ikke er stolte af "derovre". Takket være en god cast og en til tider flot billedside drukner han ikke.

Hills force som instruktør ligger i at underholde og man kan godt mærke at han ikke helt er på hjemmebane her, da det hele bliver en smule langtrukkent. Den føles da også mere som drama end en western.

Han har dog fået samlet en god cast (Gene Hackman, Robert Duvall og Jason Patric er alle fantastiske skuespillere efter min mening) og resultatet i sidste ende er hæderligt, men den vil bestemt ikke gå over i historien som en klassiker.

Den ligger et sted mellem 3 og fire stjerner.

09/06-04så dårlig
Anonym
så dårlig som overhovedet muligt

Fakta

Medvirkende
Charles B. Gatewood Jason Patric
George Crook Gene Hackman
Al Sieber Robert Duvall
Geronimo Wes Studi
Britton Davis Matt Damon
Mangas Rodney A. Grant
Nelson Miles Kevin Tighe
Chato Steve Reevis
Turkey Carlos Palomino
Ulzana Victor Aaron
Bag kameraet
Instruktion Walter Hill
Produktion Neil Canton, Walter Hill
Manuskript John Milius, Larry Gross
Fotografi Lloyd Ahern
Klip Donn Aron, Carmel Davies, Freeman A. Davies
Scenografi Joe Alves
Musik Ry Cooder
Genrer og relationer
Genre Drama, Western
Premieredatoer
Biograf 03.06.1994
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1993
Spilletid 115 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 12.829
Selskab Columbia Pictures

Se også...