Titans (Remember the Titans)

I 1971 besluttes det, at tre highschools, en for sorte og to for hvide, i Virginia, USA skal integreres. Skolens gamle fodboldtræner, Bill Yoast, må vige pladsen til fordel for det sorte fakultetsmedlem Herman Boone. Spillerne på skolens nye, sammensatte fodboldhold har ikke tillid eller respekt for hinanden. Men Coach Boone er indstillet på at sætte et vindende hold på banen, koste hvad det vil. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Boaz Yakin
Medvirkende Denzel Washington, Will Patton, Wood Harris, Ryan Hurst
Spilletid 113 min.
Biopremiere 02.03.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Denzel Washington

Denzel Washington er symbolet på den værdige, godhjertede afroamerikanske gentleman, som Sidney Poitier var det i 1960’erne. Til forskel fra Poitier er den 180 cm høje Washington også lidt af et sexsymbol. Efter 6 års 'Stuegang' på amerikanske tv-skærme fik Washington en Oscar for det grandiose borgerkrigsepos 'Ærens Mark' (1989). Han har lag...

Anmeldere

Scope
Kvalmende, amerikansk budskabsfilm

Footballfilmen "Titans" er - med sin forudsigelighed og stereotype persongalleri - den mest kvalmende omgang præk, der længe er set.


Når en amerikansk film indledes med den forslidte frase "baseret på en sand historie", frygter man automatisk at blive udsat for en kvalmende omgang præk, eventuelt med et solidt stænk nationalfølelse smidt ind for good measure. Footballdramaet "Titans" opfylder desværre ens værste forventninger til fulde.

Problematisk integrationslov
Filmens handling udspiller sig i byen Alexandria - i den amerikanske sydstat Virginia, 1971. Byens store stolthed er den lokale T.C. Williams High Schools football-hold, Titanerne, som trænes af den hvide Bill Yoast (Will Patton). Da en ny integrationslov tvinger den lokale skolekommission til at sammenlægge byens rent sorte high school med den hvide, resulterer det i et væld af protester i det lille samfund, som er gennemsyret af fordomme og intolerance, i begge lejre. Også de to football-holds spillere protesterer, for nu kan hver enkelt - sort som hvid - med rette være bange for at blive sat af holdet.


Problemerne eskalerer, da den sorte træner, Herman Boone (Denzel Washington), hentes op fra South Carolina for at blive cheftræner i stedet for Yoast. Temperamenterne eksploderer, men naturligvis er den ædle sorte træner så professionel, at han kan føre Titanerne til sejr og i processen tilmed skrinlægge alle racistiske konflikter, ikke blot på de to hold, men også blandt det meste af Virginias befolkning.


Budskabet proppes ned med en møggreb
Denzel Washington - om nogen inkarnationen af det sorte Amerikas "gode samvittighed" på filmlærredet - er for længst blevet en karikatur af sig selv; en slags moderne udgave af 1960'ernes moralsk pletfri sorte stjerne, Sidney Poitier. Det gør ikke sagen bedre at placere ham i en film som "Titans", der propper budskabet om racemæssig tolerance ned i halsen på den sagesløse tilskuer med en møggreb, og samtidig bekender sig til en så forudsigelig og unuanceret dramaturgi, at man føler sig hensat til netop fordums tiders belærende Poitier-film.


Karaktererne i "Titans" er alle som én fabrikerede stereotyper: de to selvpromoverede holdanførere, den sorte Julius (Wood Harris) og den hvide Gerry (Ryan Hurst) - hvis stridigheder naturligvis helt bilægges under opholdet i træningslejren, den fede outsider Lastik (Ethan Suplee), som ender med at blive accepteret af alle, fordi han har soul power, den smukke, solbrændte, californiske Ronnie (Kip Pardue), som scorer alle cheerleaderne, samt - mest af alle - den hvide fodboldtræners 9-årige datter, Sheryl (Hayden Panettiere), der gammelklogt belærer sin far og de andre voksne football pros om de taktikker, som skal til, hvis "Titans" skal vinde det nationale football championship. Bvadr!!!


Producenten Jerry Bruckheimer, "geniet" bag low koncept-film som "Days of Thunder" (1990), "Con Air" (1997), "Armageddon" (1998) og "60 sekunder" (2000), har begået endnu et larmende, sukkersødt, men kaloriefattigt Hollywood-produkt. "Titans" er, med al sin vamle politiske korrekthed og kalkulerede feel-good historie, komplet ulidelig at sidde igennem. Instruktøren Boaz Yakin tramper så uophørligt og gumpetungt rundt i alle tænkelige footballfilm- og race/melodrama-klicheer, at selv en nationalmytologisk filmfortæller som Oliver Stone må være rød i kammen af bar misundelse.

Brugere

16/02-06Jan Mouritzen
Anonym
Ham anmelderen fra Scope har ikke rigtig forstået det. Han beskriver personerne som var de opfundet kun til den her film. det er jo så ikke rigtigt.
Der var kun én holdkaptajn, nemlig Gerry Bertier. Sunshine var bøsse, så NEJ, han scorede nok ikke piger. Kan ikke lige se hvordan han undgik at få fat i det:s + en masse andet. Så Jan! Tag lige og SE filmen, og så lav en anmeldesle vi rent faktisk kan bruge til noget! Det er direkte amatør-agtigt af Jan! Er skuffet over at Scope lader sådan en anmeldelse stå!

Men, det er en go film! Rigtig go!

15/08-05fed film
Anonym
det er den fedeste film der er lavet til dato.
denzel washington har aldrig spillet bedre, han er født til denne rolle. ingen film er bedre end denne.

27/07-05Jeg syntes ikke den er Kedelig
Jeg syntes det er en fantastisk film..
og jeg syntes Denzel Washington spiller fantastik.. Måske er det mig der har en dårlig film smag, men jeg ELSKER denne film og jeg har set den 4 gange bare på et bånd jeg har optaget!

Såå.. vi er vist ikke allesammen enige om at den er kedelig!

12/07-05kedelig 1
Anonym
tror alle er enig i at dette er virkelig en kedelig og dårlig film :(

11/07-05Faust
Anonym
Jeg er nu en smule enig, at Denzel har nogle nemme roller på sit cv, men hvam har ikke det i dag? Men vi ved jo, hvad manden kan, når han virkelig vil.

The Hurricane
Malcolm X
Ærens mark
Philadelphia
Fjenden i dybet
Djævel i blåt
Antwone Fisher Story
Training Day

De her roller er jo mindeværdige, og der er et par stykker mere. Manden har i den grad bevist sit værd, men falder måske i fælden lige for tiden med glatte roller, som ikke kræver meget. Det er selvfølgelig synd, vi kan bedst lide ham i Training Day stil, hehe.

11/07-05..Why?.. 8
Jeg har personligt aldrig været den store fan af Denzel Washington. Manden er jo ikke talentløs, men jeg synes, at han i løbet af sin karriere har valgt nogle meget forudsigelige roller – for ikke at sige direkte tamme. Der er vel nogle undtagelser, men overordnet er der blevet spillet sikkert og uden nævneværdige chancer i rollevalget, hvilket efter min mening ikke ligefrem kvalificerer til betegnelser som ”den nye Sidney Poitier” etc. Jeg synes egentlig ofte, at den samme præstation bare er blevet gentaget og gentaget i forskellige klæder.

Derfor var jeg også glædeligt overrasket efter ”Training Day” hvor Denzel rent faktisk tog en chance, og samtidig leverede en af sine (efter min mening) bedste præstationer – om den var til en oscar kan vel diskuteres, men når nu Poitier fik sin æ...

10/07-05Dårlig film
Anonym
kedeligt amerikansk møj

05/01-05- Da verden var problemfri -
Gab! Det er, hvad der kan siges om denne kriminelt politisk korrekte forestilling.

Det er da prisværdigt og flot at lave en film om et amerikansk fodboldhold, der som de første nogensinde, blæste højt og helligt på raceadskillelsen og havde både sorte og hvide spillere på holdet, men når det er gjort så tamt og konfliktsky, som det er her, så står man altså af.

”Remember The Titans” er ikke alene en hån mod sit publikum, den er også en åbenlyst forherligende og nærmest forfalskende beretning, der tilsyneladende ikke er interesseret i at arbejde med den problemstilling, der er filmen underlagt. I stedet for at tage tyren ved hornene og fortælle om den modvind og de problemer, der var knyttet til et sådant tiltag (forening af sorte og hvide), er man her blevet så forfærdelig bange fo...

13/06-04var engang god
Anonym
Manuskriptforfatteren Gregory Allen Howard havde i sin tid svært ved at få finansieret sit manuskript omhandlende den virkelige historie om Titans, et high school football team, der i 70’erne var det første hold, som spillede med blandede racer. Forståeligt nok, for på papiret må historien nok have virket som en kæmpekliche af den virkelig slidte slags. Det er den da også på film, men takket være instruktøren Boaz Yakin, der lavede den eftertænksomme Fresh, er Titans blevet til et stedvis fængende drama, som kunne have været så meget dårligere. Med den magtfulde producer Jerry Bruckheimer bag sig er det ikke underligt, at filmen forholder sig så let til virkeligheden. Ikke fordi jeg var der, men det er en umulighed, at de interne gnidninger og racisme kunne løses ved hjælp af en gammel k...

24/03-04Sidste indlæg til denne film
Anonym
Til Nick: Har du overvejet nogle kommaer?


Til Thomas: Undskyldning godtaget. Ang. det du skriver med manglende intelligens, så er det en misforståelse. At en person er uvindende, er ikke lig med at vedkommende er dum. Jeg synes blot (som jeg har nævnt før) at din kommentar ikke var "berettiget". Men gider snart ikke diskutere det mere, da det har pustet sig op til en lettere krig. Indrømmet ja, jeg er enorm JB-Fan, men jeg synes ikke at Titans og Dangerous Minds er gode. Måske lidt selvmodsigende vil du vel sige, da jeg forsvarer ham. Men som sagt synes jeg at vi skal "lukke og slukke" her...Fakta

Medvirkende
Træner Herman Boone Denzel Washington
Træner Bill Yoast Will Patton
Julius "Big Ju" Campbell Wood Harris
Gerry Bertier Ryan Hurst
Petey Jones Donald Adeosun Faison
Jerry "Rev" Harris Craig Kirkwood
Lewis Lastik Ethan Suplee
Ronnie "Sunshine" Bass Kip Pardue
Sheryl Yoast Hayden Panettiere
Carol Boone Nicole Ari Parker
Bag kameraet
Instruktion Boaz Yakin
Produktion Chad Oman, Jerry Bruckheimer
Manuskript Gregory Allen Howard
Fotografi Philippe Rousselot
Klip Michael Tronick
Scenografi Deborah Evans
Musik Trevor Rabin
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 02.03.2001
Dvd 10.10.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 16.837
Selskab Walt Disney Pictures, Jerry Bruckheimer Films
Biodistributør United International Pictures

Se også...