Denzel Washington

Denzel Washington
Denzel Washington er symbolet på den værdige, godhjertede afroamerikanske gentleman, som Sidney Poitier var det i 1960’erne. Til forskel fra Poitier er den 180 cm høje Washington også lidt af et sexsymbol.

Efter 6 års 'Stuegang' på amerikanske tv-skærme fik Washington en Oscar for det grandiose borgerkrigsepos 'Ærens Mark' (1989). Han har lagt krop til nogle af historiens store sorte frihedskæmpere: Steve Biko i 'Et råb om frihed' (1987) og Malcolm X i Spike Lees mastodont af samme navn (1992). Sideløbende med de ædle prestigeprojekter - 'Hurricane' (1999) er et nyere af dem - har Washington i løbet af 90erne skovlet penge ind på sin medvirken i en række thrillers og actionfilm, blandt andet 'The Bone Collector' (1999).

Han slap fornemt fra Shakespeare i 'Stor ståhej for ingenting' (1993), hvor poesien flød fra hans bløde stemmebånd som honningdråber i solskinnet. Washington instruktørdebuterer med 'Antwone Fisher ' (2001)'.

I 'Training Day' (2001) var han castet mod sin type som den gennemkorrupte politimand Alonzo, der forsøger at lokker den uskyldige Ethan Hawke i fordærv. Filmen indbragte Denzel en Oscar.

Washington fik smag for drama, da han studerede til journalist i New York. Den seriøst arbejdende skuespiller lever et stille liv i Los Angeles med sin familie.
Født
28/12-1954 Mount Vernon, New York, USA
< 1 >