Surferne kommer

Anne (Mira Wanting) er flyttet fra stenbroen til det mørke Klitmøller. Her kommer hun sammen med fiskersønnen Niels-Peter, og lever egentligt et uproblematisk teenageliv, der dog står lidt i rutinens tegn. En dag bliver det skovmandsskjortede og Kansasklædte samfund invaderet af en flok tyske surfere. Intolerance og meget små sko gør, at det fredelige besøg ender i tragedie. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Peter Bay
Medvirkende Mira Wanting, Mikkel Blaabjerg Poulsen, Ralf Bernert, Thomas Albrechtsen
Spilletid 57 min.
Biopremiere 04.09.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Peter Bay

(INSTRUKTØR)
Peter Bay Clausen har været aktiv siden midten af 1970erne og markeret sig med stor aldidighed som instruktør og forfatter af novellefilm, dokumentarfilm, tv-satire, kabaret og radioteater. Hertil kommer en rækker bøger og artikler. I 1980erne blev Bay halvkendt som en del af teatergruppen 5 x Kaj og var medforfatter til Lone Scherfigs debutfi...

Anmeldere

Scope
En rigtig kedelig strandtur

Den gamle Smukke Kaj har lavet en film som til dels handler om hans egen fortid. Denne gang går det ud over det provinsielle, småtskårne og smålige i en vestjysk provinsby. Resultatet er en ungdomsfilm som desværre er mere firkantet end godt er.

Peter Bay er en alsidig herre. Vi er mange, der med fryd husker ham som Smukke Kaj i den hedengangne platte og kampsjove komikergruppe 5 X Kaj. Men han har også skrevet manuskript til såkaldte seriøse film som fx "Kun en pige" og "Det forsømte forår" og lavet dokumentarudsendelsen "De nye sjove" om unge og uerfarne stand up-komikere. Som instruktør kender vi ham for den satiriske hippiefilm "Fede tider" (1996), som fik enhver gammel flipper til at klaske sig på lårene af grin. I den film tager han fat i sin egen ungdom i de glade 70'ere hvor alle skulle være åh så fælles og tolerante og side i skrædderstilling og snakke om alt. Og hvor det viste sig, at når det kom til stykket, var hippierne nogle egoistiske, barnlige og egentlig ret intolerante mennesker, og de fede tider var slet ikke så fede endda.

Nu har han taget fat i sin jyske barndom og revser det provinsielle og smålige i en vestjysk fiskerby. Men det kunne lige så godt være et hvilket som helst andet provinshul i Danmark. Peter Bay mener nemlig at det småtskårne og snæversynede er noget der er karakteristisk for folk fra provinsen inklusive ham selv. Og han kender til følelsen af at man instinktivt tager afstand fra den nye og fremmede. Selv om novellefilmen "Surferne kommer" foregår i nutiden og således ikke i Peter Bays ungdom handler den om den provinsielle smålighed og den til tider hadske fjendtlighed mod alt der kommer ude fra.

Fiskerne mod surferne
Anne er fra Køwenhawnstrup og flyttet til det nordjyske surfparadis Klitmøller sammen med sin mor. Hun er kæreste med fiskersønnen Nils-Peter og alt er i og for sig ret godt. Bortset fra at Anne ikke vil bolle med ham selv om Nils-Peter siger at alle de andre har gjort det. Anne er ikke klar til det, og er lige glad med hvad alle de andre siger. Hun er nemlig fra stenbroen og har mod og pigehjerte nok til at have sin egen mening. Nils-Peter holder nu af hende alligevel, men den dag surferne kommer går det galt.

Surferne er taget på ferie i Klitmøller for det er Nordeuropas bedste surfsted, men de er så anderledes at det provinsielle vestjyske samfund instinktivt tager afstand fra dem. De er tyskere, går i moderne og meget mærkeligt tøj, og så hører de techno for fuld hammer på bilstereoen. De lokale kan selvfølgelig ikke tolerere denne anderledeshed for vi befinder os nemlig i Lars Lilholt-land hvor alle drengene går i skovmandsskjorter, og pigerne har lidt for meget makeup på. Surferne kunne lige så godt komme fra Mars - forskellen mellem dem og vestjyderne er så skarpt skåret ud, at det kun kan føre til sammenstød. Og det gør det.

En trist historie
Anne bliver sur på sine kammerater og kæresten pga. deres kollektive afvisning af de ellers flinke tyskere og hun får derfor noget surfundervisning af den charmerende Dieter. Hun gør det både for at provokere sine kammerater og for at vise familien og Nils-Peter, at de ikke skal tage hende for givet. Men også fordi at ham der Dieter - han er ret sød. De lokale og specielt Nils-Peter kan selvfølgelig ikke klare denne åbenlyse provokation og konflikten spidser til og ender galt.

Dette sammenstød på fiktionssiden fører desværre også til et sammenstød mellem selve filmen og enhver biografgænger på over 25 som forlanger et lidt mere nuanceret konflikt end den man finder i "Surferne kommer". For selv om det småtskårne og intolerante er størrelser der er vigtige at lave film om, er det lidt for hårdt sat op til at man som voksen rigtigt kan tage det alvorligt. Det er til gengæld enormt morsomt at se de jyske rednecks i ternede skjorter og pickuptrucks med Gnags på radioen blive hængt ud som totalt latterlige, men i længden er de for karikerede og entydige til at de bliver vedkommende og de tyske surfere er så uskyldige og humanistiske at de bliver kedelige.

En ungdomsfilm som et ungdomspublikum måske vil kunne lide, mens alle andre vil korse sig.

Brugere

19/01-06Så gør dog noget!!!!! 1
Anonym
Mega god. Man får virkelig noget at tænke over. Et meget aktuelt emne. Hvordan vi ser på fremmede og har fordomme over for folk bare der er en smule anderledes. Hvor er det sørgeligt vi skal være så fremmedfjendske og uvidende. Der sker racistiske drab hver eneste dag overalt i verden. Efter man har set film får man virkelig lyst til at sætte en stopper for alt ondskaben engang for alle. Dieter har ikke fortjent at dø. Det burde være muligt at alle folkeslag kan leve sammen i fred.

17/12-05Mesterværk.
Anonym
Dansk films største instruktør leverer her den bedste film nogensinde lavet. Knugende elskov og hårdogt action ligger til bund for et sjældent set romantisk actionbrag uden lige. Se den, og du VIL forstå disse rosende ord.

17/12-05nej hva hedder den
Anonym
hva hedder sangen anne står og danser til i starten oppe på Nils-Peters bil nogen der kan hjælpe skriv hvad den hedder til lasselysdahl1@skolekom.dk

28/06-03Worstcase scenerio...
Anonym
Helt igennem rædeslsfuld dansk novellefilm, hvis ufrivillige morsomhed kun kan måle sig med skuespillernes manglende egenskaber.

Storbypigen Anna ( Mira Wanting ) har forladt de hjemmelige vikår og flyttet med familien til det mere ydmyge vesterhavsområde, Klitmøller.
Tilsyneladende går det fint med den lokale pøbel, indtil en samling, smarte tyske techno-surfere ankommer, og det får mange sind i kog.

Utilgivelig produktion, der burde være kasseret from day one. Instruktøren Peter Bay har set det nødvendig at lade en del lokale medvirke i filmen. Garanteret for at give "Surferne Kommer" et mere realistisk og naturalistisk præg. Problemet er bare at ingen af dem kan spille skuespil, så det medfører blot at dialogen virker klundret og uinspirerende. De kan dog undskyldes, da flere a...

16/11-02God film-selv om den er jysk
Anonym
Jeg har set filmen ca. 5 gange. Jeg mener at man godt kunne sammenligne filmen med hvordan vi tager imod indvandere-her finder man hurtig om der er lighed eller forskel og det er op til den enkelte hjerne at finde ud af det .Man kommer rigtig til at tude da Dieter dør tilsidts i filmen og jeg ønskede selv at det enten var Niels Peter eller broderen der døde-for Dieter så så godt ud!!

01/07-02En rigtig tudefilm
Anonym
Jeg synes det er en rigtig tudefilm. Ham Niels-peter er for dum og jeg synes Anne bare skulle være stukket af med Dieter. og hvor så han godt ud!!! Jeg forelskede mig i ham med det samme og forstår også godt at Anne gjorde. jeg optog den heldigvis og har set den MANGE gange efter den blev sendt i tv her for nylig.

28/06-02Surferne kommer - Alle tiders
Anonym
Det er alle tiders film, som virkelig påvirker en dybt. Den er meget gennemført, og man skal faktisk se den flere gange for at lægge mærke til alle detaljerne.

23/06-02Surferne kommer
Anonym
Jeg synes det er en utrolig god film, og den skal simpelthen ses, og den giver virkelig stof til eftertanke mange dage fremover.

Fakta

Medvirkende
Anne Mira Wanting
Niels-Peter Mikkel Blaabjerg Poulsen
Dieter Ralf Bernert
Anders Thomas Albrechtsen
Thor Bo Wienberg
Lis Lone Petersen
Kresten Hans Holtegaard
Børge Kresten Andersen
Hans Henning Nockel
Bente Louise Ravn
Bag kameraet
Instruktion Peter Bay
Produktion Michael Frandsen
Manuskript Peter Bay, Mads Brenøe
Fotografi Peter Roos
Klip Jørgen Kastrup
Musik Thomas Rørdam
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 04.09.1998
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1998
Spilletid 57 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 2.971
Selskab ASA Film Production A/S
Biodistributør Angel Films

Se også...