Oldboy

En dag vågner Oh Dae-su lukket inde i en celle. Hvor han er henne, hvem der har fanget ham, og hvad han har gjort, ved han ikke. Med et lille tv som eneste trøst, kæmper Oh Dae-su for ikke at miste forstanden som dagene går. Efter 15 år bliver han sluppet ud uden nogen forklaring. Forvirret og vred begynder Oh Dae-su langsomt at planlægge hævn. © Scope

Produktionsår 2003
Genre Thriller
Instruktør Chan-wook Park
Medvirkende Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang, Dae-han Ji
Spilletid 120 min.
Biopremiere 05.05.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #17
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...Park Chan-wooks lige så uortodokse som underholdende fortælling er ikke en film, der ligner de andre."

Berlingske
"...en tankevækkende, overraskende og visuel fantasi-spændstig film, der vil blive siddende i tilskueren længe efter."

Jyllands-Posten
"...en stilistisk tour de force, bristefærdig af onde gerninger og sindrigt iscenesat tortur."

Weekendavisen
"Måske kan mysteriet i bunden ikke helt bære, men filmen har så megen kant, stil og uimodsigelig fortællekraft, at man villigt slipper al skepsis og lader sig bære med af den voldsomme poesi."

Information
”...en stor, hjertegribende tragedie...”

Ekstra Bladet
”...en skønt overskruet genrefilm med masser af glimt i øjet.”

B.T.
”...holder dig fast i kraven i to fantastisk frydefulde timer i biografstolen.”

Cinemazone
"Oldboy er et brutalt storværk, der efterlader én i åndenød. Den stikker i hjertet, pumper pulsen op og skamferer sjælen. Den er en fantastisk berusende oplevelse."

Brugere

20/02-16Revenge is a dish best served raw 6
Selvom man ikke får den sønderrivende mavepuster til sidst som ved første visning, så er Park chan-Wooks "Oldboy" ikke desto mindre en dybt betagende oplevelse fra start til slut.

Den er faktisk tæt på lige så stærk. Det slog mig, hvor meget der faktisk ligger i rejsen til det punkt, hvor hævntørsten slutter. Genistregen ligger i filmens hovedperson og karakter-tegningen her. Oh Dae-su er på én gang en uskyldig, medskyldig og ikke-skyldig antihelt. Selvom vi ikke kender hele hans historie, så lærer vi, at han ikke blot er et offer. Ligesom vi ikke ved, om han reelt angrer til sidst eller blot forsøger at redde stumperne af sit liv. Læg mærke til intro-scenen. Han er plørefuld men ikke ubehagelig, tværtimod uimodståelig sjov. Og i næste sekund står han i en telefonboks og vores sympati...

15/05-10Genial - Et mesterværk
Det er meget sjældent, at jeg bliver så imponeret over en film, som jeg bliver efter 2 timer i selvskab med Oldboy. Jeg har ikke set en så genial slutning, siden et værk som Se7en.

Jeg syntes desværre, at filmen var ret svær at følge med I. Men da jeg forstod den, var jeg dybt imponeret. Samtidig er jeg overrasket over, at en hidtil ukendt instruktør formår, at skabe sådan en film.

Den kan varmt anbefales, til personer der kunne lide Se7en og andre psykologiske thrillere.

21/10-09remake
Spike Lee står for et remake.

24/12-08Et Mesterværk fra Østen
En fortælling der både chokere og overasker. Et mesterværk udformet i et triumferende visuelt univers med en yderst musikalsk overvældenhed, som både er knasende poetisk og dybt rørende.

Kort fortalt: Asiatisk filmkunst når det er bedst.

06/04-08Kan ikke følge motivet 2
*SPOILER*

Jeg må indrømme at jeg blev virkelig skuffet efter jeg havde set filmen. Jeg elsker ide'en i at han skal finde ud af hvorfor han har været indespærret i 15 år. Men jeg blev virkelig skuffet da jeg fandt ud af hvad grundn var. Jeg kan heller ikke følge ham til sidst hvor han skærer sin egen tunge af.

30/12-07Banebrydende
En banebrydende film der tager fat om et tabubelagt emne,
som desværre ikke ligger ret langt fra realiteten.

Bemærkelsesværdig - for ikke sarte sjæle.

07/10-07Et mesterværk
"Oldboy er ganske enkelt den bedste film, der fik dansk biografdistribution sidste år! Så rå, så brutal, og så rammende! Dette er et uforglemmeligt, genialt mesterværk!"

28/05-07Fremragende film om hævn 3
"Oldboy" handler om en mand, der bliver bortført og holdt fanget i en celle i 15 år, uden at han nogensinde får forklaret hvorfor. Han har et tv og ser derfor nyheden om, at hans kone bliver myrdet - så da han en dag bliver sluppet fri, er han opfyldt af tanken om hævn.

Det er svært at fortælle mere uden at spoile, men der er selvfølgelig en forklaring på, at hovedpersonen blev holdt fanget. Og hans hævntogt fører til mange fantastiske plottwists, som på virkelig overraskende vis vender plottet på hovedet flere gange undervejs.

Samtidig er det en film, der spænder fra dybfølt romantik over elegant action og rendyrket galskab til vammelt voldsomme scener. Og instruktør Park Chan-wook formår faktisk at få det hele samlet til en ekstremt velfungerende helhed. "Oldboy" beskriver eleg...

20/02-07Fantastisk film
Havde denne film været lavet i hollywood var den på ingen måde blevet så god som den er, det fede ved asiatiske film er at de tør gå steder hvor amerikanerne står af. Det viser denne flotte film specielt ved den kontroversielle slutning. Ellers en fantastisk film.

11/11-06Øje for øje, tand for tand 1
Spoilers:

Er de gale eller geniale i Asien? Kan en maveforstyrrende indtagelse af et sprællevende dyr, vridende lyde og forskruede syn af brutale ubedøvede tandudtrækninger plus en 2 minutters nævekamp i bedste Tekken-stil kaldes for filmkunst? Svaret er med den koreanske ”Oldboy” netop vendt fra nej til ja. Filmen pakker sine vitale grusomheder ind i sin helt egen unikke plombering, og sin helt egen vilde, voldske og æstetiske stil. Og derfor er den en så befriende tilsætning til den morderne produktionsskabelon, og den vestlige filmverden.

At ”Oldboy” var nomineret til filmverdenens måske mest eftertragtede hovedpris, Palme D’or i Cannes og vandt juryens specialpris i samme anledning er vel fuldt ud oplagt, når formanden hed Quentin Tarantino. Hans eget hævn-epos, ”Kill Bill”, ha...Fakta

Medvirkende
Dae-su Oh Min-sik Choi
Woo-jin Lee Ji-tae Yu
Mi-do Hye-jeong Kang
Dae-han Ji
Dal-su Oh
Byeong-ok Kim
Su-hyeon Kim
Seung-jin Lee
Su-kyeong Yun
Myeong-shin Park
Bag kameraet
Instruktion Chan-wook Park
Produktion Seung-yong Lim
Manuskript Chan-wook Park, Jo-yun Hwang, Chun-hyeong Lim, Garon Tsuchiya
Fotografi Jeong-hun Jeong
Klip Sang-Beom Kim
Scenografi Seong-hie Ryu
Musik Yeong-wook Jo
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Psykologisk thriller
Nøgleord Fængsel, Hypnose, Hævn, Incest
Relaterede film Oldboy
Premieredatoer
Biograf 05.05.2006
Dvd 26.09.2006
Øvrige oplysninger
Land Sydkorea
Produktionsår 2003
Spilletid 120 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 3.226
Selskab Show East
Biodistributør Angel Films
Priser Cannes 2004, Juryens grand prix

Se også...