Gør Carter kold (Get Carter)

Den grumme gangster Jack Carter vender hjem til fødebyen Newcastle for at deltage i sin brors begravelse. Da Jack erfarer, at broderen blev myrdet af lokale gangstere, begynder han hensynsløst at straffe de skyldige og deres bagmænd. Samtidig skal han også lige have sin niece ud af pornobranchen og overleve de andre forbryderes modtræk til krigserklæringen. © Scope

Produktionsår 1971
Genre Thriller
Instruktør Mike Hodges
Medvirkende Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne
Spilletid 111 min.
Biopremiere 01.10.1971
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michael Caine

Den aldrende cockney-englænder med sygekassebrillerne og den underspillede charme har medvirket i lidt under en million film siden debuten i 1956. Han brød igennem med 'Zulu' (1964) og fulgte op i flyvende stil med den sprøde spionthriller 'Lynaktion Ipcress' (1965) samt en glansrolle som svært selvtilfreds swingin' bachelor i 'Alfie' (1966). ...

Brugere

19/10-04Nu
Anonym
kan du jo nå at file de sidste kanter af ... så skal jeg prøve at huske spoilerwarningen.

19/10-04haha
Anonym
har desværre ingen børn, ville sikkert være en dårlig far :)

19/10-04Das Gott, nu father
Anonym
"Du burde være gammel nok til at kunne se, at det er forkert det du gør."

Tror du ikke du skulle tage 14 dages ferie fra børnefamilien sammen med vennerne.

19/10-04Sandmand igen!
Anonym
Det er nu ikke første gang, du kke benytter spoilers i dit indlæg. Brugerne har nemlig gjort dig opmærksom på det flere gange. Du har jo for pokker da afsløret filmens slutningen, derfor synes jeg det er forkert det du gør. At du har vigtige ting at sige om en film er op til dig, og du må sku skrive og afsløre det hele, sålænge du skriver spoilers, så folk er klar over det. Det er fandme ikke svært, sandmand. Du burde være gammel nok til at kunne se, at det er forkert det du gør.

Kan du identificere dig med Get Carter?? Hmmmm. Så vil jeg sku ikke have noget med dig at gøre, :)

Bedømmelse burde jo også afspejle begrundelsen, eller det pynter sku mere på begrundelsen og giver et klart billede af, hvad man synes om de forskellige film.

19/10-04Das Gott
Anonym
1. Nu det der fjols til Burhønen har jo bare tilfældigt klikket ind på mit indlæg uden nogen interesse for Hodges' oprindelige værk og fundet et klagepunkt. Det er da til grin. Så i Burhønens tilfælde ødelægges altså intet. Man kan kun rette i sit indlæg i 10 minutter, så jeg kan ligesom ikke gøre det om, vel, uanset om det var en forglemmelse eller om jeg ikke ville have skrevet spoilers under alle omstændigheder.

Jeg synes ikke det er ligemeget om det er gamle film eller ej. Det føles sgu da helt gak at skulle gøre opmærksom på en spolier bare fordi man konkret snakker om hvor rørende slutningen på Chaplins Byens Lys er.

Hvis jeg skulle forfølge spoilerreglen overfor andre ligeså nidkært, kan jeg godt love dig jeg kunne få kam til mit hår - og hvor går grænsen for vigtige plotm...

19/10-04Sandmand!
Anonym
Det er sku ligemeget om det er en premierefilm eller ej, hvorfor kan du ikke skrive spoilers i dine indlæg? det kan sku ikke være så svært sandmand, helt ærligt mand. Du ødelægger oplevelsen for andre mennekser, uanset om det er en ny eller gammel film.

I øvrigt er der mange film der handler om hævn osv, men det gør sku ikke filmen bedre af den grund. Get Carter med sly var virkelig ringe, uinteressant og flad. Kan ikke forestille mig, at originalen er ret meget bedre på historiesiden og for den sags skyld også på andre fronter....Lige en sidste ting. Hvorfor giver du ikke stjerner til de film du anmelder? Det kan du nemlig gør her på siden :)

19/10-04Burhønen
Anonym
Det giver jo ingen mening det du forfægter.

Hvordan vil du f.eks. kommentere på Hitchcocks Psycho uden at henvise til scene i badekarret eller den mumificerede moder. Eller Casablanca uden at nævne Ricks selverkendelse til sidst eller Borte Med Blæsten uden at nævne det berømte four-letter-word.

Jeg kan forstå dig når vi snakker premierefilm som The Village.

Jeg er i øvrigt glad for at du synes temaet om hævnens tomhed er en kliche, for jeg tror der er mange der har set filmen, som faktisk tror, at Caine gør det rigtige. Og jeg forstår dit indlæg sådan, at du ikke er til fals for den slags lave hævnmotiver.

18/10-04sandmand
Anonym
det godt være det er en gammel film men du behøver sku da ikke fortælle slutningen alligevel din nar og ellers kan du i det mindste skrive spoilers i dit latterlige lille indlæg der er en ren kliche, hævnens tomhed og alt det pis min bare røv. Håber og mener at scope skal slette dit indlæg da det ikke kan være tiladt at ødelægge film for andre.

18/10-04Mesterværk om hævnens tomhed
Anonym
Det fine i Hodges' udgave af Lewis' bog med Caine i hovedrollen er, at man straks identificerer sig med Caine og hans mission om at trænge til bunds i det rådne miljø i Newcastle og hævne sig på den person, der dræbte hans bror.

Og kontrasteret til et miljø af pædofili og sexforbrydelser står temaet om hævnens ultimative tomhed klart og stærkt, takket være Caines typisk indadvendte skuespil. Og derfor må Caine dø til sidst. Fordi han er blevet et med sin egen hævn. Og ved at udslette andre, har han reelt udslettet sig selv.

Filmen indeholder en af filmhistoriens helt store scener, da Caine dyrker telefonsex med en kvindelig forbindelse i London, mens den seksuelt underernærede landlady sidder i gyngestolen og lytter med. Det er simpelthen sex-suspense, så selv Hitchcock må bøje sig...


Fakta

Medvirkende
Jack Carter Michael Caine
Eric Paice Ian Hendry
Anna Fletcher Britt Ekland
Cyril Kinnear John Osborne
Peter Tony Beckley
Con McCarty George Sewell
Glenda Geraldine Moffat
Margaret Dorothy White
Edna Rosemarie Dunham
Doreen Petra Markham
Bag kameraet
Instruktion Mike Hodges
Produktion Michael Klinger
Manuskript Mike Hodges
Forlæg Ted Lewis
Fotografi Wolfgang Suschitzky
Klip John Trumper
Scenografi Assheton Gorton
Musik Roy Budd
Genrer og relationer
Genre Thriller
Nøgleord Baseret på roman, England, Gangster
Premieredatoer
Biograf 01.10.1971
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1971
Spilletid 111 min.
Solgte billetter 1.560
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer)

Se også...