Hotel Rwanda

De interne spændinger i Rwanda bryder ud i regulær borgerkrig, hvor den dominerende Hutu-stamme dræber alle Tutsier på deres vej. Hotelejer Paul Rusesabagina bliver draget ind i konflikten da han væger at give husly til over tusind Tutsier på flygt fra den brutale Hutu-milits. En beslutning der får store personlige konsekvenser. © Scope

Produktionsår 2004
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Terry George
Medvirkende Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Desmond Dube
Spilletid 110 min.
Biopremiere 23.03.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Terry George

(INSTRUKTØR)
Nordirske Terry George arbejde er domineret af betændte politiske konflikter, krig, kriminalitet og livet bag tremmer. I 2004 fik han sit store gennembrud med 'Hotel Rwanda', der er en gribende beretning om folkemordet i det centralafrikanske land. Georges baggrund kommer direkte til udtryk i flere af hans manuskripter, der ofte bygger på virkeli...

Anmeldere

Politiken
"Meget af det hele er i hvert fald dramatisk og kulørt i ordets pæne betydning..."

Berlingske
"Der er øjeblikke i denne film, der kalder på ren fortvivlet sorg. Lige som der er scener, man dårligt kommer igennem med åbne øjne."

Jyllands-Posten
"Der er en dokumentarisk ægthed over filmen, men den er slet ikke neutral dokumentarisme, tværtimod er den vred og særdeles selektiv i sit valg af skildrede begivenheder, for den vil vække os og få os til at dele vreden, og det lykkes."

Information
"...en elementært spændende film og et såre politisk og uomgængeligt bidrag til verdenssamfundets tiltrængte selvrangsagelse..."

Ekstra Bladet
"...et meget traditionelt drejet heltekvad om eneren, der bogstavelig talt med livet som indsats rejser mod grusomhederne."

B.T.
"Der er en oprigtig indignation i Hotel Rwanda uden at den bliver hængemulefrelst."

Cinemazone
"Det humanistiske portræt er malerisk, tæt og omsorgsfulgt uden dog at blive hverken omklamrende eller fortænkt."

Brugere

27/04-08den afrikanske schindler
Det er ganske enkelt en drænspændende film, med nogle stærke scener jeg sent vil glemme..Fedt endelig at se en film der har noget på hjerte, og samtidig fanger sit publikum så godt..

Don Cheadle spiller godt som den afrikanske schindler og filmen evner i lige så høj grad som schindlers liste, at få sit humanitære budskab ud, på en yderst sympatisk måde.

12/07-07Afrikansk holocaust
Paul Rusesabagina er en ægte helt. Under folkemordet i Rwanda gemte han 1.268 mennesker på det luksushotel, han havde ansvaret for, og kæmpede med alle midler, indtil det lykkedes at få stort set dem alle sikkert ud af landet.

Det er helt fundamentalt en god historie, og den er her filmatiseret med Don Cheadle i hovedrollen. Filmen stiller - selvfølgelig - det meget kildne spørgsmål: Hvordan kunne resten af verden bare kigge på, mens knap en million mennesker blev slagtet i løbet af ganske kort tid? Som Nick Noltes kynisk-trætte FN-oberst præcist siger det, da han får ordre til at ikke at gøre noget: "You're black. You're not even a nigger. You're an African. They've abandoned you."

Ikke overraskende er "Hotel Rwanda" stærkest i de scener, der viser glimt af hutu-militsens vanvitti...

01/02-06Blodbadet 1
Folkedrabet i Rwanda var først og fremmest en gruopvækkende resolut, ensidigt domineret racekrig, som førte til en omfattende udryddelse af op imod en million mennesker i løbet af et enkelt år (1994).

I hutuernes (agressorernes) optik var det et oprør mod landets overklasse af tutsier, som ifølge gammel raceteori mentes at udgøre et andet etnisk folkeslag. Mange hutuer havde dog gennem årene blandet sig med tutsierne, men politisk havde hutu-nationalister ført en stadig mere agressiv retorik i rwandesisk politik siden landets overgang til selvstændighed fra belgisk og senere FN-"herredømme" i begyndelsen af 60erne.

Internationalt ses konfliktens eskalering som en enorm skamplet på især USAs (Clintons), Frankrigs (Mitterands) samt Belgien og Storbritanniens regeringstid. Alle vidste...

10/01-06Rørende film..
Det er meget længe siden, at jeg sidst er blevet SÅ rørt over en film.

Skræmmende er realiteten, at jeg 10 min. før jeg satte filmen i dvdafspilleren, måtte søge på nettet efter hvad der rent faktisk skete i Rwanda, da jeg ikke anede en skid om hvad der var sket.
1 000 000 mennesker omkom på ufattelig kort tid imens FN og vi andre så bort fra hændelserne og ignorerede dem. Så facts'ene er, at hændelser som holocaust sagtens kan forekomme når som helst, så længe vi ser bort fra dem.
For mit vedkommende har Hotel Rwanda indprentet sig i hukommelsen og jeg håber virkelig, at den vil gøre det samme for jer og derved sørge for at historien ikke gentager sig. For som en af personerne siger:”We will watch it on TV, say that it is terrible, and go right on eating our dinner."

Her til s...

05/11-05pisse god film
Anonym
en af de bedste film jeg nogensinde har set. Den gør sit indtryk rigtig godt lavet terry

synes don spiller rigtig godt han burde få en oskar for det

11/09-05Vigtig film!
Anonym
Det mest bemærkelsesværdige ved denne følelsesmæssigt rammende film er, at temaet er så vigtigt. Alle de ellers mesterlige film om anden verdenskrig og jødeforfølgelse (Schindlers liste, som denne film til dels kan sammenlignes med, er det ypperligste værk i denne kategori) står stærkt i filmhistorien, mens mange andre forfærdelige begivenheder ofte bliver overset.

Folkedrabene i Rwanda er en af disse. Hvordan kan en million mennesker blive slagtet uden verdenssamfundet så meget som blinker? Det er frygteligt men sandt, og jeg giver denne film en ekstra stjerne, fordi den skildrer et emne, som mange instruktører ikke ville røre med en ildtang. Det er 2004s bedste og vigtigste film, som i min bevidsthed står klarere end både Million Dollar Baby og Der Untergang - måske fordi disse film...

30/08-05god, men ikke fremragende 1
Rystende autentisk drama, der dog ikke kan undsige sig momentvis at falde i patosfyldte fælder. Instruktøren Terry George fik sit helt store filmiske gennembrud med Hotel Rwanda (debuten var Some Mother’s Son fra 1996 med manuskript af Jim Sheridan), der vakte positiv opmærksomhed ved diverse filmfestivaler og hos en konsekvent enig kritikerstab, og som ydermere ikke mindst fandt et velfortjent bredt publikum. Georges film omhandler de faktuelle begivenheder der forekom i landet Rwanda i 1994, hvor en million mennesker mistede livet under folkedrab på kun chokerende 3 måneder. Resten af verdenen lukkede øjnene overfor disse skrækkelige mord, og George har med et opmærksomhedsvækkende incitament valgt at anvende filmens univers som massemedie for at åbne den civiliserede verdens øjne, hvo...

29/08-05Barske sager!
Vedkommende og gribende film, bygget på sand begivenhed om borgerkrigen i Rwanda, med godt og overbevisende spil. Alligevel måske lidt for forsigtig, poleret og politisk korrekt sine steder, men absolut et kig værd.

25/08-05SKAL SES!
Anonym
Den bedste film jeg har set i mange år. Den har alt; en god historie, et vedkommende tema, blændende skuespil osv. Jeg sad med åben mund i to timer.

Se den! Den er SÅ Vigtig.

23/04-05Fantastisk film!
Anonym
Tja, det væsentligste om denne film er vist beskrevet af tidligere indlæg. Se den! - en rystende god film.Fakta

Medvirkende
Paul Rusesabagina Don Cheadle
Tatiana Sophie Okonedo
Colonel Oliver Nick Nolte
Desmond Dube
Thomas Antonio David Lyons
Mothusi Magano
Joaquin Phoenix
Pat Archer Cara Seymour
Bag kameraet
Instruktion Terry George
Produktion Terry George, A. Kitman Ho
Manuskript Keir Pearson, Terry George
Fotografi Robert Fraisse
Klip Naomi Geraghty
Scenografi Johnny Breedt, Tony Burrough
Musik Lorne Balfe, Rupert Gregson-Williams, Andrea Guerra
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Premieredatoer
Biograf 23.03.2005
Dvd 15.08.2005
Øvrige oplysninger
Land Canada, Italien, Storbritannien, Sydafrika
Produktionsår 2004
Spilletid 110 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 16.302
Selskab United Artists, Lions Gate Films, Kigali Releasing Limited
Biodistributør Angel Films

Se også...