The Blair Witch Project

Året er 1994. Vi befinder os i Burkittsville, Maryland. Tre filmskoleelever drager ud i skovene for at lave en dokumentarfilm om en 200 år gammel lokal legende, The Blair Witch, og den kult, som omgiver den. Myten om Blair-heksen fortæller, at hun var et dæmonisk og uhyggeligt væsen, der efterlod sig rituelle børnemord og andre rædselsvækkende fænomener i skoven. Men måske er det mere end en legende. De tre studerende, Heather Donahue, Michael Williams og Joshua Leonard, vendte i hvert fald aldrig tilbage. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Gyser
Instruktør Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Medvirkende Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams, Bob Griffin
Spilletid 78 min.
Biopremiere 02.12.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Når fantasien slippes løs


"The Blair Witch Project" er en horrorfilm. Endda helt uden genrens sædvanlige og monstrøse voldsæstetiseringer. Alligevel skræmmer "The Blair Witch Project" røven ud af bukserne på os.

Tænk tilbage. Mor og far kysser dig godnat. Tid til at sove. Lampen forbliver tændt. Arme og ben pakkes godt ind under dynen. Øjne og ører tunes ind på hypertilstand. Vejrtrækningen er lydløs. Det kunne jo være, at et monster ligger på lur under sengen. Kan du genkende det? Lige præcis den angst vækker "The Blair Witch Project" til live i biografmørket. En angst, hvor fantasien slippes løs. Hvad vi ikke ser, men fantaserer os til, er her hundrede gange mere skrækindjagende, end hvad vi egentlig ser.

Mere end en legende

Filmen fortæller indledningsvis, at året er 1994. Vi befinder os i Burkittsville, Maryland. Tre filmskoleelever drager ud i skovene for at lave en dokumentarfilm om en 200 år gammel legende, The Blair Witch, og den kult, som omgiver den. Myten om heksen fortæller, at hun var et dæmonisk og uhyggeligt væsen, der efterlod sig rituelle børnemord og andre rædselsvækkende fænomener i skoven. De tre studerende, Heather, Michael og Joshua, vendte aldrig tilbage. Året efter fandt et efterforskningshold en række filmoptagelser, der dokumenterer deres skæbne. Disse er blevet klippet sammen til en film om deres dødelige mareridtsoplevelelser. Filmen får titlen "The Blair Witch Project" og er netop den aktuelle film om dokumentarfilmen af samme navn. "The Blair Witch Project" er altså en pseudodokumentar gjort af pure opspind. Iscenesættelsen er imidlertid så gennemført, at vi hopper på filmens historie uden tøven.

En sandfærdig uvirkelighed

Filmens stil er rå og håndholdt som hjemmevideo. Vi hører kun den rene reallyd, som den høres og optages på stedet af de tre. Det dokumentariske design skænker altså "The Blair Witch Project" en sjælden autenticitet, hvis troværdighed man aldrig rigtig betvivler. Følelsen af dokumentarisk realisme understreges yderligere af, at man hele tiden følger dem via kameraernes subjektive synsvinkler. Som tilskuere forbliver vi aldrig passive iagttagere, men gøres konsekvent til aktive deltagere i forløbet. Vi ved og ser aldrig mere end Heather, Josh og Mike.
"The Blair Witch Project" har for en stund flyttet vor angst for det usynlige monster under sengen ud i skoven. Men hvor barndommens fantaserende mareridt hjemme i sengen overleves med alderen, så udgør skovens dæmoniske væsen her en ægte trussel. Konfrontationen er uundgåelig. Deres dødelige skæbne ligeså. Dog uden aldrig rigtig at afsløre, hvem deres bøddel er.

Uhyret under sengen revisited

Illusionen om, at vi bevidner en dokumentarisk skildring af de tre filmstudenters selvfilmede tragedie, holder os fastspændt i en djævelsk skruestik helt frem til filmens nervepirrende slutning. Og vi tror endda på, at historien er sandfærdig. Også selv om man glimtvis undrer sig over, at de ikke bare smider deres kameraer og tager benene på nakken. Men på den anden side, så havde der ikke været billeder til denne opdigtede film som "The Blair Witch Project" jo er - og som man nu kan takke for, at ens nattesøvn igen skal hjemsøges af barndommens uhyrer under sengen.

Brugere

12/05-08OMG
Skræmte mig fra vid og sans!

12/02-08Scary As Hell....
Barsk, Spooky, Realistisk, og helt igennem genial.

Hele plottet med 3 unge mennesker som skal udforske de mørke og dystre skove, er genialt. En rigtig teenage gyser/Dokumentar, som både unge og voksne kan få gåsehud af.

En okkult, og mærkelig stemning, samt en masse rå skrig og lyde, giver, tilsammen en stærk og troværdig gyser film.

En af de bedste Gysere/dokumentare nogensinde! Man er ved at skide i bukserne til sidst.

Top Karakter Herfra.

21/06-07Uhyggelig
En vaske ægte gyser med ægte uhygge. Ikke mere af det morderiske lortepjat. Sidder med en uhyggelig fornemmelse bagefter.

25/02-07.

05/01-07Realisme når det er realisme!
At en film kan virke så skræmmende og troværdig uden musik og lydeffekter, og den desuden med sin geniale markedsføring fik alle til at tro på den, gør den vist til intet mindre end et fænomen inden for filmbranchen...

16/06-06SKRÆMMENDE ....
SKRÆMMENDE hvad man kan bilde blinde folk ind i dette informationssamfund. Jeg tror på Julemanden, men troede da aldrig på dette amatøragtige pjat.

06/08-05En heks der ikke er en heks
Mange ville sikkert mene at hvis man ikke fandte denne film uhyggelig, ville man syndes den er dårlig. Jeg fandte den ikke uhyggelig, men jeg fandte filmen god.

24/02-05skuffet
Jeg glædede mig til at se denne film fordi den virkelig lød spændene og havde fået gode anmeldelser, men for mit vedkommende synes jeg virkelig den var kedelig. Desværre tror jeg også der er et par sider der spiller ind her, fordi jeg har aldrig rigtig hørt om publiceringen af den, altså hvordan de ville have folk til at tro at det var sket i virkeligheden.
Det at jeg ikke havde fået det med bragte ligesom lidt dårlig stemning med i det hele, fordi jeg sad og kedede mig og tænkte, "Hah, vil de have mig til at tro det er sket i virkeligheden? Sådan noget tror jeg ikke på".

Men ak ja, selvom disse roller spiller ind og påvirker min bedømmelse har jeg ikke rigtig noget der trak op. Jeg kedede mig virkelig da jeg så den, og kan derfor ikke anbefale den. Skærmen var jo sort snart halvdel...

30/01-05ok
Syntes ikke at den levede så meget op til det hysteri der var omkring den, men det skal også lige siges at jeg så den flere år efter den udkom...
Syntes ikke at det var særlig svært at se om det virkelig VAR dokumentar eller fiktion;-), men det var aligevel sjovt at bemærke hvor mange der faktisk oprigtigt var i tvivl.
Var dog vild med slutningen som faktisk VAR temmelig uhyggelig, og det var dejligt at se denne stil gyser igen, hvor selve stemningen alene er skræmmende nok.

30/01-05Genial
Anonym
Genial film...skal ses!!! Jeg hadede gyser film FØR jeg så den her...den er så genial!!!....den skal ses på vhs...Fakta

Medvirkende
Heather Donahue Heather Donahue
Joshua 'Josh' Leonard Joshua Leonard
Michael 'Mike' Williams Michael C. Williams
Lille fisker Bob Griffin
Interviewperson Jim King
Tjener (Sandra Sánchez) Sandra Sánchez
Fisker med briller Ed Swanson
Mary Brown Patricia DeCou
Mand med gul hat Mark Mason
Bag kameraet
Instruktion Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Produktion Robin Cowie, Gregg Hale
Manuskript Eduardo Sánchez, Daniel Myrick
Fotografi Neal Fredericks
Klip Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Scenografi Ricardo Moreno
Musik Tony Cora
Genrer og relationer
Genre Gyser
Undergenre Low-budget, Mockumentary
Nøgleord Hjemmevideo, Legende
Relaterede film Blair Witch
Premieredatoer
Biograf 02.12.1999
Dvd 29.03.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 78 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 86.774
Selskab Haxan Entertainment
Biodistributør Nordisk Film

Se også...