Unge Andersen

Den unge og sårbare H. C. Andersen bliver som 18-årig optaget på latinskole i Slagelse, hvor han bliver undervist af den tyranniske lektor Meisling. Her finder den unge Andersen sin fortælle-stemme, som senere skal blive berømt i hele verden. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama
Instruktør Rumle Hammerich
Medvirkende Simon Dahl Thaulow, Henning Jensen, Peter Steen, Lars Brygmann
Spilletid 110 min.
Biopremiere 11.03.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Henning Jensen

Allerede med sin første film, ”Nitten røde roser” (1974), var Henning Jensen stemplet som skurk, og lige siden har hans filmroller ofte været af den mindre sympatiske art. Trier brugte ham som hospitalsdirektør i ”Riget” (1994); han er også meget benyttet som speaker til dokumentarprogrammer. Jensen, en af landets højt ...

Anmeldere

Politiken
"...generelt er der noget rent, ærligt og upoppet i forsøget..."

Berlingske
"...en nobel og nydelig film præget af prægtige locations, udsøgt scenografi og atmosfæremættede billeder i nøje afstemte douce farver..."

Jyllands-Posten
"Hvad der lever er skuespillerne...Men fordi den dramsitsk-psykologiske udvikling aldrig kommer i gang, er handlingen sat i stå fra starten..."

Weekendavisen
"Det er i trekantsdramaet mellem rektor Meisling, plejebarnet Lille Tuk og H.C. Andersen, at filmen skal finde sit liv og også gør det et godt stykke af vejen..."

Information
"...gør meget ud af tidsbilledet og andre udenværker, men mangler det vigtigste: En overbevisende gestaltning af fødselsdagsbarnet."

B.T.
"Trods de tekniske krumspring og de flotte billeder gemmer 'Unge Andersen' desværre en støvet kostumefilm i sig..."

Filmland
"Skal man vælge mellem de mange tilbud, som H.C. Andersen året byder på, så er 'Unge Andersen' et godt sted at starte - alene fordi filmen giver et anderledes billede af den store eventyrdigter."

Cinemazone
"Der bliver taget god tid til at udpensle de prægtige romantisk, eventyrlige kulisser og dvæle ved detaljerne, og en række af filmens enkelte scener er decideret udsøgte."

Brugere

06/06-07Savner kant
Filmen er egentlig udmærket et langt stykke hen ad vejen, men når skovens dyr pludselig stopper op, fordi H.C. fortæller eventyr, så er man simpelthen for langt ude!

Filmen savner ganske enkelt kant og ikke mindst konsekvens på nogle planer. For det er jo en biografifilm, men hvorfor så begynde at digte fiktive slutninger, i stedet for bare at holde sig til H.C's egen og virkelige historie som i øvrigt er god nok i forvejen!

Men okay. Filmen indeholder tilgengæld masser af flotte biller, en dygtig Henning jensen som Rektor Meisling og en masse andre ting, der dog alligevel gør filmen et skue værdigt.

-Tre stjerner med pil ned!

28/01-06Hej Alle Sammen
Anonym
Jeg synes virkelig Mikkel Hesseldahl KOnyher er en god skuespiller, vil selv være sanger og skuespiller! har desværre ikke deres CD-Mindcall men jeg må jo bare nøjes med at prøve og følge med;) hehe..., Men ellers må det være hårdt for dem at skulle spille, passe deres ting og holde ALLE de glade...!!!

23/06-05Sentimentale H.C.
Jeg så Unge Andersen med stor interesse, da den i sin tid, blev sendt på tv.

Hvad jeg synes om filmen er dog en blandet historie.

For det første, så synes jeg, at skuespillerne gør det rigtig godt! Her vil jeg specielt fremhæve Henning Jensen og Mikkel Konyher.

Den unge Andersen er lidt af et 'tudefjæs' ja .
Men, jeg synes, at Simon Dahl Thaulow spiller sin rolle meget overbevisende , og troværdigt.
Vi får her at se; en usikker, stolt, yderst følsom og en poetisk sjæl folde sig ud og prøve at leve det liv, som han altid har drømt så stærkt om. Og på trods af hans besværlige sind, og hans luftige drømme, som ofte besværliggører hans liv, så kører han alligevel lige på, hvér gang.
Specielt det, synes jeg, at Simon Dahl Thaulow evner at vise fint i rollen som den unge H.C. ...

06/04-05Rigtig god film
Anonym
Det er en cool film og alle er nogle gode skuespiller, den bedste er nok Mikkel som spiller Tuk. Men det er en film jeg kan se igen og igen.

Jeg græder virklig når Tuk er ved at dø eller bliver slået. Men rigtigt godt spillet til alle skuespiller!!!

Det bliver et 10 ud ad 10 fra Natasha fra Århus!!!

30/03-05ok.
Anonym
underholdene og spænene. 4 stierner. Så den på tv.

30/03-05Fint fint meeen..
Anonym
Lige lovligt pæn og dannet udførelse af en bondsk drengs virkelighed, men undrer mig allermest over hvorfor at H.C. Andersen som ung, skal ligne Elefantmanden fra David Lynch filmen "The elephant man". Jeg mener det, - tjek ligheden imellem den fysiske anatomi på den unge H.C. og John Hurts maskering. Mærkeligt.

30/03-05Fremragende plot ferskt udført
Rektor Meisling bliver en uhyre interessant person i Henning Jensens fortolkning. Desværre mere interessant end filmens ambitionsniveau rækker til.

Der er egentlig masser af saft og kraft i historien om Andersen, Tuk og Meisling på latinskolen i Slagelse i 1820erne til at bære en hel film i sig selv. Desværre skal det hele indrammes i en omgang overflødig pseudo-respektiv "sovs" i form af den aldrende, døende Andersen, der ser tilbage på sit liv, som han beretter for en hjertensgod tjenestepige.

Unge Andersen i skikkelse af Simon Dahl Thaulow har man bestemt ikke ondt af. Han er faktisk ligeså egocentreret, som Meisling beskylder ham for at være. Og dét er egentlig dét, som sikrer min overvejende sympati for filmen OG samtidig dét, som gør filmens stemning og dialog momentvis både ...

28/03-05Meget interesant!
Anonym
Filmen er meget spændende men lever ikke helt op til de forventninger jeg havde om filmen. Lidt ærgeligt vil jeg nok sige...

27/03-05hold da op man!!!
det er bare den bedste serie jeg nogen side har set med HCA... den er bare for god... jeg er helt vild med den måde Mikkel Konyher og Simon Dahl Thaulow spille på... hold op hvor er det godt...

22/03-05VISES I TV.
Anonym
Denne film vises på DR-Tv i 2 afsnit. Søndag aften primetime, med genudsendeslse sent mandag aften. God fornøjelse.Fakta

Medvirkende
Unge H. C. Andersen Simon Dahl Thaulow
Rektor Meisling Henning Jensen
Gamle H.C. Andersen Peter Steen
Hr. Collin Lars Brygmann
Fru Meisling: Puk Scharbau
Tuk Mikkel Konyher
Henriette Tuva Novotny
Wulff Geert Vindahl
Rahbek Peter Hesse Overgaard
Olsen Troels II Munk
Oehlenschläger Steen Stig Lommer
Werliin Jon Lange
Moderen Lise Stegger
Bedstefaderen Per Oscarsson
Sofie Stine Fischer Christensen
Bag kameraet
Instruktion Rumle Hammerich
Produktion Tina Dalhoff
Manuskript Rumle Hammerich, Ulf Stark
Fotografi Nicolai Brüel
Klip Morten Højbjerg, Camilla Skousen
Scenografi Peter de Neergaard
Musik Jacob Groth
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 11.03.2005
Dvd 12.09.2005
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2005
Spilletid 110 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 10.037
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film

Se også...