Den gode elev (The Apt Pupil)

Det er 1984 og Todd (Brad Renfro) har temauge om nazityskland i skolen. Hans interesse bliver fanget og han læser mere om emnet. Ved et tilfælde opdager han, at krigsforbryderen Dussander (Ian McKellen) bor under en ny identitet hans by. Todd melder ikke sin opdagelse til myndighederne, men afpresser i stedet Dussander til at fortælle om sine forbrydelser for Det Tredje Rige. Snart er de to viklet ind i et sygeligt afhængighedsforhold, med meget slemme konsekvenser. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Thriller
Instruktør Bryan Singer
Medvirkende Brad Renfro, Ian McKellen, Joshua Jackson, Mickey Cottrell
Spilletid 111 min.
Biopremiere 25.12.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Ian McKellen

Ian Murray McKellen, klassisk engelsk skuespiller, har på teater og tv spillet alt fra Hamlet til Hitler. Han producerede og spillede titelrollen i Richard Loncraines saftige modernisering af Shakespeares "Richard III" (1995) og vred hver en svidende replik til sidste vitrioldråbe. McKellens portræt af den aldrende gyser-instruktør James Whale i ...

Anmeldere

Scope
Jah, han var vist gode venner med Hitler

Det er ikke ofte, at en stort set uprøvet instruktør bliver hædret med Oscars, men det var hvad der skete for Brian Singer og dennes film nr. 2, "The Usual Suspects". Derfor er vi også mange, som med spænding har set frem til hans næste film - "Den gode elev".
"Den gode elev" er baseret på en Stephen King-novelle, fra samme bog som "Stand By Me" og "The Shawshank Redemption". Og er der noget, Stephen King kan, så er det den syge og ulækre historie. Det er sådan en af slagsen, der er forlægget for "Den gode elev".

Todd (Brad Renfro) er den dygtige highschool-elev, som har temauge om Nazi-Tyskland. Han bliver inspireret til at læse mere og udvikler en sygelig fascination af, hvad der skete under krigen. Han bliver besat for at finde ud af, hvad der drev mennesker til at begå de handlinger, de gjorde under holocoust. Ved et tilfælde opdager han, at en gammel mand i byen formentlig er den eftersøgte naziforbryder Karl Dussander (Ian McKellen). I stedet for at melde sin opdagelse til myndighederne, konfronterer Todd den gamle nazist med sin viden. Han vil undlade at melde ham, hvis Dussander tilgengæld vil fortælle om, hvordan det virkelig var i udryddelseslejrene. Det bliver starten på et sygeligt afhængighedsforhold, hvor de to spinder et net af løgne og bedrag omkring sig. Det går naturligvis ikke i længden. Specielt ikke når der kommer mord med ind i billedet.

Med sådant oplæg burde Brian Singers talent have rig mulighed for at udfolde sig. Men det er som om, der mangler noget. Filmen er slet ikke nær så stramt skruet sammen som "The Usual Suspects" (1996), og der var da et par gange, hvor jeg kiggede på mit ur. For selvom historien er spændende, bliver den trukket for meget i langdrag, og nogle scener kunne med held være skåret fra.

Dette betyder dog ikke, at "Den gode elev" hermed er en dårlig film. At skære ind til benet i en film er efterhånden mere reglen end undtagelsen. "Den gode elev" byder dog på et par meget solide skuespilspræstationer. Brad Renfro er simpelthen uhyggelig som den pæne dreng med en skyggeside. Det er rart at se, at han kan levere det, han lovede (og mere til), da han som tolvårig debuterede i Joel Schumachers "Klienten".

Og Ian McKellen legemeliggører fantastisk det nazistiske dilemma. For det ene øjeblik er han en helt almindelig, elskelig og lidt fordrukken gammel mand, det andet en grim psykopat. Det gode skuespil er det, som redder "Den gode elev". Det gør, at de sekvenser som virker, også er de mest ulækre og ubehagelige længe set. Og fordi "Den gode elev" trods alt giver en noget at tænke over, og bliver liggende lige under huden og lurer, så bliver det til tre øjne til "Den gode elev".

Brugere

01/05-03Skræmmende Singer
Anonym
Den hæderkronede Singer har her igen begået et mester, denne gang skræmmende og psykologisk - fuldstændig som "The Usual Suspect". Historien om den gamle Nazi der lever undercover i USA er langt fra urealistisk, den er skræmmende virkelig. Derfor regner jeg filmen for et mesterværk, ikke pga. vild action eller flotte effekter, men pga. suplimt skuespil og nerve uden nogensinde at blive overspillet eller melodramatisk. En flot film, 100 gange mere skræmmende end nutiden teenage-"skræk"-film. Et perfekt gys, 6 stjerner!

25/07-02Vanvittig flot skuespil!
Anonym
En film hvor man ser to forskellige generationer stå over for hinanden og fremføre et fantastisk spil, imellem en tidligere nazist og en amerikansk teenage dreng. Noget der først lyder meget syrealistisk, men når først Brad Renfro bliver viklet ind i Ian Mckellens spind er det en vanvittig spændende proces de begge går igennem, hvor de kører hinanden ud i det sindsyge, igennem løgne og trusler.

02/07-02Psykologisk thriller
Anonym
Alvorsfuld og krybende uhyggelig thriller, der leverer spil i mesterklassen i det psykologiske spil der kører mellem filmens to hovedroller. Filmen er af den slags, der klarer sig uden en masse grafisk vold (selv om den der er, er slem), men kører meget på den indre psykologi og den ydre "mørke" stemning. På grænsen til det væmmelige (og lidt til) i visse scener, men fortæller også hvor stærkt et våben, ondskab kan være.

Fakta

Medvirkende
Todd Bowden Brad Renfro
Kurt Dussander Ian McKellen
Joey Joshua Jackson
Sociologilærer Mickey Cottrell
Monica Bowden Ann Dowd
Richard Bowden Bruce Davison
Victor Bowden James Karen
Agnes Bowden Marjorie Lovett
Gymnstiklærer David Cooley
Becky Trask Heather McComb
Dan Richler Joe Morton
Bag kameraet
Instruktion Bryan Singer
Produktion Bryan Singer, Jane Hamsher, Don Murphy
Manuskript Brandon Boyce
Fotografi Newton Thomas Sigel
Klip John Ottman
Scenografi Richard Hoover
Musik John Ottman
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 25.12.1998
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 111 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 1.705
Selskab Paramount Pictures, TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...