Almost Famous

Den 15-årige William anmelder musik for en lokal undergrundsavis. En dag får han tilbudt at tage på turne med det håbefulde band Stillwater for at skrive en artikel til Rolling Stone. Hans strikse mor giver ham lov med ordene "don't use drugs". På turen udvikler William venskaber med bandets guitarist og sanger samt groupien Penny. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama, Komedie
Instruktør Cameron Crowe
Medvirkende Billy Crudup, Frances McDormand, Kate Hudson, Jason Lee
Spilletid 123 min.
Biopremiere 26.01.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kate Hudson

Efter rollen som groupien Penny Lane i Cameron Crowes selvbiografiske 'Almost Famous' (2000) var den unge Kate Garry Hudson mere end bare næsten berømt. Filmen fik gode anmeldelser, blev et pænt kommercielt hit og indbragte Hudson en Oscar-nominering for bedste birolle Forinden havde Hudson haft roller i '200 Cigarettes' (1998), et ensemble-dr...

Anmeldere

Scope
En dreng træder i karakter

Cameron Crowes første film i 4 år er en fremragende og varmt underholdende fortælling om en 15-årigs oplevelser på de amerikanske landeveje med rockbandet Stillwater, dets groupies og andre hjælpere

Hvilken teenager ville ikke misunde den 15-årige William? Han er på turné med et af sine foretrukne rockbands og får adgang til alle de udskejelser, der følger med i kølvandet. William er nu ikke interesseret i sex og drugs, men kun i rock'n'roll. Efter et par artikler til en lokal undergrundsavis er han blevet hyret af det ansete magasin Rolling Stone til at lave en stor reportage om det mellemstore rockband Stillwater, og han ser det som sin store chance for at vise, hvad han dur til. Året er 1973, og hvis man skal tro Williams mentor, Lester Bangs (Phillip Seymour Hoffman), så er rockmusikken så godt som død. Men den uskyldige og ambitiøse purk har dog masser af mod på oplevelser og på at sætte ord på dem. Han knuger sin notesblok til sit bryst, mens han står på sidelinjen og er vidne til Stillwaters indbyrdes stridigheder og deres udskejelser i kulissen.

Selvbiografisk historie
I sin godt og vel selvbiografiske film sender den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Cameron Crowe sit alter ego, William, ud på en moderne dannelsesrejse, hvor han bliver tvunget til at forholde sig til venskab, kærlighed og integritet. Der er ingen egentlige skurke eller dumme svin i "Almost Famous", men til gengæld masser af mennesker, der er ofre for deres egne svagheder. Intet ville være mere taknemmeligt end at lave tykt grin med de selvoptagede musikere og deres ansvarsløse livsstil, men Crowe holder sig langt væk fra alt, der minder om heavy rock-satiren "This is Spinal Tap" (1984). Selvom der er masser at grine af, udtrykker Crowe stor sympati med de stakkels, utilstrækkelige mennesker.

Gode råd - dårligt selskab
"Vær ærlig og nådesløs - og lad være med at blive venner med musikerne". Det er et af mange råd, som William får af Bangs. Især det sidste får han svært ved at leve op til. Den sympatiske guitarist Russell (Billy Crudup) tager godt imod William, og han bliver fortrolig og vist nok forelsket i den jævnaldrende groupie Penny Lane, der til gengæld er skudt i Russell. William bliver langsomt trukket ned i sumpen af den frie livsstil på landevejen. Heldigvis har han en telefonisk livline til sin mentor, der altid er er villig til at give ham professionel og åndelig vejleding. Gradvist lærer William at stole på sin egen intuition om, hvad der er rigtigt og forkert, ligesom han også mander sig op til handling, frem for blot altid at være betragter. Det er på mange måder ironisk, at William tager sine første alvorlige skridt ind i den voksne verden ved at være sammen med en flok ubekymrede twentysomethings, der opfører sig som om, livet er en lang ungdomsfest.

Autentisk tidsbillede
Crowe har skabt et kærligt tilbageblik på dengang, da 60'ernes idealisme blev afløst 70'ernes hedonisme og langhårede rockbands. Crowe var selv rockjournalist som teenager, og han formår at give stor autenticitet i skildringen af tiden. Patrick Fugit har i rollen som William det rette barnlige ansigt med intelligente øjne, mens Kate Hudson giver overbevisende dybde og tyngde til groupien Penny Lane. Desuden skal især McDormand, der er fremragende som Williams skrappe, men kærlige mor, samt Crudup og Hoffman have stor ros for deres præstationer. Crowe har lavet et kærligt og nuanceret portræt af en ung fyrs første alvorlige skridt på egne ben. Og så er den så forbandet underholdende, at man ikke kan gøre andet end at råbe "ekstranummer", indtil lyset tændes.

Brugere

27/11-03crowe beretter
Anonym
Uhyre seværdig og underholdende musikfilm, der balancerer perfekt på kanten mellem drama og komik. Den prisbelønnede Cameron Crowe (Jerry Macguire og Vanilla Sky) har skrevet og instrueret filmen, som er semi-biografisk, da Crowe selv har været den yngste skribent på Rolling Stones. Det kan man mærke på filmen, der virker utrolig personlig og derfor også troværdig og nærværende.

Crowe har altid haft et godt tag i skuespillerne, og her gør de alle sammen det rigtig godt. Hovedrollen spilles talentfuldt af Patrik Fugit, mens man bedåres af Kate Hudson, der fik sit ultimative gennembrud. God er også Billy Cudrup, mens Jason Lee, Philip Seymor Hoffman og ikke mindst Frances McDormand lyser op i biroller.

Filmen består, som altid i Crowe’s film, af perfekt valgt musik, der giver ...

15/01-03Almost perfect
Anonym
Der er meget at komme efter i Cameron Crowes bedste film.
Først og fremmest er det en livsbekæftende film, om skridtet fra ung til voksen, formidlet gennem kærligheden til kunsten (i dette tilfælde rock-musik). Det er også en film, der selvom den tilsyneladende har en typisk Hollywood happy ending, ikke forsøger at stikke folk blår i øjnene.
Crowe har med sine egne erindringer, været i stand til, som Nils Malmros, at have et klart blik for detaljen. Noget, der ellers ikke er Crowes varemærke.
Instruktionen er altså førsteklasses, hvilket smitter af på skuespilspræsationerne. Kate Hudson fik et stort gennembrud, og Frances McDormand som moderen og især Patrick Fugit som William brillierer.

I alt væsentligt forekommer "Almost Famous" at være en af de 10 bedste Hollywood-film i det s...

02/07-02Rock 'N' Roll
Anonym
Godt lavet og velspillet drama med god musik. Instruktør Crowe har bygget filmen på sine egne oplevelser i 70'erne, da han som den yngste nogensinde blev ansat på netop "Rolling Stone Magazine". Det er der kommet et kærligt/kritisk og nostalgisk kig bag facaden på rockscenen ud af, med al dens selvforherligelse, overfladiskhed og dobbeltmoral. Men det er også en hyldest til de mennesker der befolker denne verden, groupier og massere af andre velmenende og naive mennesker. Den version jeg så, var den lange såkaldte \"bootleg Cut\".

Fakta

Medvirkende
Russell Hammond Billy Crudup
Elaine Miller Frances McDormand
Penny Lane Kate Hudson
Jeff Bebe Jason Lee
William Miller Patrick Fugit
Anita Miller Zooey Deschanel
Dick Roswell Noah Taylor
Ed Vallencourt John Fedevich
Larry Fellows Mark Kozelek
Jann Wenner Eion Bailey
Lester Bangs Philip Seymour Hoffman
Bag kameraet
Instruktion Cameron Crowe
Produktion Ian Bryce, Cameron Crowe
Manuskript Cameron Crowe
Fotografi John Toll
Klip Joe Hutshing, Saar Klein
Scenografi Clay A. Griffith, Clayton Hartley
Musik Nancy Wilson
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Premieredatoer
Biograf 26.01.2001
Dvd 02.02.1970
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 123 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 28.772
Selskab DreamWorks, Vinyl Films
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 2001, Bedste original manuskript
Golden Globes 2001, Bedste komedie
Golden Globes 2001, Bedste kvindelige birolle

Se også...