Giv det videre (Pay It Forward)

Den 11-årige skoledreng Trevor får en opgave i samfundsfag, der i al enkelthed går ud på at finde en måde at gøre verden til et bedre sted at være i - og dernæst føre ideen ud i livet. En stor mundfuld for en lille dreng, men Trevor er ikke tabt bag en vogn. Han har en idé. Et princip om at udføre virkelig store tjenester for tre mennesker, som til gengæld hver især skal gøre store tjenester for tre andre mennesker. Barmhjertighed efter pyramidespilsprincippet. Gode gerninger spreder sig nu som ringe i vandet over hele USA. Spørgsmålet er blot, hvem der har tænkt sig at hjælpe Trevor. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Mimi Leder
Medvirkende Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Jay Mohr
Spilletid 123 min.
Biopremiere 26.01.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kevin Spacey

"Årtiets bedste skuespiller!" skreg magasinet Empire i 1999, og det var svært at være meget uenig. Der skulle et par solide psykopatroller til for at slå Kevin Spacey Fowlers navn fast i det brede publikums bevidsthed. Det skete i to af halvfemsernes bedste film, nemlig 'The Usual Suspects' og 'Seven', begge fra 1995. Han scorede en fortjent ...

Anmeldere

Scope
Lille ide med stor effekt
Gi' det videre" er en sympatisk film med stort skuespil og en lille, men god idé.

På sin første skoledag efter sommerferien får den 11-årige Trevor og hans klasse en tilsyneladende umulig opgave udstukket af den nye samfundsfagslærer. Denne sært fascinerende og karismatiske lærer har besluttet sig for at vække eleverne fra deres præpubertære selvtilstrækkelighed og få dem til at forstå det ansvar, der påhviler dem som verdensborgere. Opgaven går ud på at finde en måde at ændre verden til det bedre - og dernæst føre tanken ud i livet.

Som ringe i vandet
Trevor er af en ganske særlig støbning. Alene med en mor, der arbejder det meste af døgnet som servitrice på en stripklub og i øvrigt har meget svært ved at holde sig fra flasken, har Trevor tidligt været tvunget ind i en voksenrolle. Alligevel har han beholdt så meget af barnets uspolerede tro på det gode i mennesker, at han får ideen til "Gi' det videre"-princippet. Ideen er at gøre tre mere eller mindre vilkårlige mennesker en stor tjeneste, som kan ændre deres liv til det bedre. Disse tre skal ikke betale tjenesten tilbage, men hver især give den videre til tre andre mennesker. Således skal godgørenhed spredes som ringe i vandet med en bedre verden som slutresultat.

En smuk tanke, som er svær at føre ud i livet. Trevors egne tre projekter ser da også ud til at fejle. En hjemløs narkoman, som han har givet mad, husly og penge, kan ikke holde sig stoffri. Forsøget på at smede sin ensomme mor, Arlene, sammen med sin i virkeligheden kontaktsky samfundsfagslærer, Eugene, ser heller ikke ud til at lykkes. Og hans klassekammerat får stadig bank af de store drenge. Men derfor kan tanken jo være god nok.

Jesus, Gandhi, King og ... Trevor
"Gi' det videre" er en stilfærdig, sympatisk og ikke mindst velspillet film. Det er svært at fremstille noget om godhed på film, uden at det bliver for sukkersødt, fadt eller kedeligt. Men det lykkes i rimelig grad i denne fortælling, der tematisk befinder sig i selskab med historierne om Jesus, Gandhi og King. Alle filmens figurer er i en vis udstrækning forkrøblede - fysisk, psykisk eller emotionelt - og det giver langt hen ad vejen "Gi' det videre" en god balance. Om man køber filmens budskab eller ej må være en smagssag. Vi kender alle kædebreves potentielle gennemslagskraft, omvendt er det svært at forlige sig med tanken om, at det gode har en chance i en kynisk verden.

Instruktøren Mimi Leder, som tidligere har gjort sig bemærket med actionfilm som "Deep Impact" (1998) og "The Peacemaker" (1997), har denne gang bevæget sig ind på en sti, der utvivlsomt vil kunne gøre hende til Oscar-kandidat med tiden. Det bliver givetvis ikke med denne - dertil er fortællestrukturen i filmen for usikker og rodet, ligesom slutningen kører helt af sporet - men med det talent, hun viser for at afvikle et sådant drama, og sin delikate personinstruktion skal det nok komme til hende med tiden.m

Som den på overfladen karismatiske lærer, Eugene, der har sine helt egne dæmoner at kæmpe med, yder Kevin Spacey endnu engang en fantastisk præstation. Det er utroligt, hvad den mand kan vise uden at gøre ret meget. Ligeledes viser Haley Joel Osment som Trevor, at det han viste i "Den sjette sans" (1999), som gav ham en Oscar-nominering, ikke var en tilfældighed. Han er, allerede før han rammer teenagealderen, én af de bedste og mest spændende amerikanske skuespillere. Også Helen Hunt gør det godt med afbleget trailer trash-hår og dårlig makeup, og skaber måske det allermest rørende portræt af dem alle. Tre skuespilpræstationer, der tilsammen hiver karakteren et øje op.

Brugere

08/07-05HAN ER DEN BESTE SKUESPILLEREN
Anonym
jeg så filmen hos en vennine, og da den var ferdig, gråt jeg i en halvtime... jeg elsket den, og den rørte inne i hjertet mitt... dagen etter så jeg den enda en gang, og da gråt jeg minst like mye. Haley er den beste skuespilleren jeg noen gang har sett, og jeg elsker både "pay it forward", og "the sixth sense". de filmene kommer jeg ALLTID til å huske.

05/01-05Frustrerende...
- at instruktøren ikke fik mere ud af denne film. Ideen bag filmen er jo god, for ikke at sige genial. Men da den ikke rigtig lykkes, siver den og filmen, ud i bare at være et simpelt kærligheds-drama, som vi har set så ofte før.


Spoiler: Slutningen er da også noget af det mest kedelige vi længe har set. Hvis nu at han døde på noget a la samme måde, som i American History X, kunne den være troværdig. Men da man ikke tidligere i filmen er blevet præsenteret for personer der hader ham (på trods af at den varer over 2 timer), så vælger instruktøren den lette vej: at han ved et uheld bliver dræbt med en kniv. Hvor let kan det blive...

30/11-04Den smukkeste film jeg har set
Anonym
Denne film præsenterer en ide, der rækker meget længere end næste kærlighed. Det handler om troen på det bedste i os alle sammen. En fantastisk film med skuespillerpræstationer af højeste klasse.
Se den!!!

28/10-04den er bare suveræn
Anonym
jeg er normalt ikke til sådan nogle film men den her skal bare ses den kan ses optil flere gange selv mig der er 14 år syntes den er god jeg har næsten aldrig set nogen film magen til.

16/05-04Den er virkelig god
Anonym
Det er længe siden at der er en film der har gjort så stort et indtryk på. Den giver virkelig noget at tænke over.

Må vi hver især gi det videre

06/01-04giv det igen
Anonym
Denne film har et interessant udgangspunkt og historie, men den er alt for kvalmende moraliserende. Meningen er rigtig god, men man kan ikke overse de mange, irriterende fejl i filmen. Skuespillerne fejler ikke noget, og især Haley Joel Osment imponerer igen. Jeg havde regnet med mere fra denne film, og endte derfor med en skuffende konstatering.

12/11-03Det gode ved filmen, er...
Anonym
... at drengen godt ved, hans projekt er dømt til at mislykkes. Da læreren siger til ham i skolen "Dine kammerater mener ikke, at dit projekt holder. De kalder det utopisk, blåøjet, uladsiggørligt", så svarer han bare: "Og hvad så?"

Han "betaler frem" - ikke for at frelse verden eller gøre den bedre, som opgaven lød - men simpelthen fordi, det er det rigtige at gøre. Pligt-etik hedder det hos Kant.

Derfor er det også helt rigtigt, at han dør til sidst, i et meningsløst slagsmål, uden at drabsmanden tilsyneladende overhovedet tænker over, hvad han gør. Pligtetikken taber altid overfor den instinktive ødelæggelsestrang.

Det er også ret godt, at folk kommer vadende med deres stearinlys hen til moren, da drengen er død. Det er faktisk det mest deprimerende moment i hele filmen. For ...

10/08-03Jesper
Anonym
De to der slår ham ihjel til sidst er også med i starten af filmen! Det er dem der prygler en stakkels lille knægt på et tidspunkt. så deeet....!

Fed film, jeg synes den er virkelig dejlig!

23/03-03I´m paying it forward....
Anonym
... to you. Filmen er en anelse langtrukken, men er bortset fra det, helt fantastisk! Den har et virkelig godt budskab der vedrører alle. Og så er det første gang i meget lang tid at jeg har set en film der fortæller om det gode i mennesker. Alt i alt en meget smuk fortælling. se den..... Og giv det videre!
******

17/09-02Ikke Godt Nok
Anonym
Moralsk fortælling og sukkersød kærlighedsfilm, med den ellers gode Spacey i forfærdeligt skuespil. Den pudsige historie, som næppe er realistisk selv om den selvfølgelig ville kunne forekomme, er alt for amerikansk på den ufede måde, til at denne langsommelige film bliver andet end et underholdende, men hurtigt glemt glimt på filmens landevej, og med det hold skuespillere er det ikke godt nok.

Fakta

Medvirkende
Eugene Simonet Kevin Spacey
Arlene McKinney Helen Hunt
Trevor McKinney Haley Joel Osment
Chris Chandler Jay Mohr
Jerry James Caviezel
Ricki Jon Bon Jovi
Grace Angie Dickinson
Sidney David Ramsey
Thorsen Gary Werntz
Kvinde på broen Colleen Flynn
Bag kameraet
Instruktion Mimi Leder
Produktion Peter Abrams, Robert L. Levy, Steven Reuther
Manuskript Leslie Dixon
Fotografi Oliver Stapleton
Klip David Rosenbloom
Scenografi Leslie Dilley
Musik Thomas Newman
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 26.01.2001
Dvd 28.08.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 123 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 13.772
Selskab Warner Bros., Bell Air Entertainment, Tapestry Films
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...