Elsk mig (Alice et Matin)

"Elsk mig" er en kærlighedshistorie med forhindringer. Det er et psykologisk drama om en selvstændig og kynisk kvinde og en ung mand, der slæber rundt på en hel del bekymringer og skyldfølelse. Den franske instruktør André Téchinés har skabt endnu et behageligt drama. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør André Téchiné
Medvirkende Juliette Binoche, Alexis Loret, Mathieu Amalric, Carmen Maura
Spilletid 123 min.
Biopremiere 23.06.2000
Scope-score Afventer stemmer
Anmeldere
Brugere Afventer stemmer
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mathieu Amalric

Mathieu Amalric fik sin først hovedrolle i "Forførerens dagbog" (1995) som den filosofistuderende Gregoire, der forærer den unge Claire en oversættelse af Kierkegaards bog, der også har givet navn til filmen. I 1997 debuterede Amalric som instruktør med familiedramet og lavbudgetskomedien "Mange Ta Soupe".

Anmeldere

Scope
Kan man løbe fra fortiden?

André Téchinés har igen skabt et behageligt drama. "Elsk mig" handler om Alice og Martin, der virkelig må kæmpe for at holde sammen på sig selv og på hinanden

Martin (Alexis Loret) bor alene med sin mor og savner ikke videre sin far. Han tvinges dog til at flytte hen til ham, da moderen mener, det vil gavne hans fremtid. Faderen er kold og distanceret, og Martin er ulykkelig. Ti år senere ser vi ham storme ud af huset, med faderen liggende for enden af trapperne.

Nu dukker Martin så op hos sin halvbror i Paris. Han deler lejlighed med den kyniske Alice (Juliette Binoche), som først er meget afvisende over for deres nye bofælle.

Martin får dog tilsyneladende styr på tilværelsen og bliver hurtigt en efterspurgt fotomodel. Han lægger kraftigt billet ind hos Alice, som selvfølgelig også tør op, og snart er de uadskillelige. Men Martin er ustabil, og fortiden haler langsomt ind på ham, som den uundgåeligt vil gøre. Det endelige slag kommer, da Alice fortæller, at hun er gravid. Det vækker minder om Martins egen barndom til live igen, og herfra går det kun ned af bakke. Martin er tæt på at give op overfor livet, men Alice tager kampen op og sætter alt ind for at hjælpe Martin og deres kærlighed.

Kærlighed versus skyld
Franske film har ry for at være utilgængelige, men "Elsk mig" er ikke særlig kompliceret. Basalt set handler den om kærlighed og om at kæmpe for den. Den handler også om skyldfølelse. Om hvor meget et menneske er i stand til at lægge bag sig, og om hvor meget bagage man i stand til at bære rundt på, før ens verden bryder sammen.

"Elsk mig" kan betegnes som et psykologisk drama, som udfolder menneskelige relationer. Den spiller på tilskuerens nysgerrighed, da det ikke er står helt klart, hvad der skete dengang mellem Martin og hans far. Man kan derfor ikke lade være med at følge med og ønske at opklare mysteriet. Undervejs får man sympati for Alice og Martin og ønsker, at de klarer sig igennem.

Den franske stjerne og debutanten
Juliette Binoche er efterhånden en af de helt store franske skuespillere. Hun begår som sædvanlig en solid indsats med sin lidt kølige og mystiske fremtoning. Hun vækker stor sympatifølelse, da det viser sig, at hun ikke er så kynisk alligevel, men er villig til at ofre sig for kærligheden. Alexis Loret, som er debutant, fortjener også ros. Han har en flot udstråling og er overbevisende både som cool fotomodel, og som den ulykkelige Martin, der er tynget af barndommens traumer.

Fakta

Medvirkende
Alice Juliette Binoche
Martin Sauvagnac Alexis Loret
Benjamin Sauvagnac Mathieu Amalric
Jeanine Sauvagnac Carmen Maura
Frederic Sauvagnac Jean-Pierre Lorit
Lucie Marthe Villalonga
Robert Roschdy Zem
Victor Sauvagnac Pierre Maguelon
Francois Sauvagnac Eric Kreikenmayer
Martin, barn Jeremy Kreikenmayer
Bag kameraet
Instruktion André Téchiné
Produktion Alain Sarde
Manuskript Olivier Assayas, Gilles Taurand, André Téchiné
Fotografi Caroline Champetier
Klip Martine Giordano
Scenografi Maria José Branco
Musik Philippe Sarde
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 23.06.2000
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 1998
Spilletid 123 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 2.755
Selskab France 3 Cinéma, Le Studio Canal+, France 2 Cinéma (FR 2), Les Films Alain Sarde

Se også...