Kirikou og troldkvinden (Kirikou et la sorcière)

Det er et prægtigt fabeleventyr, som præsenteres i den fransk-afrikanske tegnefilm "Kirikou og troldkvinden". Historien om den lille, vakse dreng Kirikou som befrier landsbyen fra troldkvinden Karabas sorte magi har både charme og sjæl, og som et ekstra plus er de danske stemmer glimrende indtalt af bl.a. Sidse Babett Knudsen, Paprika Steen og Lars Bom. © Scope

Produktionsår 1998
Instruktør Michel Ocelot
Medvirkende Antoinette Kellermann, Fezele Mpeka, Kombisile Sangweni, Theo Sebeko
Spilletid 74 min.
Biopremiere 09.06.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Michel Ocelot

(INSTRUKTØR)
Franske Michel Ocelot har lavet de tre animerede kortfilm "The Three Inventors" (1980), "La Légende du pauvre bossu" (1982) og "Les Quatre voeux" (1987), samt "Princes et princesses" (1999) i spillefilmslængde. I danske biografer har vi kun set ”Kirikou og troldkvinden” fra 1998. Ocelot fik inspirationen til "Kirikou” fra et ...

Anmeldere

Scope
Menneskeklog afrikansk tegnefilmsfabel

Der er både charme, elementær spænding og opbyggelig morale i eventyret om "Kirikou og troldkvinden". Den fransk-senegalesiske tegnefilm kommer hertil med en række festivalpriser i bagagen og har fået danske stemmer af bl.a. Sidse Babett Knudsen, Paprika Steen og Lars Bom

I en lille vestafrikansk landsby fødes en lille dreng. Fra første øjeblik kan han selv tage de første besværgende skridt ud af sin mors skød, klippe navlestrengen og erklære med vished i stemmen: "Mit navn er Kirikou!" Landsbyen ligger under for den onde troldkvinde Karabas forbandelse. Hun har udtørret brønden, lagt afgrøderne brak, gjort livet surt for kvinderne og de gamle og bortført alle de de våbenføre mænd, som hun har fortryllet til feticher (en slags afrikansk statue).

Karaba er en gudesmuk, men uendeligt ond troldkvinde. Fra sin hytte ved foden af det Forbudte Bjerg vogter hun over den mindste bevægelse i landsbyen. Som spejder har hun en fetich på taget, som holder et årvågent øje med alt, hvad der rør sig og omgående rapporterer videre.

Kirikous søgen efter ondskabens væsen
Den lille Kirikou undrer sig noget over grunden til troldkvinden Karabas ufattelige ondskab. Han beslutter sig for at drage til det Forbudte Bjerg og konfrontere hende. Inde i bjerget bor Kirikous onkel, den gamle vise mand, som måske kender svaret på Karabas hemmelighed. Det bliver en farefuld rejse for Kirikou, som angribes af et hidsigt vildsvin, en blodtørstig grævling og en slange, men også får hjælp af en flok søde jordegern og en fuglemor med unger. Omsider står Kirikou overfor troldkvinden selv, nu med en viden som måske kan ophæve hendes magiske forbandelse over landsbyen.

Flere festivalpriser i bagagen
"Kirikou og troldkvinden", der er iscenesat af Michel Ocelot og har musik af Youssou N'Dour, modtog den prestigefyldte Grand Prix for bedste film ved animationsfestivalen i Annecy 1999 og tillige en pris for bedste animerede film på Chicago International Children's Film Festival. Stregen er mere primitiv end man kender den fra Disney-studierne, men fungerer glimrende på sine egne præmisser, og der er både charme og sjæl i fortællingen.

"Kirikou og troldkvinden" er en dejlig tegnefilmsfabel med et alment menneskeligt og tilgængeligt budskab, og selv om historien er henlagt til Afrika, har den universel appel og en god morale: tør man tage ansvar for sit eget liv, stå op imod verdens ondskab og tro på, at det gode vil vinde i sidste ende, kan man overkomme selv de største prøvelser. Det skal lige bemærkes, at man ikke bør tage de allermindste børn med i biografen, da der forekommer et par drabelige optrin undervejs.

I den danske versionering leveres stemmerne af Sidse Babett Knudsen som Kirikou, Paprika Steen som troldkvinden Karaba, Lars Bom og Vibeke Hastrup. Alle gør det glimrende og indlevende. Der er derfor masser af grunde til at tage far og mor i hånden og gå ind og se "Kirikou og troldkvinden".

Brugere

15/02-04Sød, men tam!
Anonym
Det er flere år siden jeg har set Kirikou og troldkvinden, men jeg kan godt huske den en smule.
Historien er sød og helt fin, så man bliver lidt grebet. Den er lidt langsom sine steder, da animationen er ringe! Når figurene bevæger sig er det stift og meget uvirkeligt!
Jeg kan dog huske at jeg ikke synes det gjorde så meget. Man skal ikke forvente det store, for lige bagefter jeg havde set denne film, ville jeg straks se en ny. Ikke fordi jeg var så begejstret, men derimod fordi det føltes som om jeg slet ikke havde set en film!
Nu så jeg den også med danske stemmer, der som sædvanlig ikke passede helt perfekt til karakterene, så jeg ved selvfølgelig ikke om den er bedre med originale stemmer!
Anyways, den kan sagtens ses hvis det skulle være!


Fakta

Medvirkende
Karaba Antoinette Kellermann
onkel Fezele Mpeka
moder Kombisile Sangweni
Kirikou Theo Sebeko
den gamle mand/Viellard Mabutho 'Kid' Sithole
Bag kameraet
Instruktion Michel Ocelot
Produktion Didier Brunner, Paul Thiltges, Jacques Vercruyssen
Manuskript Michel Ocelot
Fotografi Daniel Borenstein
Klip Dominique Lefèvre
Scenografi Thierry Million
Musik Youssou N'Dour
Genrer og relationer
Undergenre Animation
Premieredatoer
Biograf 09.06.2000
Øvrige oplysninger
Land Belgien, Frankrig
Produktionsår 1998
Spilletid 74 min.
Solgte billetter 22.623
Selskab France 3 Cinéma
Biodistributør Angel Films

Se også...