1900

I Italien bliver to drenge født på landet den samme dag i år 1900. Den ene som søn af en godsejer, den anden som bondesøn. De to vokser op sammen og bliver underligt nok rigtig gode venner. Med fascismens fremmarch og bøndernes spirende socialisme bliver modsætningerne mellem de to venner stadig større og venskabet stadig sværere at opretholde. © Scope

Produktionsår 1976
Genre Drama, Krigsfilm
Instruktør Bernardo Bertolucci
Medvirkende Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster, Donald Sutherland
Spilletid 250 min.
Biopremiere 15.07.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robert De Niro

Robert De Niro voksede op i New Yorks Little Italy og debuterede i en alder af 10 år som løven i en opsætning af "Troldmanden fra Oz". Efter at have kæmpet med småroller siden midten af tresserne fik han et mindre gennembrud i Martin Scorseses "Gaden uden nåde" (1973). Året efter fulgte "The Godfather II", og resten er historie, som man siger. ...

Anmeldere

Politiken
"Fotografen Vittorio Storaros panoramaer - hen over Po-landskabet såvel hen over politiske optrin med grå kavalerister, røde faner eller gyldent belyste høstarbejdere i fremmarch mod tyranniet, som man kun oplever det på plakater fra 1970'erne - dét er stadig storslået billedkunst."

Jyllands-Posten

Weekendavisen
"Der kommer næppe en europæisk film af denne størrelse og styrke igen."

Ekstra Bladet
"...stadig en usædvanlig smuk og farverig oplevelse..."

Cinemazone
"...som helhed forekommer filmen rodet og usammenhængende, som om Bertolucci ikke helt behersker det store stof."

Brugere

27/09-06Bertoluccis store røde 7
Fra første frame af Bertoluccis næsten fem timer lange epos af livet på landet i Italien i den første halvdel af det turbulente 20. århundrede fortryder jeg, at jeg ikke så filmen på det store lærred. Filmen er nemlig absolut fantastisk med sine billeder af store, bjergtagende åbne landskaber, hvor menneskelig smerte og gru udfolder sig.

Filmen starter nemlig med at fascismen bryder sammen i Italien efter krigen i 1945, og skræmte soldater og kommunistiske børn på landet griber til våben, og vi ser fascisten Attila (Donald Sutherland) bliver overfaldet af nogle bønder med høtyve. Filmen går derefter tilbage i et flashback til 1900 og fortæller om to drenge, den forældreløse bondesøn Olmo (en ung Gerard Depardieu) og godsejersønnen Alfredo (Robert DeNiro).

Alfredo og Olmo vokser o...

26/03-06- Som livet, lang men anstrengelsen værd - 11
Bertoluccis ”1900” står tilbage som et af de mest fyldestgørende tidsbilleder i filmhistorien. Heri består filmens kvaliteter hovedsageligt, og af den grund forbliver den relevant for fremtidens publikum.

De indledende scener er mageløse, og det er da også filmens første halvdel, der er bedst, hvor stemningsoplevelsen er ganske unik, og hvor man tager sig i at længes tilbage til en tid, man ikke har oplevet. I filmens anden halvdel findes en hel del døde perioder, hvor det intense drama udebliver en smule. Her går filmen fra at være en levende og rørende fortælling om venskabet mellem de to knægte til at være en mere rå historisk-politisk film om mødet mellem fascismen og socialismen i Italien helt op til Anden verdenskrig.

Den politiske skildring i filmen er skam også ganske spænd...

01/12-05Visuel saft og kraft
"En socialistisk Borte med Blæsten", som Bertolucci selv har beskrevet filmen. Det er nok ikke helt forkert. Men de pludselige tidsspring fremad undervejs skæmmer overblikket og karakterforståelsen. Derfor virker historien, som flere anmeldere anfører, noget usammenhængende.

Det er således ikke så meget fortællingen, som det er billedsiden, der virkelig gør "1900" til en mindeværdig filmoplevelse. Antallet af maleriske scener er nærmest endeløst i løbet af filmens i alt fire timers spilletid.

Så gør det mindre, at dele af historien virker lettere unuanceret eller fortænkt (Bertolucci vil vældig gerne skildre det gentagne forræderi mod de sande socialister i sin rene form).
Men bortset herfra er der formentlig ganske mange mindre detaljer, som faktisk styrker filmens troværdighed s...

Fakta

Medvirkende
Alfredo Berlinghieri Robert De Niro
Olmo Dalco Gérard Depardieu
Berlinghieri Burt Lancaster
Attila Donald Sutherland
Ada Fiastri Paulhan Dominique Sanda
Desolata Francesca Bertini
Regina Laura Betti
Ottavio Berlinghieri Werner Bruhns
Neve Stefania Casini
Leo Dalco Sterling Hayden
Anita Anna Henkel
Amelia Ellen Schwiers
Bag kameraet
Instruktion Bernardo Bertolucci
Produktion Alberto Grimaldi
Manuskript Franco Arcalli, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Bertolucci
Fotografi Vittorio Storaro
Klip Franco Arcalli
Scenografi Maria Paola Maino, Gianni Quaranta
Musik Ennio Morricone
Genrer og relationer
Genre Drama, Krigsfilm
Premieredatoer
Biograf 15.07.2005
Repremiere 15.07.2005
Dvd 03.07.2007
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Tyskland, Italien, Vesttyskland
Produktionsår 1976
Spilletid 250 min.
Selskab Artémis Productions, Produzioni Europee Associati, Les Productions Artistes Associés
Biodistributør Øst for Paradis
Priser Bodil 1977, Bedste ikke-amerikanske film

Se også...