Klasseturen (La classe de neige)

Den 12-Årige Nicolas er på skitur med sin klasse. Han er en indesluttet og nervøs dreng og plages samtidig af forfærdelige og grusomme mareridt. Langsomt og sikkert fortælles en historie om en plaget og traumatiseret dreng, der lider under farens svage sind og dårlige dømmekraft og lige så sikkert bygges det psykologiske drama op og levner ikke mange håb om lyspunkter forude. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama, Thriller
Instruktør Claude Miller
Medvirkende Clément van den Bergh, Lokman Nalcakan, François Roy, Yves Verhoeven
Spilletid 95 min.
Biopremiere 27.08.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Barndommens rædsler

Bør man fortælle en 12-årig dreng om onde mennesker, der kidnapper små børn og stjæler deres organer? Instruktøren Claude Miller har lavet en film om, hvor galt det kan gå, når et barn bliver forsømt og lider under forældrenes egne problemer.

Nicolas (Clèment van der Bergh) skal på skiskole med klassen. Faren (Francois Roy) vil ikke lade Nicolas køre i bus med resten af eleverne, så de kører selv derop. Nicolas, der er indesluttet og nervøs, føler sig derved endnu mere uden for fællesskabet end før. En yderligere belastende faktor er, at Nicolas glemmer sin bagage i bilen. Nicolas må låne en pyjamas og det gør ham endnu mere ked af det, da han har problemer med at tisse i sengen. Alle regner med, at faren vil vende tilbage med bagagen den næste dag, men han dukker aldrig op og ingen ved, hvor han er. Nicolas' nervøsitet øges og mareridtene begynder. Spændingen bygges langsomt op, samtidig med at alt bare bliver mere og mere dystert.

Når drøm bliver til virkelighed
Flashbacks og dramatiske fantasi-sekvenser bliver en del af filmen og disse billeder taler deres eget tydelige sprog og klargør nogle ting i forholdet mellem drengen og hans far. Det virker utroligt stærkt, når Miller i enkelte scener indfanger små ting og tegn, som bidrager til vores forståelse af filmen og øger vores forståelse for, hvad det er der sker med Nicolas. Filmens mest centrale og rammende bemærkning kommer fra den lille dreng, men skal ikke afsløres her, for den fungerer igen som et lille fingerpeg og gør derved slutningen endnu mere rørende og barsk. Men det skal opleves, så lyt efter når Nicolas kører i bil med sin lærer Patrick.


Dialogen er enkel ligesom skuespillet, og derved bliver de meget uhyggelige og voldsomme fantasier og drømme desto mere effektive. Skuespillet er godt over hele linjen, og det er utrolig let at føle med Nicolas og lide sammen med ham. Det er altid lidt mere forfærdeligt, når et barn har ondt, og det er svært ikke at blive fuldstændig opslugt af denne franske thriller.


"Klasseturen" er en hel og berigende oplevelse. Selvom den forløber meget stille og roligt - dog afbrudt af de dramatiske drømmesekvenser - så er stemningen altid intens og spændingen er vedholdende. Fordi en del af filmens åbenbaringer kommer via antydninger og symboler, og fordi der hele vejen igennem langsomt åbnes op for en smule mere af sandheden, så forbliver "Klasseturen" vedkommende og man føler, at den konstant er på sit højdepunkt. "Klasseturen" er en dejlig og smuk film, som efterlader dig ganske overvældet og "mæt". Og selvom drømme og fantasier fylder meget, har virkeligheden altid overtaget, og den får også det sidste ord.

Brugere

26/12-02Truffauts elev
Anonym
Claude Miller har gået i en god skole: Han var afdøde Francois Truffauts elev, og det er helt tydeligt. Drengen er i klar familie med Truffauts Antoine. "Klasseturen" er en meget nærværende film, der virkelig sætter sig. Det er uden tvivl en af de senere års bedste film.

26/09-02Sådan er fransk film også...
Anonym
"Klasseturen"er en intelligent, barsk, chokerende,imponerende, smuk og trist film, hvor 12-årige Nicolas spilles helt suverænt. Filmen er enkel; men med virkningsfulde klip tilbage i tid og ud og ind af virkeligheden. Spørgsmålet, som står tilsidst i ens bevidsthed er: "hvis man ønsker noget brændende nok, sker det så?"

Fakta

Medvirkende
Nicolas Clément van den Bergh
Hodkann Lokman Nalcakan
Faren François Roy
Patrick Yves Verhoeven
Frk Grimm Emmanuelle Bercot
Moderen Tina Sportolaro
Den besøgende Yves Jacques
Marie Ange Chantal Banlier
Ribotton Benoît Herlin
Lucas Julien Le Mouel
Bag kameraet
Instruktion Claude Miller
Produktion Annie Miller
Manuskript Claude Miller
Fotografi Guillaume Schiffman
Klip Anne Lafarge
Scenografi Jean-Pierre Kohut-Svelko
Musik Henri Texier
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 27.08.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig
Produktionsår 1998
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 4.535
Selskab Warner Bros., France 3 Cinéma, Le Studio Canal+
Biodistributør Camera Film
Priser Cannes 1998, Juryens pris

Se også...