Brokeback Mountain

I 1960'ernes Wyoming arbejder Jack Twist og Ennis Del Mar som cowboys. De to unge mænd er i begyndelsen venner, men gennemlever i løbet af sammeren et lidenskabeligt forhold . Da Jack og Ennis år efter mødes, er den ene familiefar og den anden forretningsmand, men de er stadig stærkt tiltrukket af hinanden. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama
Instruktør Ang Lee
Medvirkende Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway
Spilletid 134 min.
Biopremiere 25.12.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #60
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Heath Ledger

Den australske hunk Heath Ledger fik sin første internationale rolle som Patrick Verona i ungdomskomedien '10 Things I Hate About You' (1999). Siden har han udvist stor alsidighed i sit rollevalg, og kunne for eksempel et par år senere opleves som Mel Gibsons søn i det oppustede krigsepos 'The Patriot' (2000). Året efter bar han hovedrollen og...

Anmeldere

Politiken
"Hvis filmen handlede om kærligheden mellem en mand og en kvinde, ville den være banal og langstrakt. Kun fordi dens tabuoverskridelse er så bevidst - og fordi den vel også overskrider vores tabuer - bliver dens frygt og mismod så påtrængende."

Berlingske
"...man følger også den billedskønne krønike med bekymret sympati for dens to ulykkelige hovedpersoner, selv om de nu og da virker noget bøvede."

Jyllands-Posten
"Man behøver ikke at abonnere på nogen bestemt seksuel observans for at blive ramt af Ang Lees hjerteknusende bøssewestern."

Weekendavisen
"Kærlighedshistorien er nemlig straight som nogen, men rummer bare en følsomhed, som man ikke forbinder med dens setting, og deri ligger filmens store scoop."

Information
"...et episk fortalt, meget smukt og bredt appellerende kærlighedsdrama."

Ekstra Bladet
"...en barsk og gribende historie, der balancerer mellem undertrykte følelser og eksplosiv kropslighed."

B.T.
"Det er ikke til at bære, når den store kærlighed forsvinder som sand mellem fingrene på en. Her bliver kønnet ligegyldigt, og det er en god erkendelse at græde ud til i biografen."

Brugere

14/02-08Smuk Kærlighedshistorie
Den 3 dobbelte Oscar-vinder (Bla. Bedste instruktør) og 4 dobbelte Golden Globe- og BAFTA-vinder (Bla. Bedste Film) Brokeback Mountain er en utrolig smuk og gribene kærlighedshistorie, der fanger dig fra start til slut. den er rigtig god og Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway og Michelle Williams, Linda Cardellini og alle de andre spiller deres roller rigtig godt.

Specielt Michelle Williams overaskede mig, i sin rolle som Alma, og hendes Oscar-nomminering var fuldt fortjent.

Også Heath Ledger der desværre er død, spiller også rigtig godt som Ennis Del Mar.

en rigtig god film, der skal ses, og kan ses igen og igen

06/06-07Bareback Mountain
Masser af smukke billeder i en meget stemningsfyldt film. Ang Lee bruger kameraet ekstremt konsekvent - det er lige ved, at det bliver for symbolsk, at der er så stor kontrast mellem den maleriske natur, hvor de to hovedpersoner frit kan være sammen, og så den triste civilisation, som holder dem fra hinanden.

Billederne og musikken sætter den gennemført melankolske stemning i en film, der bevæger sig meget langsomt i mange små scener i hovedpersonernes liv gennem 20 år. Jeg syntes faktisk ikke, den føltes for lang, men samtidig er handlingen temmelig stillestående - så det er en lidt underlig oplevelse, der mest formidler en stemning.

Skuespillet er også af fin kvalitet, men det er sært, at Heath Ledger var tæt på at få en Oscar, for jeg synes faktisk, han overspiller sin træmand...

24/05-07Gribende smuk
Som mange har skrevet, fik Brokeback Mountain mest af alt omtale for sit tema. Nok den eneste film der har fået så meget liv i filmmedierne for at indeholde gay-cowboy-romance. Så kan man jo så spørge sig selv om det har gavnet filmen rent kommercielt. Ikke kun i medierne fik Brokeback Mountain omtale, også ved oscarfestivalen 2006 var den en af de store hovedemner, med 8 nomineringer stod den stærkt. Det blev da også til tre flotte statuetter. Jeg har fået set to af Ang Lee's værker, nemlig Hulk og Den meget roste Crouching Tiger, Hidden Dragon. Hulk syntes jeg er en stærk film, der er meget undervuderet, og Crouching Tiger, Hidden Dragon fandt jeg yderst skuffende. Brokeback Mountain satte sig så dybt i mig, at min respekt for den lille mand fra Taiwan er blevet enorm.

Brokeback Mou...

02/05-07Hjerteskærende mesterværk
Forventningerne var ikke store efter den opreklamerede lancering "Gay Cowboy movie", som blev fulgt op af de hjemlige medier i samme dur. Beskrivelsen er misvisende både med hensyn til gay og cowboy. Historien begynder vel egentligt , da en 9-årig Ennis og hans bror bliver tvunget til at se det maltrakterede lig af en homosexuel mand. Denne traumatiske oplevelse hænger som en dyne over hele filmen. Filmen starter 10 år senere, da Ennis (Ledger) og Jack (Gyllenhaal) får sommerjob som fårehyrder. Ennis er en knudemand af få ord, mens Jack er mere udadvendt og snakkende. Det lykkes Jack at tø Ennis op, og Ennis bemærker selvironisk, at han ikke har sagt så meget i et år. Som tiden går finder begge ud af, at der er mere end blot venskab, og Jack behøver blot at kradse lidt i Ennis' overflade...

12/03-07grænseoverskridende men god
Først vil jeg lige tilføje at jeg synes at det er synd at mange folk ikke respektere filmens handling. Det er jo kun fedt af Ang Lee at lave en så grænseoverskridende film for skuespillerne og ikke mindst seerne.

Filmen var så hjerteskærende og anderledes at man ikke kan andet end at elske den, for ikke at tale om de fantastiske skuespilpræstationer fra jake gyllenhaal og heath ledger.

Starten af filmen var en smule langtrukken men efterhånden som der begyndte at ske noget blev den først rigtig god!

25/01-07Marlboro Queer
Man må virkelig give Ang Lee credits for at udfodre sine egne evner. Fra japansk kampsport og Marvel film svinger turen til noget så utraditionelt som en bøsse-western. Kan udfodringen overhovedet blive stor nok for Ang?

Brokeback Mountain er både en fantastisk formidlet kærlighedshistorie og samtidig en genre-reflektion. Historien om to hyrder der med stramme læber og knebne øjne prøver at undertrykke deres tarvelige følelser for hinanden. Konsekvenserne bliver fatale, fordi deres verden er som den er, og fordi omgivelserne er ikke parate til at tolerere nogen alternativ form for maskulinitet.

Men Ang Lee udforder også den velkendte western-genre. Præcis som Clint Eastwood i The Unforgiven præsenterede svage, syge og grædende cowboys, så går Ang et skridt længere ved at introducer...

14/01-07Følelserne udeblev 7
Ang Lees meget omdiskuterede og alternative lovestory Brockback Mountain er en meget flot film og sublimt håndværk, men mangler sjæl.

De to cowboys Ennis (Ledger) og Jack (Gyllenhaal) møder hinanden da de skal bevogte får for en indebrændt kvægavler (Randy Quaid). Som månederne skrider frem udvikler de to mænd et godt venskab og de ender med at være sammen en trøstesløs vinternat. De skilles og ser ikke hinanden igen førend de begge har stiftet familie. Men gensynet vækker også følelser til live igen, og en fortælling om den umulige kærlighed kan begynde.

Visuelt set er Brokeback Mountain et pragtværk og de mange smukke locations står i fin kontrast til de to figures vilde kærlighed og Ledger og Gyllenhaal spiller op til deres bedste.

Men på trods af alt dette sad jeg aldrig og ...

06/01-07Bøssecowboys
Brokeback mountain er en af de smukkeste kærlighedshistorier i nyere tid selvom vi her taler om kærlighed mellem mænd. Bør ses af alle uanset seksuel orientering. Filmen vil rykke dine grænser for, hvad kærlighed egentlig er for en størrelse.

22/09-06Godt nok, men rørte ikke rigtigt 2
Det er en smuk film, men at kalde den nyskabende bare fordi vi ikke har set noget lignende længe er trist.

Filmen er efter min mening ikke nær så rørende som f.eks. Priest. Filmen bliver dog holdt oppe af skuespilpræstationerne som er fremragende.

Alligevel er det som om at hver gang man er på vej til at blive revet med stopper den, som om filmen i sig selv er et studie i berøringsangst.

I nogle scener følte jeg begæret, men ikke kærligheden. Måske flere ømme kys ville gøre det for mig.

Alligevel er det et skridt i den rigtige retning for den amerikanske filmindustri og jeg holder meget af scenen hvor Ennis banker en mur fordi han skal forlade Jack.

Så alt i alt en seværdig film, men ikke medrivende nok for mig.

10/09-06Titlen lyder fin, men...
Opreklameret er hvad den er. Problematikken er som før nævnt, tiden. Det er umuligt at lægge over 20 års historie af den kaliber, ned i en film af den længde. Resultatet munder ud i en overfladisk fortælling, og man føler sig ikke rigtig revet med. Var forarbejdet gjort ordenligt, så havde filmen helt sikkert været et hit i min lille verden. Utallige B-film gør det bedre!.Fakta

Medvirkende
Jack Twist Jake Gyllenhaal
Ennis Del Mar Heath Ledger
Alma Beers Del Mar Michelle Williams
Lureen Newsome Twist Anne Hathaway
Joe Aguirre Randy Quaid
Cassie Cartwright Linda Cardellini
LaShawn Malone Anna Faris
Monroe Scott Michael Campbell
Alma Del Mar Jr. Kate Mara
Alma Del Mar Jr. som 13 Cheyenne Hill
Bag kameraet
Instruktion Ang Lee
Produktion Murray Ord, Diana Ossana, James Schamus
Manuskript Larry McMurtry, Diana Ossana
Forlæg E. Annie Proulx
Fotografi Rodrigo Prieto
Klip Geraldine Peroni, Dylan Tichenor
Scenografi Judy Becke
Musik Gustavo Santaolalla
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Nøgleord Forbudt kærlighed, Homoseksuel
Premieredatoer
Biograf 25.12.2005
Dvd 06.06.2006
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2005
Spilletid 134 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 83.459
Selskab Paramount Pictures, Good Machine, River Road, Focus Features, This Is That Productions, Alberta Filmworks
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2006, Bedste drama
Golden Globes 2006, Bedste instruktør
Golden Globes 2006, Bedste manuskript
Oscar 2006, Bedste instruktør
Oscar 2006, Bedste adapterede manuskript

Se også...