Factotum

Henry har kun ét krav til sine skiftende arbejdspladser. De skal ikke stå i vejen for hans store interesser, nemlig kvinder, sprut, gambling og så hans skriveri. Henry skriver alt fra manuskripter til digte, men uden at have synderligt held i sprøjten. En dag møder han kvinden Jan, der også er glad for at slukke tørsten, og iøvrigt lidt anderledes end alle de andre kvinder, Henry har mødt. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama, Komedie
Instruktør Bent Hamer
Medvirkende Matt Dillon, Lili Taylor, Fisher Stevens, Marisa Tomei
Spilletid 94 min.
Biopremiere 31.03.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Lili Taylor

Lille Lili Taylor er den ukronede dronning blandt amerikanske indieskuespillerinder, men dukker også fra tid til anden op i mainstream-produktioner som ”The Haunting – Hjemsøgt” (1999) og den effektive kidnapningsthriller ”Løsepenge” (1996).. Blandt filmene på Taylors værkliste er "Short Cuts" (1993), ”I Sh...

Anmeldere

Politiken
"Matt Dillon er i hovedrollen måske for pæn til at spille forhutlet og dybt alkoholiseret forfatter, men han yder en god indsats og har en fin fornemmelse for sproget i Bukowskis værker..."

Berlingske
"Det er i det hele taget nedtursmytologi af mest forudsigelige skuffe, man står overfor i »Factotum«..."

Jyllands-Posten
"I Bukowski-sammenhænge er termen ikke specielt positivt ladet, men "respektabel" er faktisk det mest dækkende ord for Bent Hamers forfatterportræt."

Weekendavisen
"Bedst i filmen er faktisk de scener, hvor man ser Chinaski sidde og skrive. Endvidere har filmen et velgørende prosaisk forhold til karakterernes alkoholisme."

Information
"Filmens målsætning synes derimod at være at komme lidt tættere på mennesket Charles Bukowski, og det sker takket være Matt Dillon..."

Ekstra Bladet
"...trods stemningsmættede billeder fra diverse udbombede vandingshuller, trøstesløse motelværelser og forblæste sidegader er Bukowskis tilværelse simpelthen for enerverende til at bære en film..."

B.T.
”Dillon finder aldrig den rette tone.”

Cinemazone
"...er en dejlig, rørende og livsbekræftende lille film, jeg ville have nydt i fulde drag, hvis ikke den påstod at være en Bukowski, der formentlig havde afskyet netop sådan en kategorisering."

Brugere

29/05-07Bukowski uden vildskab
En norsk Bukowski-filmatisering? Det er rimelig sært. Men Charles Bukowski var selvfølgelig også ret sær.

I denne udgave spiller Matt Dillon Bukowskis alter ego, der tumler gennem livet med en flaske i den ene hånd og en kvinde i den anden, mens han undervejs bliver fyret fra alle de forefaldende job, han finder. Bukowski var en rendestenspoet, og hans historier handler i høj grad om at leve livet på trods. Det giver mange fine små observationer og underholdende øjeblikke, når hovedpersonen overtræder alle regler for normal pæn opførsel.

Jeg savnede dog noget gnist og vildskab. Dillon spiller rollen meget korrekt, men han brænder ikke igennem som den fordrukne forfatter. Måske er han ikke misantropisk nok, selv om Bukowskis tekster selvfølgelig fungerer fint som voice-over. Lili ...

27/03-06Vold avler endnu en gang vold.
Hvis du ikke fik set 1:1 (lucky you...!), har du nu chancen for en rigtig god, flot og grinagtig filmoplevelse. (5 stjerner.)
Grunden til, at jeg sammenligner med Annette K. Olsens nyeste skud fra hoften(!), er, at Factotum - omend det blot er en lille del - behandler udtrykket "vold avler vold".

24/03-06Bravo
Anonym
Filmen er virkelig vellykket med gode skuespillere og en fin stemning. Lily Taylor er fantastisk som den ultimative slut! Se den!!

Fakta

Medvirkende
Henry Chinaski Matt Dillon
Jan Lili Taylor
Manny Fisher Stevens
Laura Marisa Tomei
Pierre Didier Flamand
Jerry Adrienne Shelly
Grace Karen Young
Tony Endicott Tony Lyons
Bartender Jim Brockhohn
Gambler Jimmy Brockhohn
Bag kameraet
Instruktion Bent Hamer
Produktion Bent Hamer, Jim Stark
Manuskript Charles Bukowski, Bent Hamer, Jim Stark
Forlæg Charles Bukowski
Fotografi John Christian Rosenlund
Klip Pal Gengenbach
Scenografi Eve Cauley
Musik Kristin Asbjørnsen, Trygve Brøske
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Nøgleord Alkoholiker, Forfatter
Premieredatoer
Biograf 31.03.2006
Dvd 22.08.2006
Øvrige oplysninger
Land USA, Norge
Produktionsår 2005
Spilletid 94 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 3.573
Selskab Arte, Bulbul Films, Canal+, Norsk Filmfond, SF Norge, Celluloid Dreams
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...