United 93

Den 11. september 2001 bliver det amerikanske fly United 93 kapret af terrorister fra mellemøsten. Passagererne erfarer, at tre andre fly er blevet kapret og brugt som gigantiske selvmordbomber mod World Trade Center og Pentagon. De rædselsslagne rejsende og flypersonalet forsøger at holde sammen og opbygge mod til at kæmpe imod. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Thriller
Instruktør Paul Greengrass
Medvirkende Christian Clemenson, Gary Commock, Polly Adams, Opal Alladin
Spilletid 111 min.
Biopremiere 11.08.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #72
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...balancerer sagligt men effektivt mellem det dokumentarlignende og det nervepirrende..."

Berlingske
"Bagefter er man emotionelt fuldstændig mørbanket og har umiddelbart svært ved at huske, hvornår en anden film senest har gjort så voldsomt indtryk på en."

Jyllands-Posten
"...er voldsomt intenst og filmhåndværk på meget højt plan."

Weekendavisen
"...en mærkelig og meget intens filmoplevelse."

Information
"Som ultrarealistisk skildring af en terrorhandlings forløb sekund for sekund har United 93 en nervesitrende overbevisningskraft."

Ekstra Bladet
”Det er lykkedes Greengrass at formidle et uhyggeligt svært stof på fuldstændig forbilledlig vis.”

Cinemazone
"...en ualmindelig stringent og nøgtern film båret af en sitrende intensitet og ikke mindst en skræmmende grad af genkendelse..."

Brugere

02/04 22:04retrospective: United 93
Den holder og den holder særdeles godt.

Jeg får mere og mere respekt for Greengrass. Han tyer ikke til overforbrug af faste virkemidler for at bringe tilskueren ud på kanten af stolen.

Ekstremt veldrejet og næsten ulidelig intens skildring af det skæbnesvanger fly, der blev kapret den 11 sep. Greengrass afholder sig fra moralprædiken, sentimentalitet og skildrer blot den ufattelige dag, der forandrede verden som vi kender den. Jeg må sige, at Greengrass har disponeret rigtigt her og leveret en gedigen mavepuster. Det var en mindre genistreg at hyre ukendte ansigter til opgaven og på den måde undgå at drage unødig opmærksomhed.

Kan ses eller genses på Netflix.

31/07-12
Anonym

25/05-10Skræmmende realistisk.
"United 93" står for mig som en virkeligt stor film, der med overraskende realisme giver os et indblik i hvordan det må/kan have foregået på flyet der styrtede ned på marken nær Pennsylvania. Jeg synes der er virkeligt stærkt skuespil over hele linjen, både fra passagererne, flykaprerne, folk fra de forskellige lufthavne osvosv, og i samtlige næsten to timer sad jeg på kanten af sofaen og bed negle, for du bliver godt nok bidt af stemningen, fornemmelsen af at det hele snart er slut for passagererne og flykaprerne. En utroligt god film jeg klart vil anbefale hvis du vil se en ekstremt spændende film, der med garanti vil få dit hjerte til at banke 3 gange så hurtigt flere gange i løbet af filmen.

11/05-09Attentat-Horror
Filmen om det kaprede fly United93 fra 9/11, hvor passagererne forhindre terrorister i at ramme deres udtænkte mål

Ikke alene fremstår filmen utrolig realistisk - så meget, at man selv føler sig som deltager i terror-dramaet. Filmen vikler også intelligent alle begivenheder omkring 9/11 ind i historien om det kaprede United93, og efterlader sit publikum åndeløst og dybt rystet.

Virkelig en autentisk Horror-film. Et historisk must.

Velkommen til dit eget værste mareridt!

10/05-09Så utrolig ægte
"...gud hvor jeg dog elsker film, der er baseret på virkelige hændelser."

06/01-09Dybt bevægende
Den første film hvor jeg har rystet som et espeløv og levet mig fuldt ind i passagerernes sidste minutter - inden de af kujon-agtige terrorister styrter i den visse død.

Kan kun gisne om hvordan det måtte have været.

Virkelig et nervepirrende og ALT for realistisk gys (desværre).

Et must see!

25/02-08Rammende
Greengrass har lavet en fantastisk film, der rammer dig lige i hjertet. Også de ellers ret ukendte skuespillere gør det ret godt, og spiller overbevisende.

Det værste ved den er, at den er så pokkers sørgelig. Og når filmen er færdig står du tilbage med en Fantastisk filmoplevelse, men også et trist humør.

Men godt udført er den.

23/11-07Det sidste billede
Spoilers:

Min oplevelse med Paul Greengrass' "United 93" var anderledes end forventet. Indlevende naturrealisme og ubærlige nervepinsler var hvad min hjerne var opsat på, da jeg mørklagde mit værelse, lukkede min dør og smed mig komfortabelt til rette foran fjernsynet. Og selvom det var hvad den fik, var det på en langt anden måde end afventet.

Filmen starter overraskende med en indledningsmontage af de arabiske flykaprere og deres forberedelser på et anonymt hotelværelsen, inden startskudet for den berygtede dag endnu har lydt. Mændenes blikke er anspændte og varer ved i takt med udøvelserne af deres religiøse ritualer.
Som filmens titel, der henviser til det kaprede, men målagværgede fly under den 11/9, klart indikerer, er "United 93" et, langt styrdyk mod et ultimativt lavplan ...

14/11-07Fabelagtig!
"Én af vor tids største filmoplevelser! United 93 er så fantastisk, fabelagtig, og fuldkommen vellykket, at jeg sjældent har set lige! De mere eller mindre ukendte skuespillere, er alle med til at gøre filmen uhyggeligt realístisk, og på nogle tidspunkter virker filmen nærmest som en dokumentar. Paul Greengrass er en fantastisk instruktør, og har for tredje gang i træk bevist, at han er én af de bedste!..."

02/09-07ubehagelig og alligevel....
Der var meget polimik om man kunne tillade sig at lave den film. Og det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg sad på kanten af sofaen det meste filmen. Den ramte direkte i hjertekulen. Skuespillet er fremragende og jeg havde en følelse af selv at være der. Så autentisk virkede den på mig, at jeg nok må indrømme at jeg flere steder fik tårer i øjnene.

Der er nærmest dokumentarisk filmet og viser det svære valg som terroristerne træffer. Det kunne have gået så galt med denne film. Såfremt man havde portrætteret terroristerne uden nogen skrupler. Men der er flere vinkler tilstede og dette gør denne film speciel.

Faktisk er jeg glad for jeg ikke så den i biffen. Jeg har en følelse af det ville være for overvældende. Jeg kender også flere der ikke vil se den netop af den årsag.... for o...Fakta

Medvirkende
Thomas E. Burnett, Jr. Christian Clemenson
LeRoy Homer Gary Commock
Deborah Welsh Polly Adams
CeeCee Lyles Opal Alladin
Wanda Anita Green Starla Benford
Sandra Bradshaw Trish Gates
Lorraine G. Bay Nancy McDoniel
Todd Beamer David Alan Basche
William Joseph Cashman Richard Bekins
Jane Folger Susan Blommaert
Bag kameraet
Instruktion Paul Greengrass
Produktion Tim Bevan, Eric Fellner, Lloyd Levin
Manuskript Paul Greengrass
Fotografi Barry Ackroyd
Klip Clare Douglas, Richard Pearson, Christopher Rouse
Scenografi Dominic Watkins
Musik John Powell
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Dokudrama, Katastrofefilm
Nøgleord Flykapring, Flystyrt, Højhus, Terrorisme, Terrorist
Premieredatoer
Biograf 11.08.2006
Dvd 12.12.2006
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA, Storbritannien
Produktionsår 2006
Spilletid 111 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 24.119
Selskab Universal Pictures, Working Title Films, Studio Canal, Sidney Kimmel Entertainment
Biodistributør United International Pictures

Se også...