Stranger Than Fiction

Kay kan ikke få sin bog færdig og derfor er både hendes forlægger og fans er utålmodige. Hendes hovedperson Harold er en desillusioneret embedsmand, der underligt nok viser sig også at være en virkelig person, der er stærkt plaget af en mytisk fortællerstemme inde i sit hoved. Da Kay beslutter at gøre det af med sin hovedperson, forsøger Harrold samtidg at opspore kilden til den mærkelige stemme. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Komedie
Instruktør Marc Forster
Medvirkende Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah
Spilletid 113 min.
Biopremiere 19.01.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Will Ferrell

John Wiliam Ferrell blev en del af den amerikanske comedy-institution 'Saturday Night Live' (1975-) i 1995 og har siden været flittig som skuespiller – og lejlighedsvis manuskriptforfatter - i det komiske rollefag. Efter en række mindeværdige biroller, fik han sit endelige gennembrud med hovedrollen i familiekomedien 'Elf' (2003). Ferrell ble...

Anmeldere

Politiken
"...en fin og musisk lille perle..."

Berlingske
"Der er opfindsomme visuelle detaljer i den minutiøse gennemgang af Harolds skemalagte dagligdag, og komikeren Will Ferrell spiller ham med en tilpas stilfærdig følsomhed."

Jyllands-Posten
"Det virker, som om han ikke helt har kunnet vælge mellem dybde og overflade, og han skulle nok have holdt sig til det muntert overfladiske frem for at forsøge sig med småkagefilosofi."

Weekendavisen
"Man stimuleres som i en skriftbevidst roman, der leger med virkelighedens markører. For smart til at skære virkelig dybt, men ikke for hård til at undre og længes."

Information
"...en uforpligtende og til husbehov meta-sofistikeret underholdningsfilm, som strejfer nogle af livets store spørgsmål og tynges af troværdighedsproblemer."

Ekstra Bladet
"...en mildt underholdende bagatel."

B.T.
"Filmen holder længe balancen mellem komedie og tragedie, men ender desværre i amerikansk sødsuppe."

Brugere

10/08-07Orkidetyven - thin edition
Marc Forsters Stranger than fiction bygger på et manuskript, der mest af alt minder om en tynd og harmløs udgave af Orkidetyven, en Charlie Kaufman i det sukkersødehjørne. Filmen underholder hele vejen igennem med sin interessante struktur og en Will Farrell i afdæmpet superform. I sidste ende er Stranger than fiction dog for let og substansløs til rigtigt at fange publikum.

Historien om den kedelige skattemedarbejder, der pludselig finder ud af, at han er hovedpersonen i en forfatters både komiske og tragiske univers er en perfekt ramme til at diskutere spørgsmål som; hvor vil jeg hen med mit liv? Forfølger jeg mine drømme? Er min skæbne for evigt fastlagt eller er der håb for forandring? Det er ganske rørende at se den triste hovedperson stille sig selv disse spørgsmål, men desværr...

23/07-07elendig humor
filmen er direkte ulidelig og i samme skuffe som beeing john malkowich

will ferrell gør det godt men det ændrer desværre ingenting

03/06-07Udemærket.
Jeg havde forventet en halvplat fortælling med Will Farrel bag roret... Må i stedet indrømme, at jeg blev positivt overrasket.
Selv om historien netop er "Stranger than Fiction", så kommer man til at se filmen, på dennes betingelse, og lever sig derfor ind i det surrealistiske univers.
Will Farrel ses her i en delvist alvorlig og følelsesladet rolle, hvilket han løfter til en 2-cifret karakter.

12/05-07Skæv, men skuffende
Skæv film om verdens kedeligste mand, der arbejder for skattevæsenet og laver præcis det samme hver dag - men begynder at turde lidt mere, da han forelsker sig i en bager, han har til torskegilde. Samtidig er han dog begyndt at høre en forfatterstemme i sit hoved, der fortæller historien om hans liv, mens det sker - og det er et problem, da forfatteren forudsiger hans snarlige død.

Plottet er mystisk nok til at kunne være skrevet af Charlie Kaufman, men "Stranger Than Fiction" mangler Kaufmans kant og konsekvens. I stedet bliver den lidt for rodet, lidt for hyggelig - og ikke mindst lidt for selvtilfreds og glad for sin egen sjove idé. Den kommer der da også nogle fine scener ud af, men som helhed er filmen hverken så morsom eller fængende, som den kunne have været.

Will Ferrell ...

31/01-07Mere fiktiv end sær
”Stranger Than Fiction” er en ganske underfundig komedie om en kedelig mand, Harold Crick (en afdæmpet Will Ferrel), der lever et røvkedeligt og indholdsløst liv som auditor for skattevæsenet. Hans hverdag er afmålt ned til mindste matematiske detalje, så som hvor mange gange Harold børster tænder og lignende. Harold er desuden god til matematik, og som en tvangshandling kan han ikke lade være med at tælle sine skridt eller andre ting.

Harold er faktisk så uendeligt kedelig, at man skulle tro, at han er en karakter i et stykke tragikomisk litteratur. Og det er lige, hvad han er. En morgen hvor Harold tæller antallet af gange, han børster sine tænder, hører han en særdeles veltalende kvindelig stemme med britisk accent, der beskriver hans handlinger, som læste hun op af en bog. Harold...

27/01-07- God fiktion - 1
Selvom tyskfødte Marc Forster har lavet en række gode dramaer, så har han med ”Stranger Than Fiction” uden tvivl lavet sin bedste film.

Spidsfindig struktur og rørende romantik blandes her i et drama, der sprudler af originalitet og underfundighed i en sådan grad, at filmen er en sand fornøjelse at overvære fra start til slut. Anført af en forrygende Will Ferrell i hovedrollen, der her viser nye sider af sit talent, er ”Stranger Than Fiction” en smuk buket af farverige præstationer og innovative påfund.

Der bydes både på underspillet humor og knugende drama, og begge dele fungerer forbløffende godt - de to elementer supplerer perfekt hinanden, og Forster har på en eller anden måde fundet den ideelle balance, således at filmen hverken gøres til mindre eller mere, end den reelt er. P...

Fakta

Medvirkende
Will Ferrell
Maggie Gyllenhaal
Dustin Hoffman
Queen Latifah
Emma Thompson
Arbejder William Dick
Arbejder Guy Massey
Kollega Martha Espinoza
Far Christian Stolte
Kollega T.J. Jagodowski
Bag kameraet
Instruktion Marc Forster
Produktion Lindsay Doran
Manuskript Zach Helm
Fotografi Roberto Schaefer
Klip Matt Chesse
Scenografi Kevin Thompson
Musik Britt Daniel, Brian Reitzell
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Romance
Nøgleord Forfatter, Skriveblokering
Premieredatoer
Biograf 19.01.2007
Dvd 22.05.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2006
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 5.583
Selskab Three Strange Angels
Biodistributør Nordisk Film

Se også...