The Last King of Scotland

Skotske Nicholas Garrigan er lige blevet færdig som læge, og nu vil han gerne bruge sin uddannelse til at opleve verden. Turen går til Uganda, og efter at have været involveret i et biluheld møder han Ugandas diktator Idi Amin. Amin er vildt begejstret over Garrigans handlekraftige facon og udnævner ham til sin personlige læge. Lidt efter lidt går det op for Garrigan, at han er fanget i et rædselsfuldt mareridt. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Thriller
Instruktør Kevin Macdonald
Medvirkende Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson
Spilletid 121 min.
Biopremiere 02.02.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Forest Whitaker

Forest Whitaker var fænomenal som Charlie Parker i Eastwoods 'Bird' (1988). Mange vil sikkert også huske ham som den tilfangetagne soldat i Jordans 'The Crying Game' (1992) - eller hvad med Cameron Crowes ungdomsfilm 'Øl, fis og rockmusik' (1982) fra dengang, der var oversættere til? Bjørnen med det søvnige venstre øje har i godt 20 år formåe...

Anmeldere

Politiken
"Det er barsk og medrivende, men det er heller ikke en sandsynlig beretning. Det er en Hollywood-beretning, og bevares – en af de bedre."

Jyllands-Posten
"Forest Whitaker er uhyggeligt overbevisende i rollen som Idi Amin. Men der er ingen pointe i filmen om den afrikanske diktator."

Weekendavisen
"THE Last King of Scotland er værd at se for Whitakers tour de force, men også for det fandenivoldske fundament, hvor portrættet af diktatoren er forankret."

Information
"Dokumentaristen Kevin MacDonalds vellykkede spillefilmdebut tegner et råt portræt af Idi Amins Uganda, men fortæller med Nicholas som vores fiktive vidne også en menneskelig historie om at blive forført af charme og magt."

Ekstra Bladet
"...et både begavet og medrivende indblik i et væsentlig stykke verdenshistorie."

Cinemazone
"...kan...sagtens ses alene for præstationens skyld og filmen udvikler sin egen tempofyldte dynamik undervejs, men den ultimative film om de 8 ulykkelige år i Ugandas historie bliver det aldrig."

Brugere

20/01-08Charmerende psykopat 1
Det er svært at få folk til at interessere sig for afrikanske lande og konflikter. Om det så er tv-nyheder, avisartikler eller film. Men Kevin Macdonalds ”The Last King of Scotland” er et smukt eksempel på, hvordan det kan elegant kan gøres.

Forest Whitaker har her en tour de force af en hovedrolle i diktatoren Idi Amin. Idi Amin var et meget sammensat menneske. Meget karismatisk, charmerende og varm. Men bag ved den facade var han dybt paranoid, koldblodig og psykopatisk.

Vi ser ham gennem øjnene på en fiktiv karakter. Nemlig den unge, skotske læge Dr. Nicholas Garrigan (James McAvoy), der flygter fra sit borgerlige og forudsigelige liv i Skotland til det spændende Uganda. Denne unge, naive brite har ingen ide om, hvad der lurer bag overfladen på den karismatiske præsident, der ...

25/06-07En vanvittig god film! 7
The Last King of Scotland er en stærk film og grumt portræt af en charmerende diktator som portrætteres fornemt og nuanceret af Whitaker. Filmen har sine kvaliteter, men præstationen skiller sig ud og overskygger filmen. Fantastisk godt fotograferet af Mantle.

16/06-07fantastisk skuespil
det er den bedste skuespillerpresentation jeg nogen sinde har set. idi amin er genskabt så godt at det føles som om selv står ved siden af ham. forest withaker klarer sig fantastisk som den fede chamerende fyr der lider af storhedsvandvid james mcavoy går det også godt med som den skræmte læge. når i skal se filmen så forvendt ikke en politisk film men hårde tortur scener,fremragende skuespil og masser af spænding

12/06-07Idi Amin Uhadada
ham forest gør det sgu godt. men den kunne have været langt bedre. kamera-manden falder i søvn et par gange og personerne fylder altid HELE billedet. Uganda er nærmest en kulisse, så man aner aldrig rigtigt hvor man befinder sig i filmen og det frustrerede mig meget. jeg vil dog kun anbefale den for Whitaker. han er en skræmmende kæmpeneger!

19/05-07Virkelig god film 2
Jeg synes, den første halvdel af filmen er vildt god. Skildringen af Uganda i starten af 70'erne er virkelig god. Jeg følte vitterlig, jeg kunne lugte støvet dernede. Ham, der spiller Idi Amin, er virkelig god, især som den "bløde" Amin, mens filmen i det hele taget virker mig noget svag i de hårde aspekter, også Amins brutalitet. Vi FÅR AT VIDE, at det gør ondt at blive hængt op i kroge, men vi ser det ikke, mener jeg i hvert fald ikke. Men bare en kanon god film, godt klippet, gode "grumsede" billeder i starten, det var bare SÅ stærkt.

12/05-07Den store diktator
God film, først og fremmest på grund af Forest Whitaker, der er helt suveræn som Amin. En glad, charmerende og rablende vanvittig kæmpebaby, spillet med enorm indlevelse og en ganske imponerende afrikansk accent.

Jeg synes, den fiktive skotske læge var lidt sværere at sluge - eller også var jeg bare irriteret over, at han var sådan en vatnisse - men det er en fascinerende historie, der giver et spændende indblik i diktaturets psykologi. Også selv om den kun får antydet, men ikke kommer helt i dybden med, hvordan den kolde krig gjorde Amin mulig.

... Idi Amin var gal på den helt fantastiske måde. Han gav bl.a. sig selv en orden som "Conqueror of the British Empire".

22/04-07Fantastiske Whitaker i spildt mesterværk
Jeg kan ellers ikke lide at ligeså snart, en amerikansk skuspiller spiller med et sjovt engelsk accent så er der Oscar. fx. blev Di Caprio nomineret for sin rolle i Blood Diamonds, hvor han ellers er langt bedre i The Departed. Men Whitakers Oscar er virkelig undtagelsen. Hans Oscar er fuldt fortjent, men det er bare lidt ærgeligt at en god film kunne ha været et mesterværk.

22/03-07Oscar værd?
....Ok, ham Whitaker dér spiller godt... også "skotten" McAvoy.. Meeen... meeeegeeet langtrukken film og ingen høj klimaks... Jeg er sgu´skuffet... Der er blevet sparet meeegeeet på manuskriptet... Jeg vil dog alligevel råde jer til at se den... men sluk for den i god tid, hvis den ikke fanger dig efter 45 min., for ellers vil den overhovedet ikke fange dig! Well, min mening....

06/03-07Det kunne have været så godt, men...
OBS: Spoilers!

“Jeg er bare en soldat, som bekymrer mig om mit land og mit folk”. Charmerende med armene åbne ud til folket, lader den selvkårne nye leder af Ugandas militærregering sig hylde af folket efter et blodigt kup. Folket jubler. Nye reformer, befrielse af politiske fanger og et civilt styre er blevet lovet dem. Lidet er de sig bevidste, at ingen af disse løfter nogen sinde vil blive indfriet…. Året er 1971. Den store alfaderlige ”bamse” på podiet er Idi Amin. En tidligere sværvægtsbokser og ikke særligt veluddannet mand, som har arbejdet sig vej op gennem rækkerne i det britiske kolonimagts regiment. Blandt den begejstrede folkemængde jubler også en ung, hvid skotsk mand. Nyuddannede lægekandidat Nicholas Garrigan – stadig ”våd bag ørerne” – med hverken større faglig, livs- ...

22/02-07Formidabel Whitaker, ok film 5
The Last King of Scotland, der primært skildrer den unge læge Nicolas og Idi Amins forhold og sekundært skildrer Amins rædselsregime i Uganda indeholder den mest imponerende præstation, jeg har set i biografen i år. Nemlig Forrest Whitakers fremstilling af Idi Amin.

Filmens valg af udgangspunkt i den unge læge, der også er Amins personlige rådgiver og ikke i Amin selv er en hæmsko for filmen, da de mange scener, hvor Nicolas er i centrum alene på ingen måde rummer samme intensitet og spændende fortælling, som scenerne hvor vi følger Amin. Personligt savnede jeg flere scener, som fortalte historien om Amin og Uganda, men instruktør Kevin Macdonald vælger helt bevidst kun at behandle denne problemstilling perifert i forhold til personskildringen af de to hovedpersoner og deres indbyrd...

Fakta

Medvirkende
Idi Amin Forest Whitaker
Nicholas Garrigan James McAvoy
Kay Amin Kerry Washington
Sarah Merrit Gillian Anderson
Nigel Stone Simon McBurney
Dr. Junju David Oyelowo
Masanga Abby Mukiibi Nkaaga
Dr. Merrit Adam Kotz
Fru Garrigan Barbara Rafferty
Dr. Garrigan (senior) David Ashton
Bag kameraet
Instruktion Kevin Macdonald
Produktion Lisa Bryer, Andrea Calderwood, Christine Ruppert, Charles Steel
Manuskript Jeremy Brock, Giles Foden, Peter Morgan
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Justine Wright
Scenografi Michael Carlin
Musik Alex Heffes
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Diktator, Folkemord, Læge
Premieredatoer
Biograf 02.02.2007
Dvd 12.06.2007
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Produktionsår 2006
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 31.515
Selskab Fox Searchlight Pictures, FilmFour, Scottish Screen, DNA Films, Tatfilm, Cowboy Films, UK Film Council
Biodistributør Twentieth Century Fox
Priser Golden Globes 2007, Bedste mandlige hovedrolle (drama)
Oscar 2007, Bedste mandlige hovedrolle

Se også...