American History X

Danny Vinyard (Edward Furlong) ser op til sin storebror Derek (Edward Norton), som sidder i fængsel for et racistisk dobbeltmord. For at opnå Dereks kærlighed og respekt prøver Danny at avancere i de nynazistiske kredse, som Derek færdedes i, før han blev fængslet. Derek bliver løsladt, men fængslet har givet ham et nyt syn på tilværelsen. Spørgsmålet er så, om det nynazistiske miljø vil slippe grebet om Derek - og Danny © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Tony Kaye
Medvirkende Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo, Avery Brooks
Spilletid 117 min.
Biopremiere 12.02.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #89
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Edward Norton

Edward James Norton Jr. fik sin opsigtsvækkende filmdebut i retssalsthrilleren "Primal Fear" (1996), fordi han under castingen med overbevisende accent påstod, at han var født i samme del af Kentuky som den figur, han skulle portrættere. Herefter forsvarede han Woody Harrelsons uartige bladkonge i Formans "Folket mod Larry Flynt" (1996) og sang s...

Anmeldere

Scope
Mod vold og magt


Der er både fortvivlelse og håb i den debuterende instruktør Tony Kayes vigtige film om had og desperation - "American History X"

Had næres af menneskeligt underskud. Unge arbejdsløse, uden faste holdepunkter i tilværelsen, fanget i desperation og kedsomhed, forsager deres magtesløshed ved at smadre den nærmeste koreaner og hans butik. Eksistensen og identiteten er truet, og så må de "fremmede" eller de "anderledes" holde for. Den forstemmende akuelle problemstilling i "American History X" har et rungende historisk ekko, og uden at forsimple en socialt kompleks og ulykkelig historie hvisker filmen en opfordring til at bryde ud af hadets onde cirkel.

I hagekorsets tegn

Derek Vinyard (Edward Norton) hviskede ikke, da han prædikede hadets og voldens nødvendighed for kvarterets unge uden drømme og håb for fremtiden. Han tøvede ikke, da han knuste hovedet på den sorte fyr, der havde forsøgt at stjæle hans bil. Og han bøjede ikke nakken, da politiet hentede ham, og han blev idømt tre års fængsel. Nu har Derek afsonet sin straf. Han kommer hjem til sin familie, og ser at lillebroren Danny (Edward Furlong) har fulgt i sin brors fodspor - Danny omgås Dereks gamle venner og er ved at blive udklækket som fuldblods nynazist. Men i fængslet har Derek fået udfordret sit gamle verdensbillede. Spørgsmålet er, om Derek kan kappe forbindelsen til sit gamle miljø - og for hvilken pris?

"American History X" er instruktøren Tony Kayes spillefilmdebut. Den tidligere reklamefilminstruktør har desuden selv stået for fotograferingen, og det ses. Dereks fortid forælles i flashbacks fotograferet i sort-hvid, og i denne vekslen mellem nutid og fortid, farve og sort-hvid, henter filmen sin visuelle dynamik og fortællemæssige overskud. Hvor flashbacks ofte spænder ben for fortællingen, lykkes det her at holde fortids- og nutidshistorierne i luften, samtidig med, at de hele tiden belyser og lægger sig i forlængelse af hinanden.

Overbevisende

Også skuespillerholdet skal have deres del af æren for, at "American History X" er så stærk en oplevelse. Næsten altoverskyggende er Edward Norton i rollen som Derek. Han spænder overbevisende fra den unge, letpåvirkelige Derek over den senere, ikke ressourcesvage, men fortabte nynazist og til den ældre, sympatiske Derek, brændemærket af sin fortid i form af et tatoveret hagekors, der dækker for hjertet. Det er en stor præstation. Fine præstationer ses også af Edward Furlong, som den både søgende og tvivlende Danny og Beverly D'Angelo som familiens syge mor, for nu at fremhæve et par af perlerne på snoren.

Der er ingen tvivl om, at den visuelle virtuositet, den fysisk anfægtende grafiske vold og det alt andet end nemme livtag med så ømtåleligt et emne som nynazismen, gør "American History X" til en kontroversiel film. Nogle vil måske tage afstand fra den. Og den kan blive misforstået. Men det er en modig film. Det er en moralsk film. Det er bare ikke nogen nem film.

Brugere

23/03-08At turde se sandheden 3
Indtil videre går det godt, siger en mand der er faldet ud over et højhus. Ved hvert vindue minder han sig selv om, at indtil videre går det godt. Indtil videre går det godt. For det er ikke faldet der dræber ham. Det er landingen. Sådan lyder start montagen på det franske og dystre mesterværk, ”La Haine”. En besked som man sagtens kunne hænge op ved siden af Tony Kayes stærke følelsesappel, ”American History X”.

For vores hovedperson, Derek Vinyard, spillet af en fantastisk Edward Norton, gennemgår nemlig det samme fald, som vores mand fra højhuset, rent psykisk set. Lige siden Dereks far brutalt blev myrdet imens han var i aktion som brandmand, har Derek haft en uforståelig og ukontrollerbar frustration over, at hans far uretfærdigt er blevet taget fra ham. I stedet for at konfronte...

06/09-07SUPERFED
sjældent har jeg set sådan en overbevisende og oscarværdig skuespillerpræstation, som edward norton leverer her i sin bedste film nogensinde. Meget af det han siger i filmen er faktisk rigtigt selv om han er nazist, men se den og døm selv, en fremragende film der giver stof til eftertanke......jeg skal snart se den igen :o)

02/07-07Nuancerede film om nynazister 4
American History X er en af de bedste og mest nuancerede film om nynazister. Filmen er hård, og den viser virkelig hvor meget racisme der i Amerika. Edward Norton som spiller hovedrollen i denne film har jeg aldrig hørt om før og jeg var virkelig imponeret, han gør det virkeligt fantastisk.

08/06-07Pure Evil!
Ja det er Edward Norton i hans livs rolle, det er ren og skær ondskab for åben skærm.
Fantastisk men også meget skræmmende.
Det her er 100% Nortons film, og hvem ude i stuerne, bliver ikke skræmt af ham, når han "flasher sit hagekors på brystet, for øjnene af sin mors jødiske kæreste og siger,
THIS MEANS NOT WELCOME!

06/01-07På sidelinjen med hadet
American History X er en ærlig, barsk og grusom film... Ja den nærmest, hvis ikke den gør, dokumentere for et størrere verdensbillede som vi alle sagtens kan lære meget af...

22/04-06Brødre i krig!

11/03-06Flot film
Anonym
Det er en god film, ikke mindst pga. Edward Norton, som bærer meget af filmen.
Edward Norton er meget troværdig som voldelig nazibølle, og det siger ikke så lidt om mandens skuespillerevner, når han langt fra ligner en voldspsykopat. Der er meget godt dialog og baggrundshistorien er også god. Men nogle scener synes jeg er lidt kiksede. Som f.eks. scenen hvor Derek bliver interviewet af NBC efter mordet på hans far. Desuden er lidt utroværdigt, at lillebroderen bliver omvendt fra at være nazist til at være en samvittighedsfuld mønsterelev i løbet af en eneste samtale med Derek. Ellers er det en gennemført god film med godt skuespil og det hele. Kunne meget godt tænke mig at Edward Norton i nogle mere udfordrende roller.

05/10-05Wauw...
Feed film ... :-)
Har ikke ret meget at sige udover det ... :-)
Se den!!

05/09-05Had mellem mennesker..
Denne film er eminemt godt lavet. Det at alle flashback er i sort/hvid gør dem bare mere intense.

Filmen viser hvordan fejlinformation og one way kommunikation kan have katastrofale følger.

Det er en film om Nazisme, Racisme og fremmedhad. Filmen afspejler ikke bare racisme af hvide mod sorte, men også den anden vej rundt.

Som flere andre også har sagt, så er scenen i starten af filmen en af de mest groopvækkende jeg har set/oplevet på film.

Den burde være pensum i folkeskolen, for at vise, hvad fremmedhad og racisme kan gøre ved folk.

03/09-05øhhh!!
Anonym
ja skide godt!!

ska li siges at han ikk skyder en sort i starten!! han tramper på hans hoved som ligger på en kantsten!!!
og det husker man ja!!!

ellers en fed fed film om racisme og nazisme!! rammer en utrolig hårdt!! elsker den her film!!!Fakta

Medvirkende
Derek Vinyard Edward Norton
Danny Vinyard Edward Furlong
Doris Vinyard Beverly D'Angelo
Bob Sweeney Avery Brooks
Cameron Alexander Stacy Keach
Stacey Fairuza Balk
Seth Ethan Suplee
Murray Elliott Gould
Dennis Vinyard William Russ
Lamont Guy Torry
Bag kameraet
Instruktion Tony Kaye
Produktion John Morrissey
Manuskript David McKennna
Fotografi Tony Kaye
Klip Gerald B. Greenberg
Scenografi Jon Gary Steele
Musik Anne Dudley
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Ny-nazisme, Racisme
Premieredatoer
Biograf 12.02.1999
Dvd 04.04.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 117 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 58.932
Selskab New Line Cinema
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...