The Straight Story

Alvin Straight er 73 år, dårligt gående og med svigtende syn, men hans viljestyrke og værdighed er intakt. Da han hører, at hans bror Lyle ligger syg efter et hjerteslag, erkender Alvin, at 10 års kølig luft og mange hundrede kilometers afstand ikke længere skal skille dem ad. Han stiger op på sin plænetraktor, drejer ud på landevejen og tøffer afsted med 8 km/t. Det bliver en rejse på flere måneder igennem flere stater i det centrale USA. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør David Lynch
Medvirkende Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Everett McGill, John Farley
Spilletid 111 min.
Biopremiere 25.12.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

David Lynch

(INSTRUKTØR)
Mørkets fyrste, zaren af det bizarre, James Stewart fra Mars. Kært barn har mange navne, og David Keith Lynch er ingen undtagelse. Siden debuten med den unikke, surrealistiske mareridtsvision "Eraserhead" (1976) har han markeret sig som en af Amerikas mest personlige og idiosynkratiske instruktørtalenter. Som medskaber af "Twin Peaks" (1989-91), ...

Anmeldere

Scope
Manden med plæneklipperen

På kanten af årtusindeskiftet disker David Lynch op med en smuk og rolig film om at gøre regnskabet op og blive forsonet med sig selv og sine nærmeste

Mesterinstruktøren David Lynch er på banen igen med en, hvis vi sammenligner med tidligere værker som "Lost Highway" ('97) og "Vilde Hjerter" ('90), venlig og afdæmpet film. Det gør nu ikke så meget, for endnu engang har Lynch præsteret at lave et værk, der lægger sig tungt i bevidstheden hos tilskueren.

Titlen er dobbelttydig, for den henviser både til filmens hovedperson, Alvin Straight, og til det faktum, at historien er ganske ligetil, ganske "straight". Alvin Straight (Richard Farnsworth) er 73 år og bor i en lille by sammen med sin datter Rose (Sissy Spacek). Han er stærk i hovedet, men svag i kroppen, og vi aner, at han ikke har mange år endnu. Det har hans bror Lyle (Harry Dean Stanton) heller ikke. Han og Alvin har imidlertid ikke talt sammen i ti år, fordi de blev uvenner, og begge to er ekstremt stædige.

Men da Lyle får et alvorligt hjerteslag, beslutter Alvin sig for at tage af sted og besøge sin bror, inden det er for sent at få begravet stridsøksen. Han har ikke noget kørekort, og offentlige transportmidler vil han ikke vide af, så han bestemmer sig for at tilbagelægge de flere hundrede kilometer med 8 kilometer i timen på en plæneklipper med hjemmebygget anhænger.

Road-movie i slow-motion
Og så tager "The Straight Story" ellers form som en road-movie i slow-motion igennem USA's midtvesten, hvor farmere og små knoldesparker-byer dominerer. På vejen møder Alvin forskellige mennesker - bl.a. den unge gravide pige, der er løbet hjemmefra, og familiefaderen, som tilbyder at køre Alvin resten af vejen til sin bror. Mennesker, som han på den ene eller anden måde kan dele sin livsvisdom med, så de - ligesom han selv er i færd med - søger forsoning, med sig selv og sine nærmeste. Og dermed kommer videre i livet.

For det er vel i al sin enkelthed "The Straight Story"s grundtema: At komme overens med sine dæmoner og få gjort regnskabet op, inden det er for sent. Og det er vel ikke noget dårligt budskab at gå ind i det nye årtusind med.

Smuk film
Oven i hatten er "The Straight Story" en meget smuk film, der i hele scener, hvor Freddie Francis' episke panoramaer og Angelo Badalamentis suggererende musik smelter sammen, bliver en næsten meditativ oplevelse. Samtidig er det en noget afdæmpet film, hvis man sammenligner med Lynchs tidligere produktion. En film, hvor fokuseringen på det onde, det fragmentariske og de kulturelle mørkesider er trængt i baggrunden, til fordel for en mere ren og ligefrem udforskning af filmens personer og deres natur.

Det kan skyldes, at det ikke er Lynch, men et par af hans nærmeste arbejdskolleger (bl.a. klipperen Mary Sweeney), som har skrevet manuskriptet. Men uanset hvad, så er "The Straight Story" stadig som færdigt produkt en film, hvor tingene er lidt uvirkelige i kanten; en rejse ind i det Lynch'ske Americana af skæve eksistenser, dead-pan humor og let forvrængede indtryk, og dermed også - i sidste ende - en rejse ind i drømmens favntag.

Brugere

04/08-09Utrolig smuk og rørende. En af de 10 bedste film, jeg nogensinde har set
Det her er en utrolig smuk film. Du kan ikke sammenligne den med nogle anden og man kan ikke forklarer hvorfor den er så smuk. Den skal opleves. Hvert eneste billede er ligesom en maleri og musikken er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har hørt. Man er bare nødt til at se denne her film. Ellers kan man ikke kalde sig selv for filminterreseret.

07/12-05Sød
Anonym
Dette er ikke en typisk David Lynch film. Det er i det hele taget ikke en typisk film i vore dage. Væk er alt der hedder action, vold, sex, smukke mennesker (fysisk) og raseri/had.
Til gengæld for dette offer(?) får vi istedet historien om en stædig gammel knark der vælger at besøge sin syge bror, som han i mange år har været adskilt fra pga. en stridighed. Rejsen på de ca. 500 km foregår på en gammel havetraktor.
Jeg blev flere gange af løbet af filmen rørt over den varme der var blandt personerne i filmen.
Hvor er det fedt at det kan lade sig gøre i vore dage at lave sådan en type film og at man samtidig bliver himmelsk underholdt.
Verdens langsomste road-movie.... Men måske også den bedste?!

25/07-05Lynch Ligeud (+ et spørgsmål)
”The Straight Story” er en atypisk film for instruktøren David Lynch, da den som titlen antyder er lige ud af landevejen i modsætning til den kryptiske filmform (og de snogede veje), han præsenterer os for i film som ”Mulholland Drive” og ”Lost Highway”.

Filmen handler om den nogen-og-halvfjerdsårige Alvin Straight, der bor sammen med sin datter (Sissy Spacek) i hjertet af USA. Den er gal med hans hofter og alt det andet på kroppen, og hans bror, der bor tre stater væk, har lige fået et slagtilfælde. Alvin beslutter sig for at besøge sin bror ved at rejse igennem det smukke landskab til sin bror på en havetraktor. Filmen handler om hans fundering over sit liv og de fejl, han har begået i løbet af det, mens han ganske langsomt snøvler sig igennem det naturskønne landskab og møder venl...

05/01-05- Enkel, og forbandet smuk -
Her har vi en af de film, der er svær at sætte ord på, og som egentlig bare skal opleves og nydes. Det skal dog ikke forhindre mig i at forsøge.

"The Straight Story" er en livsbekræftende og smuk historie, som sætter livet i et uvant perspektiv. Det lyder måske som en tøsefilm, men er det langt fra. Det er heller ikke en omgang amerikansk sentimentalt makværk, som plottet frister en til at tro. Nej det er derimod en ægte, rørende og simpel fortælling om to brødres bånd mellem hinanden.

Det er svært at finde ord, der dækker. Dette er ganske enkelt bare en film, alle burde se. Forbandet smuk.

01/03-04Det er sådan set OK 1
Anonym
at have Straight Story som yndlingsfilm af Lynch, men man skal bare være klar over, at man så ikke elsker Lynch for hans nøglekompetencer, som det vidst hedder på nudansk.

Straight Story har ingen dværge, ingen drømme, ingen ild, ingen ansigter der forandrer sig. Med andre ord: Den mangler hele Lynchs traditionelle, groteske identitetskabinet.

Folk, der elsker Straight Story, har derfor næppe Lynch blandt deres favoritinstruktører.

18/01-04Lynch's bedste film!
Anonym
Uden brug af dværge, mystiske blondiner, vold, blodrøde gardiner og absurde telefonopkald har Lynch skabt sin absolut bedste film. En rørende og smuk film om to brødres forhold.

08/06-03Straight i hjertet!
Anonym
Gik lige i hjertet på mig. Ligner overhovedet ikke nogle af Lynch's tidligere film, eller hans efterfølger "Mulholland Drive". Ikke desto mindre er det en af hans allerbedste!! Den varmer om hjertet. Gav endnu mere tyngde, da jeg hørte at hovedrolleindehaveren, Richard Farnsworth, som spillede rollen med utrolig varme og dybde, døde mindre end et år efter optagelserne til filmen. Filmen kan varmt anbefales.

20/02-03tjo..
Anonym
Den er da meget hyggelig, men MEGET anderledes end lynch´s andre Film..men helt sikkert værd at se.

23/08-02en nydelse
Anonym
Efter at have været inde og se David Lynch`s nye fabelagtige film "Mulholland Drive" måtte jeg simpelthen lige tjekke nogen af hans gamle film ud og købte "The Straight Story". Det var bestemt ikke et fejlkøb. Filmen beroliger en så meget at mand i flere timer efter mand har set den går i en slags meditativ trance. Man kommer i så god en stemning af at se den film at mand får lyst til at græde. Hvis man ikke har set den bør mand gøre sig selv den tjeneste at få det gjort hurtigst muligt. Især hvis man bare holder en smule af David Lynch film.

Fakta

Medvirkende
Alvin Straight Richard Farnsworth
Rose Straight Sissy Spacek
Tom (John Deere-forhandler) Everett McGill
Thorvald Olsen John Farley
Harold Olsen Kevin P. Farley
Lyle Straight Harry Dean Stanton
Dorothy Jane Heitz
Bud Joseph A. Carpenter
Sig Donald Wieggert
sygeplejeske Tracey Maloney
Bag kameraet
Instruktion David Lynch
Produktion Neal Edelstein, Alain Sarde, Mary Sweeney
Manuskript John Roach, Mary Sweeney
Fotografi Freddie Francis
Klip Mary Sweeney
Scenografi Jack Fisk
Musik Angelo Badalamenti
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Road movie
Premieredatoer
Biograf 25.12.1999
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 1999
Spilletid 111 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 39.492
Selskab Walt Disney Pictures, Le Studio Canal+, Les Films Alain Sarde
Biodistributør Buena Vista
Priser Bodil 2000, Bedste amerikanske film
Robert 2000, Årets udenlandske film (amerikanske)

Se også...