Persepolis

Marjane vokser op under præstestyret i Iran, og det er ikke nemt, når man godt kan lide at høre ABBA, gå i Nike-sko og sige autoriteterne imod. Da man begynder at lægge mærke til den selvstændige pige, vælger forældrene at sende hende i sikkerhed i Østrig. Men snart presser hjemveen sig på. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Medvirkende Chiara Mastroianni, Gabrielle Lopes, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux
Spilletid 95 min.
Biopremiere 12.10.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Catherine Deneuve

Den blonde franske skønhed Cathrine Deneuve fik sit store gennembrud i 1964 i Demy's 'Pigen med paraplyerne', og stjal billedet med sine tvetydige kvindeportrætter i Polanski's 'Chok' (1965) og Buñuels 'Dagens skønhed' (1967). Bortset fra et par Hollywood-roller (blandt andet Tony Scotts 'Hunger', 1983) har Deneuve udelukkende arbejdet inden...

Anmeldere

Politiken
"Et yndefuldt og hårdtslående modbillede til (enhver!) religiøs fundamentalismes kropsfjendtlighed!"

Berlingske
"...ikke bare en oplysende og menneskelig historie fra Mellemøsten, men også stor grafisk filmkunst, som fryder og bevæger. Og som man i øvrigt, med fordel, kan tage sit barn med ind at se."

Jyllands-Posten
"Satrapi fortæller humoristisk og medrivende om den sorte tid i Irans historie, og med et sjældent blik for detaljen formidler hun den intellektuelle families kamp for selvrespekt under det fundamentalistiske regimes tåbelige restriktioner."

Weekendavisen
"Så mange film er vigtige, men denne er nødvendig. Det er en historie om hjemstavn, tabt og generobret erindring, kulturelle forskelle og ligheder, tolerance, fanatisme og andre evige emner."

Information
"...et mesterværk, der både er universelt moderne og specifikt persisk poetisk."

Ekstra Bladet
"...et enestående både kærligt og kritisk blik under Irans slør."

Cinemazone
"Også i sin helhed både pirrer og prikker Persepolis til vores sanser, og efterlader os hulkende af grin, rørt til tårer og med ikke så lidt taknemmelighed over vores egen småborgelige tilværelse i livrem-og-seler-Danmark."

Brugere

11/12-12Persepolis
Meget anbefalelsesværdig!

03/10-10sløret autonomi
Persepolis er en hudløs ærlig genfortælling af Marjane Satrapis liv og miljøet omkring det i et land (Iran) der danser på en tynd line af shahens magt og et anti-autokrati, der vakler på fallitens rand.
Marjani Satrapi fortæller ud fra det en historie, en meget dybsindig og skarp historie om pigen Marji, der går igennem et væld af hårde og brutale oplevelser, som konstant styrker og udvikler hende.

Marji har svært ved at leve med alt den krig og død, den miserable tilværelse i Iran. Det nostalgiske, tragiske, og ikke mindst bemærkelsesværdige ved denne "biografi" er, at under hele denne lille piges oprør, fanges der så mange detaljer, at man føler der kan drages paralleler. Ikke, at min barndom har været ligesom Marjis, men mere det overall-panoramiske aspekt i det. - Hun starter r...

19/04-08persepolis på dvd??
I går blev jeg færdig med at læse 2. bind af Persepolis tegneserien(skal siges at jeg har læst 1. bind).
Den var rigtig god og gribende.
Derfor vil jeg gerne se filmen, men den køre ikke i biograferne mere.

Jeg ville gerne høre om nogle af jer vidste, hvornår den ville udkomme på dvd eller forventer at udkomme.

Derfor kan i så ikke svare mig, hvis i kan....vil så gerne vide det, så jeg kan sætte et officelt (eller cirka) dato på hvornår den kommer....

30/01-08// Genfind din indre rebel //
Marjane Satrapi voksede op i en borgerlig familie med afsky for shahen i Iran. Da hun var barn sidst i 1970erne, troede hendes familie, at de gik en lysere og friere fremtid i møde i takt med shahens fald. Hvad end der skulle ske, ”kunne det ikke blive værre end shahen”, fortrøstede familien sig med. Derefter gik det skidt. Og senere var det forfærdeligt.

Persepolis er en animationsfilm, kreeret af Satrapi selv og tegneren Vincent Paronnaud, baseret på Satrapis autobiografiske tegneserie om sin barndom, ungdom og i høj grad sit voksne liv. Selvom filmen ikke rummer særligt mange nuancer fra farvespektret, størstedelen af filmen er i sort-hvid, er det utroligt hvor meget følelse Satrapi leverer gennem disse monotone tegninger, og den simple stil gør historien både stærk og personlig....

28/11-07Uden slør
Filmatisering af den iranske tegneserieskaber Marjane Satrapis selvbiografiske serie, der fortæller historien om hendes barndom og ungdom under først shahstyret og siden præstestyret i Iran - og ender med, at hendes familie sender hende til Frankrig, hvor hun bor i dag.

"Persepolis" er en meget personlig beretning om en pige, der starter med at være glad og godtroende og tror på den folkelige opstand mod shahen, selv om hun ikke rigtig fatter, hvad der foregår. Og derefter mister de fleste af sine illusioner, efterhånden som hun oplever, hvad den islamiske republik står for. Satrapi fortæller både om den politiske kamp, om det islamistiske terrorregime og om den medfølgende kvindeundertrykkelse - og om ikke at høre helt hjemme noget sted, når man har forladt sit hjemland.

Den meg...

31/10-07Et Personligt Persien
Tegnefilm kan bruges til meget mere end talende dyr og teenagefantasier. I den franske tegnefilm ”Persepolis” fortæller iranske Marjane Satrapi en historie om bristede håb og drømme på både et dybt personligt og et storpolitisk plan. Det er en tegnefilmisk selvbiografi. En interessant blanding af coming-of-age historie og Irans moderne historie.

Marji (med stemme af Chiara Mastroianni) vokser op under revolutionen og opgøret med Shahen. Hendes forældre (Catherine Deneuve som moren, Simon Abkarian som faren) er marxistiske og intellektuelle, og hendes onkel flygtede til Sovjet for at studere revolutionære ideer. Den lille Marji er fuld af ambitioner, drømme og håb. Men Islamismen opsluger revolutionen, og derefter starter den lange krig med Irak.

Forældrene sender teenageren Marji...

24/10-07Sort Hvide Nuancer...
(Mulige Spoilers Forude)

"Persepolis" udspiller sig i Iran under præstestyret, og lille Marji bor sammen med sine forældre. Revulotionen og krigen hærger udenfor skolen og hjemmets vægge hvor Marji færdes.
En aften er der famillie samkomst i lejligheden og bedstemoderen og onklen ankommer, onklen fortæller om sin fortid som frihedskæmper og modstander af regeringen.

Få dage/uger senere bliver onkel Anouche arresteret og derefter henrettet. Det kommer som en stor sorg for lille Marji da hun havde et stærkt og fortroligt forhold til sin afdøde onkel.

Selvom "Persepolis" som bekendt er i sort hvid, blomster den af indre farver som vi følger den hjerteskærende fortælling om Marji.

Fakta

Medvirkende
Marjane 'Marji' Satrapi, as a teenagera kvinde (st Chiara Mastroianni
Marjane barn (stemme) Gabrielle Lopes
Fru Statrap (stemme) Catherine Deneuve
Marjanes bedstemor (stemme) Danielle Darrieux
Anouche (stemme) François Jerosme
(stemme) Arié Elmaleh
Marjane barn (stemme) Gabrielle Lopes Benites
(stemme) Mathias Mlekuz
Jean-François Gallotte
Bag kameraet
Instruktion Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Produktion Xavier Rigault, Marc-Antoine Robert
Manuskript Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, Marjane Satrapi
Musik Olivier Bernet
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Animation
Premieredatoer
Biograf 12.10.2007
Dvd 01.07.2008
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, USA
Produktionsår 2007
Spilletid 95 min.
Link Officielt website
Dansk website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 11.434
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...