I'm Not There

Hvem er Bob Dylan? Vi møder en række forskellige sider af fænomenet: Den unge sky protestsanger, der bliver en central figur i fredsbevægelsen. Sangeren med elektrisk backing på Newport Folk Festival i 1965. Og kvindebedåreren, der forsømmer familien. Dylans kærlighed forskellige til sine inspirationskilder som fx digteren Arthur Rimbaude og folkesangeren Woody Guthrie er en del af portrættet. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Todd Haynes
Medvirkende Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere
Spilletid 135 min.
Biopremiere 23.11.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Cate Blanchett

Den smukke australier med de markerede kindben og aristokratiske fremtoning har i løbet af meget kort tid etableret sig som en uhyre alsidig og spændende skuespiller, der ofte er bedre end de film, hun medvirker i. Hendes CV vidner om en smag for lødige dramaer, ofte med et litterært islæt. Catherine Elise Blanchett er uddannet ved National A...

Anmeldere

Politiken
"Filmens barokke humor, sortsyn og vid falder uden tvivl også i tråd med Dylans egen indstilling i fint samspil, dirigeret af en fortryllende drillepind. Der sker noget stort her, også selv om du ikke helt forstår, hvad det er..."

Berlingske
"Et intellektuelt, men bestemt interessant musiker-portræt, der indskriver sig i genrens bedre halvdel."

Jyllands-Posten
"Man behøver muligvis ikke have bedetæppe og nørdhat med i biografen for at påskønne Todd Haynes' ambitiøse filmfantasi om Bob Dylan. Men der er ingen tvivl om, at det hjælper."

Weekendavisen
"I’m Not There er mærkelig, syret og selvfed. Den er også både smuk og banal, satirisk og politisk, hård og patetisk. Fremfor alt er den inspireret og besidder ægte risikovilje."

Information
"En af de bedste musikfilm længe set? Ja, for pokker da. Og tilmed helt på niveau med sit emne."

Ekstra Bladet
"...en af de bedste ikke-dokumentariske musikfilm nogensinde. Og Dylan har fået den film, han fortjener."

B.T.
"Denne syrede blanding af dokumentarfilm, musikfilm og biografi er mest af alt for fans af Bob Dylan. Men hvis du bare har den mindste interesse i det amerikanske musikgeni, så er Todd Haynes’ film til gengæld et lille mesterværk."

Cinemazone
"Dylan var svær at få greb om, og filmen er på samme måde. Normalt en hæmsko, men her en kvalitet, fordi det understøtter, at Haynes portrætterer personen i højere grad end personens liv."

Brugere

12/01-09Alle vegne og ingen steder
Ser filmen som et digt, hvor Dylan håndteres via myter og metaforer. Very Dylan-like. Måske er personen Dylan heller ikke så interssant som hans adgang og tilgang til de kollektive bevidsthedsstrømme. Musikken er under alle omstændigheder fed, og filmen har rytme.

20/12-07- I'm not quite there -
Jeg havde glædet mig meget til denne film. Spændende materiale. Spændende instruktør. Spændende cast. Bob Dylan er ikke en musikalsk åbenbaring for mig, men som sangskriver hører han til helt oppe i toppen, og hans indflydelse giver så afgjort anledning til en filmatisering.

Det starter såmænd også godt, hvor filmen forlanger sit publikums fulde opmærksomhed og vigtigst af alt - får den. Det ekspressionistiske udtryk og den nærmest Brecht'ske struktur med skiftende hovedrolleindehavere fungerer rigtig godt i første halvdel, hvor man som publikum er beskæftiget med at få puslespillet til at gå op i en Dylan-udgave af ”Hvem er Hvem?”. De mange habile navne i skuespillet klarer det alt i alt rigtig fint, selvom det ikke er alle der stråler. Bales plagede portræt er godt, Arthur Rimbauds...

09/12-07Kringlet kredsløb
Nu er jeg ikke den store Bob Dylan-fan. Jeg kender hans sange, og ved at han er den store rebelske folk singer poet fra 60erne. Jeg har hørt mange gange, at filmen er en stor samling af referencer til hans liv og værker, og at kun ægte Dylan-fanatikere vil fange dem alle.

Todd Haynes har valgt at lave en film om Bob Dylan, hvor Bob
Dylan aldrig er med. I stedet spiller forskellige skuespillere forskellige sider af Bob Dylan. Den sorte dreng Marcus Carl Franklin spiller en omkringrejsende troubadour-version af Dylan. Christian Bale spiller en politisk folkesanger-version. Heath Ledger spiller en selvoptaget popstjerne-version. Richard Gere spiller Billy the Kid som Bob Dylans ånd. Ben Whishaw spiller en poet-under-forhør-version. Cate Blanchett spiller den absolut mest seværdige ver...

09/12-07Der er Dylan
Skæv og nærmest over-intellektuel, men også vellavet og fascinerende film om Bob Dylan. Forfatter-instruktør Todd Haynes har delt Dylan op i seks personligheder med hver sin historie, og på den måde beskæftiger han sig mere med den mytiske Bob Dylan end med personen Bob Dylan. Faktisk forstærker "I'm Not There" mest af alt Dylan-myten, og det gør den svært tilgængelig for andre end mandens fans.

Jeg er hverken Dylan-fan eller -kender, men kender til nogle af de episoder og personer, filmen skildrer. Samtidig er jeg dog sikker på, at jeg havde fået langt mere ud af filmen, hvis jeg på forhånd havde haft et dybt kendskab til dens flerdelte hovedperson.

Haynes portrætterer Dylan, fra han som teenager etablerede sig som folk-protestsanger i starten af 60'erne, over hans forvandling t...

02/12-07Han er der ikke...
Han er alle vegne, det er Bob Dylan, frihedskæmperen, det er Bob Dylan, poeten, og det er Bob Dylan det store talent indenfor musik.

Efter Martins Scorseses glimrende "No Direction Home"-den sandfærdige historie om Bob Dylan. Valgte Todd Haynes at lave en ny film om vidunderet der mere på en indirekte måde beskriver Dylan's påvirkelse på befolkningen.

Det var jo rent faktisk sådan at Bob Dylan - som vi kender ham - var jøde og hed Robert Zimmerman, og ikke for at skjule sin jødiske baggrund valgte Bob Dylan kunstner navnet Bob Dylan, nej snarere for at fjerne det tysk klingende i sit navn.

Gennem seks forskellige amerikanske skuespillere og skuespillerinder, hvide som sorte, for vi serveret en hudløs ærlig (Med Dylans egen velsignelse) historie.

Woody - Woody Gunthrie - er s...

25/11-07Her, der og ingen vegne 5
Små SPOILERS:

Der er den 11-årige, musikalsk passionerede og sorte ildsjæl. Den excentriske og sarkastiske poet. Det overnaturlige musiktalent, der brat skifter spor til kirkelige moralsange. Skuespilleren, der nærmest provokatorisk forsømmer sin familie. Den fredfyldte og farveløse naturmand, gemt fra omverdenen i sit idylliske paradis. Og sidst men ikke mindst, den komplekse, søvnmanglende musiker, der tåger omtumlet rundt i en verden, der konstant forsøger at sætte ham og hans tanker i bås.

Lagt sammen bliver det til den verdenskendte musikkunstner, Bob Dylan. ”I’m Not There” skal nemlig ikke ses som et ensporet, ordinært og rendyrket musikalsk portræt af manden. Den skal snarere ses som et nuanceret regnestykke, overbragt som et fiktionaliseret portræt i halv-dokumentaristisk ...

24/11-07Genial!
"Dette er simpelthen én af årets hidtil største oplevelser! Fuldført, velspillet, og med en så stor respekt for Bob Dylan, at jeg aldrig har set lige i en musikfilm. Walk the Line må vige pladsen for bedste musikfilm, for I'm Not There overgår den totalt!"

Fakta

Medvirkende
Bob Dylan/John/Jack Christian Bale
Bob Dylan/Jude Cate Blanchett
Bob Dylan/Woody Marcus Carl Franklin
Bob Dylan/Billy Richard Gere
Bob Dylan Heath Ledger
Bob Dylan/Arthur Ben Whishaw
Bobby Seale/Rabbit Brown Benz Antoine
Paparazzi Shaun Balbar
Norman Mark Camacho
Sonny Joe Cobden
Bag kameraet
Instruktion Todd Haynes
Produktion John Goldwyn, Jeff Rosen, John Sloss, James D. Stern, Christine Vachon
Manuskript Todd Haynes, Oren Moverman
Fotografi Edward Lachman
Klip Jay Rabinowitz
Scenografi Judy Becker
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm, Musikfilm, Portrætfilm
Premieredatoer
Biograf 23.11.2007
Dvd 22.07.2008
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA
Produktionsår 2007
Spilletid 135 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 14.068
Selskab John Wells Productions, Endgame Entertainment, Killer Films, John Goldwyn Productions, Wells Productions
Biodistributør Scanbox
Priser Golden Globes 2008, Bedste kvindelige birolle

Se også...